Nyhet

Canal Digital är en lysande streamingtjänst – här är TVdags bästa film- & serietips

TVdags Daniel Åberg väljer sina (och familjens) bästa film- och serietips hos Canal Digital – antingen på go.CanalDigital.se eller via tv-boxen:

1. Broad City

Att få följa Ilana och Abbis twentysomethings-vedermödor i New York är både outhärdligt och härligt (säsong 1–4).

2. Gråzon

Riktigt lyckat svenskdanskt thrillerdrama med terrortema (säsong 1, kräver C More-tillägg i abonnemanget).

3. Deep State

Rykande färsk brittisk Fox-serie, där en pensionerad MI6-spion tvingas tillbaka för ett sista uppdrag (säsong 1).

4. Atlanta

Donald Glovers serie om rapscenen i Atlanta är ett litet mästerverk (säsong 1).

5. Better Things

Sam Fox (Pamela Adlon) må knappast vara den perfekta ensamstående föräldern i Hollywood, men hon försöker verkligen (säsong 1).

6. Mother!

Skruvat Darren Aronofsky-drama som både fascinerar och förskräcker.

7. Toy Story

Könsrollerna skaver en del så här 23 år efter premiären, men oj vilken perfekt start Pixar fick med den här filmen.

8. Ducktales

Roligt även för de vuxna! (säsong 1).

9. Krig och fred

Missade denna nya BBC-version av Tolstojs klassiker när den kom 2015, men har tagit igen det nu (säsong 1).

10. 11.22.63

Miniserien med James Franco i huvudrollen byggd på Stephen Kings roman om en tidsresenär som försöker stoppa Kennedymordet är mycket välgjord.

Kommentar: De texter jag skrivit hittills om Canal Digitals plattform här på TVdags den senaste månaden har ofta landat i ett familjeperspektiv. Våra barn, 8 och 5 år, har sedan de började se på tv skolats i att använda streamingtjänster – om dessa sedan heter Netflix, Viaplay eller SVT Play har varit helt egalt för dem. Tablå-tv har de aldrig lyckats förstå, åttaåringen ser visserligen en del tablålagda program från främst SVT och TV4, men i regel gör han det i efterhand på deras playplattformar, bortsett från Melodifestivalen har han nog aldrig låtit klockan styra vilken tid han ska se ett tv-program.

Femåringen har nästan vänt dem ryggen helt och gått all-in på Canal Digitals familjepaket och de playexklusiva serier och filmer som följer med i abonnemanget.

Men sedan vi påbörjade det här långtidstestet av Canal Digitals OnePlace-plattform har jag märkt att användningen av våra »vanliga« streamingtjänster sjunkit markant hos barnen. Femåringen har nästan vänt dem ryggen helt och gått all-in på Canal Digitals familjepaket och de playexklusiva serier och filmer som följer med i abonnemanget. Just nu är hon helt inne i Disney Channels Xtra-serierna Lejonvakten, Elena från Avalor, Trassel och inte minst nyversionen av klassiska Ducktales (som vi recenserat på TVdags). Ibland tittar hon på dem på tv:n via OnePlace-boxen, och ibland på iPaden i Canal Digital-appen.

Annat som går varmt just nu bland barnen här hemma är Toy Story-filmerna (vilket jag nämnde redan i förra inlägget), klassiska Djungelboken och sist men absolut inte minst Kapten Kalsong-filmen, som passerade lite under radarn i fjol när den gick upp på bio i Sverige, någon måste ha missat hur oerhört populära Dav Pilkeys bokserie med samma namn är även på våra breddgrader (åttaåringen skrattar ofta tills han kiknar av dem).

En detalj jag verkligen uppskattar och som jag inte sett hos konkurrenterna är att det står tydligt angivet hur länge serierna eller filmerna finns på tjänsten, så att man kan förbereda sina telningar (eller sig själv!) på det oundvikliga uppbrottet.

Som alla vet är i princip inget helt beständigt på playtjänster, visningsrättigheter kommer och går och en serie eller film som barnen såg på kvällen innan kan plötsligt vara borta morgonen efter – ofta i samband med månadsskiften. Jag ska inte påstå att Canal Digital är ett undantag här. Den moderna rättighetsdjungeln gäller tyvärr alla och utbudet byts ut och uppdateras med jämna mellanrum. Men en detalj hos Canal Digital som jag verkligen uppskattar och som jag inte sett hos konkurrenterna är att det står tydligt angivet hur länge serierna eller filmerna finns på tjänsten, så att man kan förbereda sina telningar (eller sig själv!) på det oundvikliga uppbrottet. När det gäller Lejonvakten (vår femåring är extremt förtjust i hela Lejonkungen-universat) känner jag att jag redan nu borde börja förbereda henne på att säsong två försvinner i månadsskiftet augusti-september, men frågan är om jag verkligen ska dra in de mörka höstmolnen innan sommaren ens börjat på allvar?

Men en familj består ju trots allt inte bara av barnen, även om det för en småbarnsförälder ofta känns så. Vad finns för de vuxna i film- och serieutbudet då? Jo tack, en hel del.

Har man familjepaketet (som vi har) fungerar film- och tv-serieutbudet i playtjänsten så att det förutom att innehålla live-tv:n, veckoarkivet och hyrfilmer även finns utvalt material från kanalhusen Fox+, ABC Studios, Paramount+, MTV & Comedy Central och BBC (samt Disney och Nick+ då, men nu var det ju som sagt tänkt att bli lite vuxenfokus).

Under våren har jag därför hos Canal Digital i och med deras samarbete med Fox kunnat följa den brittiska spionserien Deep State och jag och min fru har plöjt första säsongen av Better Things samt kollat ikapp Empire fram till årets säsong.

Komediserier är lite av min akilleshäl, och jag måste därför utan omsvep erkänna att jag knappast djupdykt i Canal Digital-utbudet från MTV och Comedy Central, men Broad City (som flera av mina kollegor här i spalterna lyft fram genom åren) är ett lysande undantag – de hittills fyra säsonger som gjorts finns här, och är ett måste för alla svenskar med New York-komplex (av vilka jag är en). Jag utgår ifrån att även den femte och sista säsongen dyker upp i utbudet när den kommer i början av nästa år.

Paramount-utbudet består av såväl nya som äldre filmer, och bland de färska i utbudet har jag på sistone sett (och gillat) vattendelaren Mother! (TVdags recension här) med Jennifer Lawrence och Javier Bardem och Ghost in the Shell (som vi också recenserat) men även kollat klassikern Maratonmannen med Dustin Hoffman.

Med tanke på att jag skriver en hel del om tv och film här på TVdags och på andra ställen har jag i dag abonnemang på i princip rubbet av de streamingtjänster som finns i Sverige. Med tanke på att det tillhör mitt jobb att hålla koll på den här marknaden så kommer inte utbudet i familjepaketet på Canal Digital att leda till att jag säger upp någon av mina befintliga tjänster. Men om jag inte haft det här jobbet, hade jag då resonerat likadant och behållit samtliga … ehm, ja vad blir det, fem streamingabonnemang som vi har i detta nu?

Nej, en eller till och med två hade rykt. Till glädje för plånboken.

Testa fritt i 3 månader!

Canal Digital erbjuder TV med oslagbar ljud och bild – på alla skärmar. Just nu får du prova de två största kanalpaketen (Familjepaketet och C More Premium) fritt i 3 mån. Dessutom ingår Canal Digitals playtjänst med 1000-tals filmer och serier.

Läs mer och beställ på canaldigital.se

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel