Recension

Briljant Malin Buska i nya Lapidus/Rosenfeldt-hämndserien Advokaten

Betyg 3 av 5

Serien må heta Advokaten, men det är onekligen så att det är Polisen som fångar mitt hjärta och skapar spänningen. Malin Buska spelar narkotikapolisen Sara Khalil, lillasyster till Alexander Karims Frank Nordling, framgångsrik försvarsadvokat i Malmö. Det är Sara som aldrig kunnat förlika sig med att inte veta vad som faktiskt hände när hennes och broderns föräldrar sprängdes i luften utanför en vägrestaurang 20 år tidigare. Det är hon som nu hittat ännu en eventuell ledtråd till vem som dödade föräldrarna genom att sätta en sprängladdning under deras bil och det är hon som (återigen) tvingar brodern att ta del i sökandet efter svaren

Det är en stark skildring av besatthet. Varför blir man besatt? Och är det bra eller dåligt, hjälper eller stjälper det?

Karin Gidfors, som jag träffade på MTG:s höstpresentation tillsammans med Karim och Buska, är huvudmanusförfattare ihop med Charlotte Lesche, och grundstoryn är skapad av Jens Lapidus, Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth. Advokaten är en av Viaplays många nya original-serier och man har samarbetat med TV3 och SF Studios. Den utspelar sig i Malmö och Köpenhamn bland snofsiga advokatbyråer och kriminella maffiatyper.

För regin står Geir Henning Hopland, som bland annat regisserat norska succén Frikänd, och serien börjar riktigt snyggt och proffsigt. Kameraarbetet, ljuset och musiken skapar en medryckande stämning och vi får massor med snygga nattliga vyer från Malmö. Kameran får ta det lugnt och vila på personer så man riktigt känner deras stress och det blir riktigt rafflande när Sara och Frank ger sig in i den undre världen för att hitta förklaringar och bevis.

Rollfigurerna känns som egna från början och det känns nedtonat och naturligt. Sara må vara besatt och det är uppenbart att hon mår dåligt men det känns aldrig överdrivet. Hon har en son som hon har vårdnaden om i någon mån och försöker leva ett normalt liv. Buska lyckas med konststycket att göra Sara lugn och frenetisk på samma gång. Man känner besattheten och övertygelsen, utan att visa upp den explicit på skärmen.

ADVOKATEN_Malin Buska_SF Studios2017
Malin Buska som sargad men skarp polis, och syster till …

Advokaten, Frank Nordling, är en ganska vilsen hjälte som aldrig nånsin får kontroll över den situation som hans syster skapat efter att ha spårat upp en polis med information om föräldrarna. Frank är tveksam och fladdrig. Han blir ofta överrumplad och är alltid osäker på nästa steg. Målet är inte lika tydligt för honom och därför är han ofta osäker på vart han ska. Han improviserar och klarar sig ur situationer med nöd och näppe. Känslorna tar över helt ibland, vilket får honom att vingla förvirrat hit och innan han rusar dit.

Sara däremot vet exakt vad hon vill och vart hon ska. Hon är övertygad och bestämd. Hon blir den målmedvetna som aldrig tvekar kring nästa steg, den som lugnt och bestämt kliver vidare. Hon har alltid en idé om hur hon ska hantera en situation. Adrenalinet hjälper henne ofta att klara sig, det och hennes träning och erfarenhet som polis naturligtvis. Visst kommer känslorna till ytan ibland, men hon har målet klart och tydligt i sikte.

ADVOKATEN_Alexander_Karim_SF Studios2017
… Alexander Karims vilsne men hämndlystne advokat.

Människor är olika, men Franks historia blir aldrig lika intressant, ändå är det spännande att studera olikheterna. Som hur Frank till sist hanterar den brist på kontroll som han alltid har och hur det får honom att göra saker han aldrig skulle göra annars, till och med mot sin egen syster.

Det är andra små detaljer som ger bevis på det arbete som lagts ner. Som när den sturska chefen på advokatfirman, Svend Erik (Nicolaj Kopernikus), tvekar över hur han ska sitta i soffan när hans slår sig ner bredvid sin viktigaste klient, Thomas Waldman (Thomas Bo Larsen). Bara med hjälp av en snabb rörelse får vi en uppfattning om (makt)förhållandet och relationen mellan dessa två viktiga spelare i historien.

ADVOKATEN_Nikolaj Kopernikus_SF Studios2017
Nicolaj Kopernikus som slemmig advokatbyråägare.

Jag oroar mig ett tag för att de ska glömma bort Saras son. Jag gillade just det, att det inte var den stereotypa enstöriga knäppskallen, den besatta kvinnan, utan någon med barn och barnkalas att tänka på och ett inte helt osocialt liv. Varför etablera detta för att sedan glömma bort det. Men nej, det gör man inte, kanske blir det lite av både och dock, men en kort fin vardagsscen mellan Sara och pappan till sonen Liam gör historien snabbt till något mer och djupare.

Franks historia med åklagaren är det lite snark-varning på. Speciellt när de ska prata relation mitt under i värsta operationen. Men igen är det ett bevis på hur Frank helt enkelt har svårt att fokusera och inte har kontroll. Det är ett ganska snyggt persongalleri i periferin också, visst är det fullt av de vanliga fulingarna, men ibland glimtar det till med matriarker och halvstora döttrar (Sara Hjort Ditlevsen) som man vill se mer av.

ADVOKATEN_Tomas Bo Larsen_SF Studios2017
Thomas Bo Larsen är en briljant maffiaboss.

Den proffsiga inledningen till trots kommer det en svacka i mitten. Konversationer flyter inte som de ska och dras ut till ingen nytta. Tempot saktar ner utan att det bygger upp till något annat och handlingen är inte speciellt unik. En storyline i mitten med en annan kvinnlig åklagare känns konstigt konstruerad. Ska hon vara inkompetent eller bara ha dåligt självförtroende? Varför har de överhuvudtaget inte förberett sig? Men ser man det bara ur Franks perspektiv blir det intressant ändå. Frank är en tölp och dålig på att samarbeta. Han vet överhuvudtaget inte hur man uppmuntrar och ger en kvinna bra självförtroende och resultatet blir som vanligt, han har ingen kontroll, det måste improviseras, vilket inte tillhör hans styrkor. Det är hans osäkerhet som smittar av sig på henne.

Systern som inte kan släppa det och frågan är om hon mår dåligt för att hon grottar i det, eller det är när hon mår dåligt som hon börjar grotta i det igen.

Ja, det är karaktärsstudierna som jag fastnar för mest under de sex avsnitt jag har sett och dessutom gillar jag skildringar av besatthet. Varför blir man besatt, och är det bra eller dåligt, hjälper eller stjälper det? Systern som inte kan släppa det och frågan är om hon mår dåligt för att hon grottar i det, eller det är när hon mår dåligt som hon börjar grotta i det igen. I vilket fall så vill man ju precis som Sara klura ut vad som faktiskt hände då för tjugo år sedan.

Advokaten har premiär i dag på Viaplay och på TV3 kl 21.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel