Hela Bourne-trilogin på TV6

Bourne x 3 på tv med start i kväll – här är TVdags favoritögonblick från filmserien

När TV6 i kväll börjar köra Bourne-trilogin är det utan större fanfarer – kanske för att just Bourne-filmerna hör till de filmer som ständigt tycks rulla i en evig loop sena kvällar på reklamkanalerna? Trots det är det värt att fira att tre av nollnolltalets bästa actionrullar visas i svit, tre vardagskvällar på raken – perfekt slömys framför teven!

Paul Greengrass två Bourne-filmer bjuder på några av filmhistoriens snyggaste, nervigaste och mest förtätade actionscener.

Snabb recap: The Bourne Identity (2002) blev Doug Limans stora genombrott som mainstreamregissör, han hade ju breakat rejält med indieklassikern Swingers några år tidigare. Sen dess har det blivit både dynga (Mrs & Mrs Smith) och mästerverk (förra årets lysande sci fi-stänkare Edge of Tomorrow) från den ojämne Liman, som nu håller på med en filmadaption av agentsmygarspelet Splinter Cell med (sägs det) Tom Hardy i huvudrollen. Vi håller tummarna att det blir Bourne-klass och inte Jumper-stämning på den.

The Bourne Supremacy (2004) och The Bourne Ultimatum (2007) var det britten Paul Greengrass som tog över megafonen och plockade med sig den dokumentära stil han fulländat i otroligt starka IRA-dramat Bloody Sunday (som rekommenderas varmt). Limans rappa men cleana bildflöde ersattes av Greengrass hetsiga klipp och jagade handkamera – det tog ett tag att vänja sig när det begav sig, men i backspegeln bjussar hans två Bourne-filmer på några av filmhistoriens snyggaste, nervigaste och mest förtätade actionscener.

Sen ville Damon ta en paus, Jeremy Renner hoppade in och gjorde The Bourne Legacy (2012) som blev helt okej… men nu är ordningen återställd med både Greengrass och Damon ombord på den ännu obetitlade femte Bourne-rökaren, med beräknad premiär sommaren 2016. Pepp!

Inför veckans lilla Bourne-kalas laddar vi med några av de bästa scenerna. Här är TVdags favoriter! Vet inte om vi behöver spoilervarna för filmer som är över tio år gamla men för säkerhets skull: massiva spoilers för alla tre filmerna kommer härnäst.

7. Bourne trappar ned (The Bourne Identity)

Kan man säga att Bourne-filmerna är realistiska? Nja. Ibland, åtminstone. Den här scenen är dock helt bananer, Bourne vräker sig ovanpå en stackars hejduk, faller fritt i ett sjavigt trapphus och hinner på vägen panga en förbipasserande agent. Snyggt, smart och kreativt är det i vart fall.

6. Pennan är mäktigare än svärdet (The Bourne Identity)

En av de första riktiga actionscenerna, där Bourne får visa på sina MacGyver-kunskaper i att oskadliggöra sina motståndare med vad som råkar finnas till hands – en vodkaflaska, en hoprullad tidning eller en kanske en penna? Ett hetsigt lägenhetsbråk som slog an tonen för det typiska Bourne-våldet: intimt, snabbt och mycket brutalt.

5. Bourne busringer (The Bourne Ultimatum)

Ett av de stora nöjena med Bourne-filmerna är förstås också hur han ständigt lyckas överlista sina chefer. Här är det birollsfavoriten David Strathairn som blir dragen vid näsan. Bourne har på något magiskt sätt räknat ut exakt hur lång tid han har på sig innan hela CIA-komplexet hamnar i lockdown och lyckas smidigt ringa Strathairn och köra klassiska telefonaren »Jag är i ditt arbetsrum, fool!« och sen ändå glida ut obemärkt i grevens tid. Världsklass!

4. Bourne testar parkour (The Bourne Ultimatum)

Hopp och lek följt av ett ultrabrutalt handgemäng när Bourne jagar spänstige Desh över hustak och genom lägenheter i Tangier. Ännu ett mästarprov av Greengrass och hans trogne klippare Christopher Rouse. Och av slagsmålskoreografen. Starkt, nästan obehagligt våld!

3. »Why would I know that?« (The Bourne Identity)

»I can tell you that our waitress is left-handed and the guy sitting up at the counter weighs 215 pounds and knows how to handle himself…« Okej, Bournes skills är inte direkt på Sherlock Holmes-nivå, men hans monolog till Marie (Franka Potente) om hur i fasiken en »vanlig kille« som han kan besitta alla de här märkliga superkrafterna ger mig fortfarande mysrys.

2. Clive Owens dödsscen (The Bourne Identity)

En av de bästa sakerna med Bourne-filmerna är den sorgsna tonen. Precis som Jason Bourne sörjer det liv han aldrig fick, skildras vardagen för en lönmördare/covert ops-agent väldigt fint – de är vanliga människor, om än »with a particular set of skills« för att låna ett uttryck från en helt annan franchise, som kanske inte drömde om att dö på ett fält tillsammans med en annan olycklig agent-dude. Clive Owen (i en ganska tidig Hollywoodroll) gör en liten men mycket fin insats som prickskytt som blir överlistad av Bourne. De har ett kort, vemodigt samtal innan Owen dör (strax efter att klippet ovan tar slut tyvärr). Lika odramatiskt som sorgligt.

1. Jakten på Waterloo Station (The Bourne Ultimatum)

En stackars Guardian-journalist (Paddy Considine, alltid bra) som fått alldeles för farlig information till redaktionskaffet blir jagad av en iskall mördare i ett rusningsfullt Waterloo Station i London, och Bournes jobb blir att föra honom i säkerhet. En av de absolut mest rafflande filmsekvenserna i modern tid, och en ren master class i klippning. Lika galet spännande varje gång man ser den!

Vilka är dina Bourne-favoriter? Posta gärna i kommentarerna!

The Bourne Identity visas i kväll kl 21 på TV6, The Bourne Supremacy i morgon och The Bourne Ultimatum på torsdag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Vem kan slå Tusse?

13 mars, 2021
Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

12 mars, 2021
Intresseklubben Antecknar #78

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Outland och andra favoriter från 1981

12 mars, 2021
Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

9 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel