Bildfest

Bosch säsong 5: Bästa kriminal-karamellen man kan tänka sig

Ska man älska eller hata när alla avsnitt av en säsong släpps på en gång? Visst är det härligt att kränga dem, men det tar ju slut lite för fort. Man får inte riktigt suga på karamellen. Jag har i alla fall njutit i fulla drag denna vecka av Boschs femte säsong, som är baserad på Michael Connollys roman från 2017, Två sorters sanning (Two kinds of truth), och den lämnar utan tvekan en lång, god eftersmak.

Vad som börjar som ett bubblande långkok växer till en ordentlig nagelbitare innan det är över.

Förra säsongen slutade med att Bosch (Titus Welliver) äntligen fick fast sin mammas mördare, så åtminstone det kan han lägga bakom sig. Andra sorters bekymmer drabbar honom dock när åklagarmyndigheten bestämt sig för att utreda ett gammalt fall där ett nytt erkännande göra att det måste utredas om den person som Bosch satte dit för 20 år sedan är oskyldig. Samtidigt mördas en apotekare och ett piller-bedrägeri uppdagas, vilket tvingar ut Bosch på ett riskfyllt undercover-uppdrag.

Bosch introNjutningen börjar redan med introt vars bombastiska beat, tunga blås och träffande text – »I’ve got a feeling and I can’t let go! I've got a feeling and I can’t let go! – omedelbart skapar rätt stämning som sen aldrig försvinner. Det är lätt att få för sig att det inte händer så mycket. Det sker smågrejer på olika håll, men så boom, så är bilden plötsligt mycket tydligare, alla bitar har plötsligt pusslas ihop. Vad som börjar som ett bubblande långkok växer till en ordentlig nagelbitare innan det är över.

Bosch 5x04 best set 2Ska vi kanske först vara avverka dessa stämningsfulla scenerna från huset på kullen med jazzen som pelas i bakgrunden? Jag hade kunnat se en långfilm med dem.

Bosch 5x02 jazz och nattljusMen bor man hemma hos pappa – vilket Maddie (Madison Lintz) gör medan hon sommarjobbar på åklagarmyndigheten – får man också stå ut med en obekväm walk of shame.

Bosch 5x02walk of shameÖver till mordgåtan. Även om inget går upp mot Bosch och Jimmy Robertsons (Paul Calderon) slutledningsförmåga på förra säsongens mordplats…

Bosch B and RB: A shot up the pipe was the last one .
R: Yeah, the shooter was pissed off. A f**k you shot.
B: Oh yeah, they knew each other.

…så älskar jag dessa korta, insiktsfulla konstateranden vi får den här säsongen också. Först av Bosch och Edgar (Jamie Hector):

Bosch 5x01 statement kill»Look the way he dropped. On his knees when they dumped him. Heart and head. Statement kill.«

Sen av Robertson:

Bosch 5x02 one and done»Powder burns. Point blank. One and done.«

Jag var orolig för att vi inte skulle se mer av coola Jimmy eftersom han bytte station, men som tur är blev det inte så.

Bosch 5x04 nice returning charactersOch vilken dunderidé att låta Honey Chandler komma tillbaka – jag älskar Mimi Rogers, ända sedan Paper Dolls – för att inte bara ta mera skärmtid, utan nu verka på samma sida som Bosch.

Bosch 5x02 Delicious Honey is backOch den här nya trion var en succé även om Bosch var skeptisk till en början, nästan lite svartsjuk, eller?

Bosch 5x02 new trioFör Hector (Ryan Hurst) är ju en jäkel till utredare.

Bosch 5x04 new charactersRoligt att Edgar och Bosch nu är bästa partners igen efter deras schism under säsong tre. Och vi liksom Bosch får veta att Edgar är från Haiti!

Bosch 5x02 Those twoPartnerskapet fördjupas, det gnabbas en hel del, lite lågmält och kärleksfullt, eller bara konstateras saker i samförstånd, som när de inser att de blivit totalt dissade av en DEA agent.

Bosch 5x03 Dissed by DEA agentFast han, Charlie (Celestino Cornielle) visar sig ju senare vara en hyvens polis och ännu ett trevligt tillägg till de unika karaktärerna.

Bosch 5x09 new characterJag älskar också sånt där gammaldags samarbete mellan Edgar och Bosch, små vinkningar och lappar som göms i ryggsäckar.

Bosch 5x06 those signsMen alla snubbar är inte särskilt sköna, men tror fan att sensitivity training hjälper sådana. Nej, det behövs bra chefer som ryter till, som Mankiewicz (Scott Klace) faktiskt kan göra.

Bosch 5x03 sensitivity trainingEn annan chef, den högste, spelade en mindre om än mycket signifikant roll i denna säsong. Irving (Lance Reddick) lyckas perfekt se ut att vara på gränsen mellan rättskaffens och shady.

Bosch 5x05 Irving alwasy looking a tad shadyHans nya kvinna tycker jag dock är dödstråkig, men han måste väl ha någon att utbyta sina tankar med. Men ärligt talat, detta är de enda scener jag vill ska ta slut omedelbart – han tankfull vid piano eller skrivbord med ett glas vin, hon med inbjudande leende i negligee.

Billets (Amy Aquino) var jag faktiskt lite besviken på denna säsong. Jag trodde hon var en mer erfaren ledare än så.

Bosch 5x05 Billets leadership skillsAntingen står man upp för sina mannar och kämpar för dem eller så har man ett rakt, uppriktigt samtal. Invirade krusiduller är inte professionellt, men men, man kan inte göra allt rätt.

Betydlig värre är det med utredaren på åklagarmyndigheten, Christina (Bianca Kajlich), som uppfylld av hämndbegär, fast besluten att avslöja Bosch som någon som planterar bevis.

Bosch 5x09 you weren't good enoughOch nej, det är inte nödvändigtvis på grund av elaka män och diskriminering som kvinnor inte gör karriär. Bosch har inget annat val än att till slut säga som det är.

Bosch 5x09 To ChristinaVi måste prata om J. Edgar också. Fan vad han fick utrymme för sig själv denna säsong och vad bra det var. Han är inte bara någons side-kick.

Bosch 5x06 EdgarMen hur ont gjorde det inte att se om honom försöka smälta in i denna utstyrsel? So un-Edgar!

Bosch 5x09 Edgar in casualÄven causal kvällsklädsel kändes så udda. Edgar ser ut såhär:

Bosch 5x07 EdgarJag njöt av de lågmälda samtalen i fina om än tragiska scener, som också gav oss ett kärt återseende av Richard Brooks från Law & Order.

Bosch 5x09 Quiet conversationsEdgars avslutande scen var hisnande i sitt lugn.

Bosch 5x10 EdgarHisnande var också den mycket spännande uppgörelsen på slutet, vars element ju var så snyggt planterade redan i början.

Bosch 5x10 uppgörelsenMichael Connelly, Henrik Bastin, Eric Overmyer, Daniel Pyne och teamet har gjort det igen. Mmmm, mums! Jag längtar redan till säsong 6.

Säsong 5 av Bosch finns på HBO Nordic.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel