Kommentar

Bonde söker fru: känslosamt & så härligt obekvämt

Det verkar finnas en omättlig önskan hos svenska folket att hitta kärleken eller i alla fall att få vara med i tv, och det verkar finnas ett omättligt behov av att sitta framför tv:n och med förskräckelse följa kärleksförsöken. I alla fall om jag spanar i min egen nära omvärld, det vill säga, i min egen soffa och den där andra soffan som ibland dyker upp i facetime-kameran på iPaden (med respekt för den andra soffans ägares image så låter jag hen vara anonym). I stället för skämskudde framför ansiktet brukar vi fejstajma och lida och kvida när vi får kontakt.

Förutsättningarna för den här säsongen kändes lovande – i synnerhet när köttbonden Marcus fick återvända.

Eftersom jag känner mig modig och lite modern så kommer jag med andra ord ut nu. Jag följer Bonde söker fru, Gift vid första ögonkastet (även den norska), Tro, hopp och kärlek, svenska Bachelor – När leken blev allvar, Ensam mamma söker och Första dejten.

Som tur var går inte alla samtidigt, jag har ju faktiskt ett jobb att sköta också – och min personliga hygien.

Jag skulle kunna skriva massor om entreprenören Nicklas som dragit ner till Dominikanska republiken för att dejta en drös tjejer och i den drösen givetvis hitta sitt livs kärlek i årets Bachelor. Något som den första svenska bacheloren Pär mot alla odds faktiskt verkade lyckas med (han och Rebecca – som han valde – är fortfarande ett par), men som förra säsongens bachelor Sebastian kapitalt misslyckades med. Dessutom visade han sig vara värsta douchen.

Men i stället tänkte jag skriva lite om årets säsong, den tolfte i ordningen, av Bonde söker fru. Vi får följa tio bönder, varav fyra i tv. Det är mycket bönder, även för en sådan som jag, så jag har koncentrerat mig på dem som sänds i tv.

badtunna

Säsongen började lite spännande, som när skogsbonden Leonora tjuvstartade och dejtade en av brevskrivarna innan programmet började, blev kär och hoppade av programmet. Eller som när nötbonden Fredrik dömde ut alla sina speeddejter utom en som han kunde tänka sig dejta, vilket ledde till att han också hoppade av. Förutsättningarna för den här säsongen kändes lovande med andra ord och i synnerhet när köttbonden Marcus fick återvända, han som redan varit med i Bonde söker fru för elva år sen. Den gången valde han Magdalena. Henne skar det sig tydligen med redan på resan de fick göra till Nice…

Hur står sig Bonde söker fru när det nu idisslas för tolfte gången? Finns ingredienserna där som gör att det är svårt att hålla sig från att titta?

Så hur står sig Bonde söker fru när det nu idisslas för tolfte gången? Finns ingredienserna där som gör att det är svårt att hålla sig från att titta? Nja, tycker jag, halvvägs in i säsongen.

Det finns en längtan, i alla fall inom mig, att det ska vara lite drama, lite intriger, pinsamma situationer och konstigheter. Sådant som gör att det knyter sig lite i magen och att det känns skönt att titta med bara ena ögat, lätt slutet. Jag förstår rent intellektuellt att det är en del manus bakom allt som händer men jag väljer att aktivt glömma bort det. Hittills har det inte bjudits på så mycket av det ovanstående. Det är ganska ospännande och alla som är med verkar komma ganska bra överens med varandra.

johan

Men det hettar till lite när den timide mjölkbonden Johan står och hänger över ett staket på sin gård och Therese kommer fram till honom med bestämda steg och säger: »Du – jag åker hem. Det är för mycket runt omkring. Ja. Nu är det klart. Nu är det slut. Nu är det så.«

Johan bara står där och tittar på henne och ser obekväm ut. När Therese gått iväg får vi höra Johan konstatera: »känslor är inte min grej«. En lång scen följer där Johan står och blickar svårmodigt över staketet. Känslor är däremot Lindas grej. Hon gråter ordentligt för att Therese tänker åka hem.

Det blir också lite spännande när en fjärde tjej kommer som eftersläntrare till Marcus. Det spelar tydligen inte så stor roll vem hon dejtar, bara det är en bonde, på tv.

Det blir också lite spännande när en fjärde tjej kommer som eftersläntrare till Marcus. Vi får se henne komma åkande i sin bil utrustad med luddig, rosamönstrad rattmuff. Hon sökte egentligen till Johan (som inte har känslor som grej, ni minns), men det klickade inte på speed-dejten. Så nu ska hon vara med här i stället, hos Marcus. Det spelar tydligen inte så stor roll vem hon dejtar, bara det är en bonde, på tv. När hon kommer in i Marcus hus sitter han i badtunna med de tre första tjejerna och välkomnandet blir konstigt och i stort sett obefintligt. Stämningen blir stel. Härligt, tänker jag.

rattmuff

Hos Dennis är det eventuellt Liselott som kan bjuda på lite spänning eftersom hon verkar ha utvecklat starka känslor på den korta tiden (i realtid) på gården som förflutit. »Jag har ett litet svartsjukt monster här«, säger hon och lägger till att hon måste akta sig så att det inte blir till ett stort monster. Hon avslöjar sen att hon har bekymmer när hon inte har kontroll över saker och ting, såsom hon inte har nu. Stackars Liselott.

I slutet av avsnittet hintas det om nästa veckas händelser där vi får se Marcus avspisa Heléne när hon säger att hon vill ha ensam dejt med honom och han svarar »jag jobbar på det«. Det finns lite hopp om obekvämligheter. Jag hänger kvar!

Bonde söker fru visas på TV4 onsdagar kl 20 och finns på TV4 Play.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel