Artikelserie

Blomdahl kollar en film om dagen, hela 2016 … bäst i mars: The Hills Have Eyes

Mars månad blev lite av en oplanerad slaskmånad med en mängd film från bland annat Netflix och Viaplay. Inte det bästa om man vill se ny film, men ändå helt okej om man vill se ikapp sådant man missat, eventuellt se om gamla favoriter. Som Alexandre Ajas ultrabrutala remake av Wes Cravens smått träiga The Hills Have Eyes från 1977.

The Hills Have Eyes anno 2006 är så mycket bättre, ett toppexempel på hur en remake ska se ut. En bra originalidé, som förvaltats dåligt, omhändertas och rustas upp till dess fulla potential. Antagligen var det därför Wes Craven gick med på att göra om sin kultfilm, för att den ännu inte nått dit. Valet av Aja som regissör känns också självklart. Aja som just introducerat världen för vad som skulle till att bli ännu en kraftig strömning inom fransk film  – den franska nya vågen av extrem film – med Switchblade Romance, såg sin chans att slå internationellt med Wes Craven som draghjälp och tog den. Tack för det!

Alexandre Ajas The Hills Have Eyes är inte bara en av de bästa remakes som någonsin gjorts utan kanske till och med en av de bästa överlevnads-/skräckfilmer som någonsin gjorts.

I intervjuer har Craven beskrivit Alexandra Aja som intensiv. »Aja has a fantastic intensity that I think is, you know, in some ways something a young man who has not kind of put all of his rage and intensity onto the camera yet has.«

Och man känner vreden, intensiteten, man känner törsten hos en regissör som ger sitt blödande allt. The Hills Have Eyes 2006 är en pulserande adrenalinstinn chockorgie, med ett våld som krossar glas. Våld av det slag man finner i filmer som Straw Dogs eller True Romance. Ett ikonmättat, nästan religiöst våld som förvandlar huvudkaraktärerna. Våldet förvandlar dem och Aja fångar metamorfoserna perfekt. Vad gäller själva handlingen så skiljer den sig inte åt från originalets. Ett litet sällskap får motorstopp och attackeras. Vanliga människor som pressas till det yttersta för sin egen, och varandras, överlevnads skull.

I The Hills Have Eyes kommer hotet från bergen och radioaktiva kvarlevor – så kallade mutanter – efter amerikanska kärnvapentester, en liten trist biverkning. Strålning är inte kul, det vet vi alla. Men när självaste Greg Nicotero är en i teamet bakom de hiskeliga effekterna, då får radioaktiv strålning en mening. Och det är inte bara det monstruösa vi ser, utan levande monster. Oavsett om de beter sig som barbarer – grymtar, våldtar, kannibaliserar – så kommer de till liv bortom all make-up. »You made us what we are«, säger den rullstolsbundna vattenskallen till sitt försvar när han hotas av filmens hjälte. Som så ofta inom skräckfilmen är det inte monstrens fel, utan den övre maktens.

Alexandre Ajas The Hills Have Eyes är inte bara en av de bästa remakes som någonsin gjorts utan kanske till och med en av de bästa överlevnads-/skräckfilmer som någonsin gjorts. Sällan har sadism och kärlek blandats så väl som här. Aja drar bort mattan från såväl publiken som karaktärernas fötter, när kaos raserar vardagen känner man sig lika ynklig som kanariefågeln den harmynte Lizard biter huvudet av.

Övriga filmer jag såg i mars: Steve Jobs, Trainwreck, Reality, Mysterious Skin, Insidious 3, Lost Souls, Baskin, Chappie, Southbound, Eat, Good Kill, Room, Fast & Furious 7, Dawg Fight, Get Hard, Backcountry, Jiro Dreams of Sushi, Thought Crimes: The Case of the Cannibal Cop, Barista, Cabin Fever 2016, The Gunman, The Night Before, Manson Family Vacation, Excess Flesh, Back in Time, Pray for Death, Wild in Blue, Killers, The Beyond, Dressed to Kill.

The Hills Have Eyes finns på Netflix.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel