Streamingnytt

The Neon Demon: satir, skräck, giallo – eller bara jävligt tråkig?

Alla som längtat efter en sexscen i en film av Nicolas Winding Refn kan sluta tjata nu. The Neon Demon – som släpptes på streaming och dvd/bluray igår – har en reko sådan, dessvärre är ena parten död. Men man kan ju inte få allt. Så plus ett på sexfronten alltså. Annars är The Neon Demon svår att placera. En satir över modeindustrin, skräckfilm, mystisk konstfilm, neo-giallo eller bara en jävligt tråkig film. Under tiden filmen rullar på växlar mitt omdöme. Är det här en bra film eller bara en snygg, smal soppa. En del av mig saknar den gamla Refn, han som skrev bra, realistisk dialog, sköt från höften med Mads Mikkelsen vid sin sida och bara kändes fräsch.

Elle Fanning är som alltid bra, eller bara sig själv, med en förtärande modelldröm i hjärnan och ett sätt som gör alla i hennes närhet avundsjuka.

Dagens Refn är lite av en posör. Ett posörskap som tog sina första steg i och med den filosofiska vikingafilmen Valhalla Rising. Efter det har Refn traskat längs catwalken i sina snygga skor med höga klackar. Han trillar ibland, men vägrar ge upp. Det är imponerande av honom. Inte ens när Only God Forgives recenserades med orden »Kan vara den sämsta film som någonsin gjorts«, efter dess Cannes-premiär, gav Nicolas Winding Refn upp.

När det ryktades om att Nicolas Winding Refn skulle göra en skräckfilm borde man alltså ha förstått att det inte riktigt stämde, precis som man redan nu förstår att Lars von Triers kommande seriemördarfilm inte kommer vara en »vanlig« seriemördarfilm. Ändå så levde jag på hoppet in i det sista. Herre Satan, det varnades ju för lesbisk nekrofili, extremt våld och kannibalism. Jag gillar ju sånt, hur fel kan det bli? Väldigt, väldigt fel. Fast som vanligt när det gäller Refn så räddas allt ännu en gång av en känsla för stil. The Neon Demon är nämligen omöjlig att sluta titta på, även om man stundtals vill.

Ni som sett trailern vet vad jag snackar om. Neon i mängder och en hypnotiskt blippande ljudmatta som leder den nästan sovande huvudkaraktären Jesse genom ett lika sömnigt Los Angeles på jakt efter lyckan som levande galge. Hon kontrakteras omgående och blir mer och mer till en transparent ytlig avbild av sitt gamla lantliga jag, är verkligen alla modeller från Kansas? Elle Fanning är som alltid bra, eller bara sig själv, med en förtärande modelldröm i hjärnan och ett sätt som gör alla i hennes närhet avundsjuka. Varför hon förresten vill bli modell? Inte den blekaste.

Rysligt snyggt som ni kanske förstår och som film om ytlighet funkar det givetvis. Men här är verkligen allt ytligt, vilket är ett problem. Jag har svårt att avgöra om dialogen bara är platt, stundtals pinsam, eller medvetet ytlig och satirisk. Jag har svårt att avgöra om Keanu Reeves korta inhopp är medvetet malplacerat, eller om Keanu ännu en gång valt att släppa regissörens koppel för att vandra runt i blindo. Att inte veta är inte bra. Att inte veta kan vara ett tecken på att regissören inte heller vet. Och det är verkligen inte bra.

Men söker man ögongodis, bra musik och nekrofili är man inte hel fel ute. Och drömmen om Los Angeles funkar alltid på mig, speciellt när man förvandlar staden till en enda stor blinkande svartklubb, där alla är antingen häxor eller troll. Så okej Refn, du kanske kan sätta upp även den här på ditt pluskonto, men nästa gång vill jag se en riktig skräckfilm.

The Neon Demon finns att strömma nu. Texten är tidigare publicerad, i samband med biopremiären.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel