TVdags listar film- och tv-året 2018

Björn Finér listar årets 8 tv-förälskelser

Varje år sedan TVdags tog sin nuvarande form har jag listat mina tv-förälskelser (2013, 2014, 2015, 2016 och 2017). Så även i år. Det här är dock första gången jag har pixlat omslagsbilden. Om ni har sett serien så ser ni nog vilka det är (kanske måste ni kisa också). Varje år försöker jag lista personer som inte tidigare varit med, därför är inte mina tre kvinnliga favoritskådisar med på själva listan (även om Hermione aldrig varit med):

  • Hermione Norris, i år aktuell i Innocent som visades på TV4 tidigare i år.
  • Nicola Walker, i år aktuell i The Split och Saknad, aldrig glömd
    (Unforgotten, i Storbritannien). Båda visades på SVT tidigare i år.
  • Sarah Lancashire, i år aktuell i En kvinnas fall (Kiri, i Storbritannien). Visades på SVT tidigare i år.

8. Keeley Hawes & Richard Madden i Bodyguard

bodyguard_doorkissPrecis som jag skrev tidigare om Bodyguard så tyckte jag den inledde extraordinärt bra. Även andra och tredje avsnitten var hur spännande som helst, men sedan avtog förälskelsen och slutet var rentav mediokert. Men inledningen… Vilken jävla inledning!
Ingen aning om det är sant eller falskt men enligt Jimmy Carr i kändisfrågesportsprogrammet The Big Fat Quiz of the Year, fick en hel del amerikaner som såg serien incest-panik när David Budd (Richard Madden) kallade Julia Montague (Keeley Hawes) »Ma'am«. De trodde han sa »Mom«. Hur kul som helst!
Bodyguard finns på Netflix.

7. Amy Adams i Sharp Objects

sharp_objects
Amy Adams porträtterande av den alkoholiserade skribenten Camille Preaker var superbt skådespeleri från start till mål. Camille Preaker hade ju en hel del problem och tog inte direkt hand om sig som hon skulle men med den familjen – vem kan klandra henne? Även samspelet mellan Adams och Chris Messina är guld. Läs Toras recension här.
Sharp Objects finns på HBO Nordic.

6. Benedict Cumberbatch i Patrick Melrose

Patrick-Melrose
Jag vet inte hur det är med er men jag kan nog inte få nog av Benedict Cumberbatch. Inte ens när han spelar Patrick Melrose, en engelsk överklassheroinist som blev sexuellt utnyttjad som barn, går det att låta bli att sitta stjärnögd i tv-soffan. Läs Henriks recension här.
Patrick Melrose finns på HBO Nordic.

5. Hugh Grant & Ben Whishaw i En engelsk skandal

hugh&benKjell har tidigare skrivit om En engelsk skandal (A Very English Scandal) så om du inte redan har sett den, skynda över till SVT Play i en annan flik och kolla direkt. I En engelsk skandal känns det som Grant och Whishaw lyfter varandra, båda är i sitt esse och storyn är häpnadsväckande.
Hugh Grant har inte gjort så mycket väsen av sig de senaste åren men den som missade Paddington 2 förra året har en härlig Hugh Grant-stund framför sig. Han är supercharmig i en lika charmig film. Bonus: Det är Ben Whishaw som gör rösten till Paddington.
En engelsk skandal finns på SVT Play till och med 17 jun 2019.

4. Charlotte Riley & Ben Chaplin i Press

pressPress är en BBC-serie om två rivaliserande tidningsredaktioner. Pinsamt nog är det inte Priyanga Burford (skådisen i mitten) som jag föll för, utan de på kanterna – Charlotte Riley som spelar tidningsredaktören Holly Evans och Ben Chaplins chefredaktör Duncan Allen. Båda svinduktiga på sina jobb men inte så bra på sociala relationer. Ändå är det deras relation som fångar mig. Tyvärr har serien inte visats i Sverige än. Läs Kjells recension här.
Press har inte visats i Sverige (men vi hoppas på SVT).

3. Julia Davis i Sally4Ever

julia-davies
Serien handlar om Sally (Catherine Shepherd) – inte i bild – som lämnar sin man efter att ha fått panik när han friade. Hon träffar Emma (Julia Davis) på krogen och det leder till en skruvad affär.
På bilden försöker Emma sno strålkastarljuset från Lena Headey. Instruktionen från regissören var att gå förbi i bakgrunden med en baguette i handen. Inte så svårt, men som hon gör det… Sally4Ever är full av godbitar som scenen ovan och scenen som Magnus Blomdahl skrev om (som utspelar sig direkt efter scenen ovanför) men inget toppar säsongsavslutningen. Utan att säga för mycket känns Mr. Creosote-scenen i Monty Pythons Meningen med livet nästan fräsch vid en jämförelse. Årets mest skruvade och bästa komedi i mina ögon. Läs Kjells text här.
Sally4Ever finns på HBO Nordic.

2. Frankie Shaw i SMILF

smilfSMILF kom redan 2017 men jag missade den helt då. Men när jag såg trailern till säsong 2, som har premiär i vår så gav jag den en chans och föll pladask. Seriens skapare Frankie Shaw spelar den ensamstående mamman Bridgette Bird som mer eller mindre hankar sig fram i livet, både känslomässigt och yrkesmässigt, när hon egentligen vill bli basketproffs. Hon är gränslös och hopplöst jättejobbig men också charmig och godhjärtad – i alla fall när det gäller sin unge. Rosie O'Donnell är helt fantastisk i rollen som Bridges mamma och Connie Britton gör en perfekt återkommande roll som rikemansfru. Se, om ni har missat!
SMILF finns på HBO Nordic.

1. Keri Russell & Matthew Rhys i The Americans

elizabeth&philip
Jag har avvaktat med att se The Americans av olika anledningar men i år var det ju omöjligt att låta bli – jag ville ju inte få serieslutet spoilat. Att sträcktitta har fungerat suveränt och även om det har varit en jobbig serie att följa, på alla sätt och vis, så har den seglat upp som en av mina favoritserier någonsin. Att Keri Russell och Matthew Rhys är ett par på riktigt är ju också extra kittlande. Nu vill jag att deras kärlek ska hålla för alltid.
Förstaplatsen räcker till hela casten, inte minst FBI-agenten och grannen Stan (Noah Emmerich) som var nära i sex säsonger och dottern Paige (Holly Taylor) som växte med rollen, såväl i skådespelar- som i spionrollen. Läs våra tidigare texter om The Americans här.
Alla säsonger av The Americans finns på SF Anytime. Säsong 1–5 finns på Netflix.

Mellan den 25 och 31 december utser vi allt det bästa från Film- och tv-året som gått.

Håll koll på senaste artiklarna via taggen film- och tv-året 2018.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Blodet droppar i synd & skam-tyngda Miraklet

2 augusti, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: The Swimmer (1968)

28 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Grow tar dansk crime-tv tillbaka till täten

26 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Michaela Coels mästerverk I May Destroy You

19 juli, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Little Fugitive (1953)

14 juli, 2020
Tips

Underbart dålig stämning när Ziwe gisslar kollegor om rasism

13 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Sandis skojdissningar av Gyles Brandreth i QI

12 juli, 2020
Tips

Damer i burar! Amy Sedaris i otippad hyllning av obskyr 60-talsrulle

7 juli, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Perry Mason-skådisguldet – Lithgow, Rhys & Maslany

5 juli, 2020
Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel