Recension

Biopremiär: Logan är en brutal & deprimerande splatterfilm

Betyg 4 av 5

Om du känner för att gå och se en ny X-Men-film med fyndiga oneliners, storslagna actionsekvenser och överhängande hot om världens undergång så är Logan inte vad du söker. Den nya filmen om Wolverine är enligt Hugh Jackman själv sista gången vi kommer få se honom i rollen som den populära mutanten. Logan har verkligen gjort sig förtjänt av sin femtonårsgräns, då den till både tema och stil har mer gemensamt med dystopiska The Road än den har med förra årets blockbuster X-Men: Apocalypse.

Efter att redan överexponerats i Marvels serietidningar under 1990-talet blev Wolverine ännu större när X-Men-filmerna kom ut. Efter den tredje, X-Men: The Last Stand, så fick han sin egen spinoff-film med det osnygga namnet X-Men Origins: Wolverine, och det var nog där som många fans började tvivla på Fox förmåga att göra X-Men-filmer. Last Stand fick hård kritik för många av valen de gjorde med berättelsen, och Wolverine-filmen fortsatte i samma spår och var ännu sämre. X-Men-filmerna fick tillbaka lite förtroende i och med X-Men: First Class och X-Men: Days of Future Past, och en ny fristående spinoff med titeln The Wolverine kom ut 2013 och fick ganska positiva recensioner. Wolverines andra soloäventyr utspelade sig i Japan och var en helt okej actionrulle som dock spårade ur helt mot slutet och efteråt inte var så minnesvärd. Så vem sitter egentligen och längtar efter mer Wolverine och har karaktären verkligen någonting nytt att tillföra som vi inte redan sett? Svaret är att jag inte vet vem som längtat efter mer Wolverine, men med alla leksaker och tecknade serier som finns är det möjligtvis ungar som inte bör se den här nya filmen, för ja, den har något nytt att tillföra och det är inte på något sätt lämpligt för barn.

Logan utspelar sig 2029 då det knappt finns några mutanter kvar och inga nya har fötts på flera år. Logan, som sedan länge lagt kodnamnet Wolverine bakom sig, är inte vad han en gång var – det blir bara svårare och svårare för honom att hela sig, det läcker var ur hålen där hans klor kommer ut, och han dricker ständigt sprit. Han bor på en anspråkslös gård på Mexikanska sidan av gränsen till USA, tillsammans med mutanten Caliban och Professor X som nu är över nittio år gammal och ständigt behöver medicineras för att kontrollera de farliga psykiska utbrotten som han annars drabbas av. Xavier har klassats som ett massförstörelsevapen av regeringen, så han måste hålla gömd. Handlingen börjar först få fart när en mystisk liten flicka dyker upp, som Logan måste skydda till varje pris.

Det är en väldigt blek och hopplös verklighet de lever i, även om den är långt ifrån lika extrem som den alternativa framtid vi fick se i Days of Future Past. Filmen har hämtat inspiration från Old Man Logan, en populär story ur Wolverines serietidning från 2008 där han precis som i filmen åldrats eftersom hans superkrafter börjat avta.

Det är en väldigt blek och hopplös verklighet de lever i, även om den är långt ifrån lika extrem som den alternativa framtid vi fick se i Days of Future Past. Filmen har hämtat inspiration från Old Man Logan, en populär story ur Wolverines serietidning från 2008 där han precis som i filmen åldrats eftersom hans superkrafter börjat avta. Tillsammans med gamla gubben Hawkeye måste han köra en lastbil from kust till kust över ett postapokalyptiskt landskap för att tjäna tillräckligt med pengar för att skydda sin fru och barn från Hulkens inavlade och grymma avkommor som är deras hyresvärdar. På resan möter de många hemska och fascinerande platser och karaktärer med kopplingar till alla Marvels populära figurer. Logan sätts ständigt på prov eftersom han lovat att aldrig mer använda våld, något som filmen verkligen inte tagit vara på, då den redan i första scenen ger smakprov på hur våldsam den kommer vara. Logan kör klorna genom huvuden och kroppsdelar slits av när ett gäng skurkar bråkar med den hyrda limousinen som Logan kör runt kunder i, för han jobbar nämligen som chaufför för en Uber-liknande tjänst.

oldmanlogan
Omslagsbild från Old Man Logan.

En ren adaption av Old Man Logan hade aldrig gått att göra, eftersom Fox enbart har rättigheterna till karaktärer från X-Men, och serietidningen är en så storskalig och fantasifylld tolkning av hela Marvel-universumet. Istället för att imponera med världsbyggande så fokuserar filmen på intima personporträtt och upprörande våld. Jag tycker inte det finns något stort underhållningsvärde i action eller våldsamma scener som bara är till för att vara häftiga och coola som till exempel filmens öppningsscen, men när berättelsen väl börjar få lite fart så skapar det överhängande våldet en spänd stämning och oberäknelighet som är ytterst tilltalande.

Regissören James Mangold, som även regisserade The Wolverine, har nämnt flera olika filmer som inspirerat Logans visuella stil. Westerns som Shane (som rollfigurerna tittar på i Logan) och The Cowboys, och roadmovies så olika som The Gauntlet, Paper Moon, och Little Miss Sunshine. Det kanske låter som en konstig blandning, men man kan helt klart se vart han kommer ifrån i relationen mellan den grymtande Logan och den tystlåtna flickan Laura, på flykt genom landsbygden från en armé av osympatiska skurkar. Man skulle även kunna påstå att ett par scener är som tagna rätt ur en skräckfilm, så det är många genrer som blandas under ett täcke av hopplöshet.

logan1
Medan Logan väntar på att köra hem en kund från en begravning passar han på att ta fram pluntan.

Hugh Jackman måste känna sig lättad över att han fick göra sin bästa prestation som rollfiguren som varit hans livs roll på sista försöket, i en film som faktiskt har ett egenvärde som X-Men Origins: Wolverine och The Wolverine saknade. På så sätt passar det att filmen helt simpelt heter Logan och inte har Wolverine i titeln. Eller? Här i Sverige och andra europeiska länder marknadsförs filmen under namnet Logan – The Wolverine, som om det inte var förvirrande nog med de tidigare två filmernas titlar, och är de verkligen så oroliga över att fans inte skulle fatta att Logan är en film om Wolverine? Jag skulle tro att de som vill se filmen bara för att den har The Wolverine i titeln om de annars inte hade förstått kopplingen, inte riktigt är målgruppen som borde se Logan. Jag kan inte upprepa nog att denna film inte är lämplig för barn. Deadpool som var en så stor hit förra året var också väldigt våldsam, men den var också extremt komisk och oseriös från början till slut. Logan är väldigt tung och har inte en gnutta humor, med kanske högst två eller tre grejer i hela filmen som kan få dig att småle. Om din unge inte får se Game of Thrones och The Walking Dead så bör hen nog vänta med Logan några år.

Bristen på humor är förståelig, men det tog mig en ganska lång stund i början av filmens två timmar och tjugo minuter att värma upp till handlingen och börja uppskatta filmen för det den är. Det är inte kul att se älskade Patrick Stewart som en halvdement Professor X som ibland inte känner igen Logan och verkar ha en flyktig uppfattning av verkligheten och deras gemensamma förflutna. Det är bra men inte kul. Dafne Keen gör rollen som Laura väldigt bra och påminner helt klart om Eleven från Stranger Things. Stephen Merchant, som är mest känd för att ha skapat komediserier som The Office och Extras tillsammans med Ricky Gervais, spelar mutanten Caliban som Logan och professorn bor hos. Det är lite svårt att ta honom på allvar när man har en bild av Merchant som superjobbiga och pinsamma huvudrollen i Hello Ladies, men då Caliban är den lättsammaste karaktären i filmen så går det an.

logan2
Filmens snyggaste mest iögonfallande scenografi påminner om något ur Star Wars.

Något som förmodligen är till Logans fördel är att filmen är så löst kopplad till den etablerade X-Men-kontinuiteten, som är en stor röra. Ända sen originaltrilogin avslutades för över tio år sen, då de dödade ett flertal av filmseriens populära karaktärer utan anledning eller känslomässig tyngd, så har det inte känts lika kul att fortsätta bygga vidare på samma värld. Detta är uppenbarligen inte bara någonting som arga fans känt, då First Class var som en reboot och prequel som utspelar sig i ett alternativt universum, som sen i uppföljaren möter de äldre versionerna av karaktärerna från originaltrilogin genom tidsresande. Första Wolverine-filmen är också en prequel, men i vilken tidslinje, för i den filmen spelade Ryan Reynolds en fruktansvärd version av Deadpool som är helt annorlunda från den han spelar i Deadpool? Nya tv-serien Legion verkar ingen inblandad veta om det utspelar sig i samma universum som X-Men-filmerna eller ett alternativt universum, och att ens luska ut vilket årtionde serien utspelar sig i är klurigt. Det går inte att bara fortsätta bygga och utvidga den här världen för den är så splittrad. Man kan säga att Logan utspelar sig i en alternativ framtid och att det vi ser i filmen inte är vad som kommer att hända med Wolverine och Xavier i den tidslinje som vi fick se i slutet av Days of Future Past, som var en annan alternativ framtid.

Så vad spelar det för roll hur det hänger ihop, när Logan är en helt fristående film där man inte behöver bry sig om den förvirring som tidigare filmer skapat? Om man helt kan separera Logan från resten av alla X-Men-filmer och uppskatta den på sina egna meriter så är det toppen. Jag kan även tänka mig att en hel del personer som inte har något intresse av X-Men eller tidigare Wolverine-filmer kan se den här filmen och verkligen gilla den, men för många fans som älskar dessa karaktärer från de tidigare filmerna och serietidningar så har hela X-Men-världen i dessa filmer blivit så besudlad att man har svårt att bry sig om vad som händer i filmerna. Logan kan nog lyckas fängsla även dessa desillusionerade fans, men först måste de bry sig tillräckligt för att släpa sig iväg till biografen, vilket de inte garanterat kommer göra. Medan Marvel Cinematic Universe, med sina Avengers, Guardians of the Galaxy, Netflix-serier och Agents of SHIELD, varit så konsekventa att dess fans med glädje vill se vad som helst som utspelar sig i samma värld, så är X-Men-universumet en stor sörja som är svår att investera sig känslomässigt i, trots bra filmer som Logan och de med First Class-gänget.

Det kan vara svårt att orka bry sig om ännu en Wolverine, men Logan är någonting väldigt annorlunda som inte riktigt kan klassas som superhjältefilm. Även om jag är trött på den här karaktären är det kul att se honom gå ut på topp.

Hela grejen med inspirationskällan Old Man Logan är ju hur genomdränkt i Marvel-mytologi berättelsen är, men Logan försöker verkligen separera sig så mycket som möjligt från alla tidigare filmer. Trots deras röriga historia hade det varit kul med lite mer referenser till kända karaktärer och mer detaljer om hur världen blev så här. Detta är ju en alternativ framtid som de kunde varit lite mer påhittiga med, istället för den relativt anonyma värld med ytliga skurkar de ger oss. Efter en lite tråkig början så blir filmen dock riktigt spännande – varken kul eller rolig, men den är mörk, intensiv och riktigt snygg. Det kan vara svårt att orka bry sig om ännu en Wolverine, men Logan är någonting väldigt annorlunda som inte riktigt kan klassas som superhjältefilm. Även om jag är trött på den här karaktären är det kul att se honom gå ut på topp.

PS. Filmen har ingen scen efter eftertexterna, så det finns ingen vits med att sitta kvar om du inte vill lyssna på Johnny Cash.

Logan – The Wolverine har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel