Recension

Biopremiär för Sound of Metal! Riz Ahmed brinner när oljudet tystnar

Betyg 5 av 5

Riz Ahmed spelar metal-trummisen Ruben, som tillsammans med sin flickvän Lou (Olivia Cooke) har ett sanslöst skränigt rockband (som jag gärna skulle se och höra mer av, Cookes pipa är det sannerligen inget fel på). Han märker att det är något vajsing med hörseln, så han går på en kontroll. Läkaren försöker förklara att den hörseln Ruben redan förlorat inte kommer tillbaka men Ruben lyssnar inte på det örat (förlåt!). Han undrar vad han kan göra åt det – och redan nästa konsert tappar han hörseln helt och får panik. Ruben och Lou är vagabonder, bor i husbil och lever för rocken – hur ska de göra nu?

Riz Ahmed fullkomligt brinner i rollen som Ruben och Paul Raci porträtterar Joe som en obeveklig hårding med Iggy Pop-utstrålning.

Sound of Metal är strålande redan från början men blir ännu bättre när skådisen Paul Raci kommer in som Joe, föreståndaren för ett hem för drogrehabilitering för döva. Ahmed fullkomligt brinner i rollen som Ruben och Raci porträtterar Joe som en obeveklig hårding med Iggy Pop-utstrålning. Som när han vägrar låta Ruben hålla på med sitt rastlösa flyktbeteende, och tvingar honom i stället att bara sitta själv i ett rum och skriva, vilket så klart är helt omöjligt.

Det är något med porträttering av musiker som alltid har lockat mig, inte för att Sound of Metal handlar så mycket om musik, det är snarare ljud som är i centrum – eller tystnad. Regissören Darius Marder visar hur tålamod kan skapa samhörighet och tillhörighet. Och hur långt utanför en som inte kan teckenspråk hamnar när alla andra är döva. Manuset har Marder skrivit med brorsan Abraham och regissören och manusförfattaren Derek Cianfrance. Jag tycker verkligen om allt med Sound of Metal, och mest av allt älskar jag när Joe säger »Ruben« och tecknar namnet, när de har ett särskilt allvarligt snack.

Rubens missbrukarpersonlighet, alla trasiga ljud och tystnaden som uppstår. Det finns så mycket att säga om Sound of Metal men ni borde helt enkelt se den. Att Riz Ahmed är Golden Globe-nominerad känns helt självklart.

Missa inte heller Christina Jeurling Birros intervju med Paul Raci i avsnitt 207 av Pop Culture Confidential, där han berättar bland annat att Joes liv påminner om hans eget. Precis som Joe är Raci både Vietnam-veteran och före detta missbrukare. Och att han har ett Black Sabbath-coverband. Mycket intressant och rolig lyssning.

Sound of Metal har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel