Recension

Biopremiär för Jurassic World: Fallen Kingdom – bästa filmen i serien!?

Betyg 4 av 5

Det har redan gått tre år sedan Jurassic World kom och andades nytt liv i serien dinosauriefilmer, och idag är det premiär för den nya uppföljaren – Jurassic World: Fallen Kingdom. Christ Pratt och Bryce Dallas Howard är tillbaka i en spännande och logisk fortsättning på senaste filmens handling, som mycket möjligt kan vara den bästa filmen i serien!

Det är näst intill omöjligt att återskapa wow-känslan som originalet kunde erbjuda genom att bara visa oss dinosaurier på ett övertygande och fascinerande sätt.

Fallen Kingdom utspelar sig tre år efter det kaos som utbröt i Jurassic World, och nu hotas den övergivna parken och dinosaurierna som lever fritt på ön att utrotas av ett vulkanutbrott. Howards Claire Dearing och Pratts Owen Grady rekryteras för att hjälpa till att evakuera så många dinosaurer som möjligt. Samtidigt får vi följa den lilla flickan Maisie som i en enorm och kuslig herrgård försöker avslöja en stor konspiration. Dessa två trådar vävs mästerligt samman under filmen, som lyckas med att både bjuda på allt man kan förvänta sig från en Jurassic Park-film, och att samtidigt introducera nya omgivningar, idéer, finurliga twists och massvis av fartfylld action. Om man skulle beskriva filmens handling i en kombination av brädspel från 80-talet skulle det vara dessa:

boardgame
Dinosauriernas glömda dal, Flykten från Atlantis, och Spökslottet, fast utan spöken och rullande dödskallar förstås.

Eftersom Jurassic Park till skillnad från andra stora blockbusterfilmer som exempelvis Star Wars, Indiana Jones, Marvels diverse hjältar och James Bond, som följer sina respektive karaktärers äventyr, kretsar runt idén om en plats – som dessutom mer eller mindre måste förstöras varje gång för att skapa spänning, så har det aldrig känts solklart hur en uppföljare till originalet borde se ut för att inte sträva för långt från premissen men ändå erbjuda något nytt. Både den första uppföljaren The Lost World (1997) och Jurassic Park III (2001) fick ett ljummet mottagande när de kom ut. De var båda helt okej äventyrsfilmer, men det är näst intill omöjligt att återskapa wow-känslan som originalet kunde erbjuda genom att bara visa oss dinosaurier på ett övertygande och fascinerande sätt. Är det någon annan som minns när kassettbandet Vilse i dinosauriernas land var den mest spännande berättelsen om skräcködlor de upplevt?

Bryce Dallas Howard är starkare och mer självsäker jämfört med förra filmen där hennes karaktär var en administratör som sprang runt i klackar.

Jag tyckte Jurassic World var en utmärkt »reboot« i att den på nytt etablerade den här världen, berättade en liknande berättelse som originalet med visuellt imponerande omgivningar och varelser, men även med en hel del självmedvetenhet, humor, och referenser till de äldre filmerna. Claires metareplik om att det för tjugo år sen var som magi att bara visa levande dinosaurier för parkens besökare, medan nu ser barn på en stegosaurus som en elefant på ett zoo och konsumenterna vill hela tiden se såna som är större, mer högljudda, och med fler tänder, stämmer ju troligtvis ännu bättre på filmbesökare nu och då, än på parkens fiktiva besökare.

Jurassic World: Fallen Kingdom lyckas bygga på detta, den känns mer som en direkt fortsättning på Jurassic World än vad The Lost World och Jurassic Park III var på Jurassic Park. Handlingen känns logisk och naturlig, med smarta vändningar. Bryce Dallas Howard är starkare och mer självsäker jämfört med förra filmen där hennes karaktär var en administratör som sprang runt i klackar. Chris Pratt fortsätter att vara den perfekta action-/äventyrshjälten och det är bara ljudet av hans nördiga skratt som ger en flashbacks till hans roller som Bright i Everwood och Andy i Parks & Recreation, och en tid då man aldrig hade gissat att han skulle bli en av världens största filmstjärnor.

jurassic2
Den inledande undervattensscenen är som det mesta i filmen både spännande och snygg.

Jurassic Park-serien har ju gjort det till lite av en poäng att byta ut sina barnkaraktärer varje film, och trots att Fallen Kingdom är den film med starkast kontinuitet från den föregående filmen så är även den skyldig till detta. De två pojkarna Gray och Zach som vi fick följa i Jurassic World syns inte till, men istället ger flickan Maisie de yngre tittarna någon att identifiera med. Inte mig emot, då pojkarna var det jobbigaste i Jurassic World och Maisie är en mer intressant karaktär på alla sätt. Det är dock Justice Smith som spelade huvudrollen i Netflix ambitiösa musikalserie The Get Down som blir favoriten i Fallen Kingdom där han spelar den sympatiske och nervöse teknikern Franklin, som med den tuffa dinosveterinären Zia, spelad av Daniella Pineda, är väldigt välkomna tillskott till rollbesättningen.

Filmens stora besvikelse är Jeff Goldblum, vars karaktär doktor Ian Malcolm var en av huvudpersonerna i seriens två första filmer.

Filmens stora besvikelse är Jeff Goldblum, vars karaktär doktor Ian Malcolm var en av huvudpersonerna i seriens två första filmer men som inte synts till sen dess. Att han skulle dyka upp igen i Fallen Kingdom har varit känt sedan länge nu och kändes väldigt kul och spännande, men tyvärr är hans roll i filmen extremt liten. Bättre än ingenting förstås, men jag hade förväntat mig någonting mer än en liten cameo. Det vore helt klart kul att se mer av honom, samt en återkomst för Sam Neill och Laura Derns karaktärer som var med i film ett och tre, i den tredje delen av Jurassic World-trilogin.

Jurassic World: Fallen Kingdom känns mörkare, med mer spänning och skräck än tidigare filmer i serien. Jag älskar hur de lagt upp berättelsen och stämningen genom filmens olika akter, med en hel del listiga lösningar på hur karaktärerna kan sättas i fara och komma undan på oväntade sätt (även om klassikern där en dinosaurie som just ska äta upp dem blir uppäten av en ännu större dinosaurie dyker upp ganska tidigt i filmen). Att filmen är utvecklad som del två i en trilogi är ingenting man känner av under filmens gång, utan först i slutet när man ser alla möjligheter att utforska när nästa film i serien kommer ut 2021. Det de lyckas göra är att utvidga Jurassic Park-världen så att den för första gången känns som en fiktiv värld fylld av mytologi, och det är just det som alltid tilltalat mig i berättelser. Jurassic Park är en fascinerande park, men Jurassic World är så mycket mer – en hel värld full av potential!

Jurassic World: Fallen Kingdom har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel