Recension

Biopremiär! First Man är en fantastisk audiovisuell upplevelse

Betyg 4 av 5

Whiplash kändes som en käftsmäll när den kom medan La La Land inte drabbade mig alls. Men det faktumet att jag älskade Whiplash och att rymdfilmer – i synnerhet astronautfilmer – är en av mina favoritgenrer hade jag skyhöga förväntningar på First Man. Inte minst efter förhandsbuzzet från USA.

De inledande minuterna är en fantastisk audiovisuell upplevelse. Bland det mest mäktigaste jag har sett på bio. Någonsin.

First Man handlar om Neil Armstrongs väg till människans första steg på månen. Jag önskar att jag gått in i biosalongen och trott att jag skulle få se ett familjedrama med rymdinslag i stället för tvärtom, även om det procentuellt sett var mer en rymdfilm. Med det sagt var Claire Foys och Ryan Goslings samspel en av sakerna jag gillade mest med filmen. Det kanske är en enkel poäng de gör, att vi får se att astronautfruar minsann har skinn på näsan. Men det är mer än i de flesta andra rymdfilmer, så jag gillade det. Och speciellt en scen mellan Gosling och Foy gick rakt in i hjärtat på mig.

First Man (2018)

Där Apollo 13 och framför allt The Martian visar problemlösning visar First Man det jobbiga men hoppar sedan över själva problemlösningen. En rymdfilm som fokuserar på människan i stället för maskinen, alltså. Helt teknikfritt är det inte, det är bara mindre problemlösning än jag vill ha. Men samtidigt har jag ju redan både Apollo 13 och The Martian att kolla på, så vi kanske inte behöver en till sådan film…

First Man är regissören Damien Chazelles fjärde långfilm. Han fick en Oscar för bästa regi för La La Land. Det fick även filmfotografen Linus Sandgren. Han formligen överöstes med priser. Förutom en Oscar, en BAFTA och Critics Choice-priset mottog Sandgren 19 andra priser för fotot till La La Land. Min gissning är att både han och Chazelle kommer att få varsin Oscar till för First Man, för den är sanslöst snygg. Musiken sen. Precis som i La La Land har Justin Hurwitz gjort musiken till First Man, och frågan är om han inte kommer ro hem ännu en guldgubbe han med. Lyssna bara på thereminen här. Gåshudsbra!

En sak är säker – det är svårt att vara nyskapande när man gör rymdfilm. Det är mycket som visats och hörts i rymdfilm tidigare, och inte bara i filmerna baserade på sanna händelser. Hur som helst – de inledande minuterna är en fantastisk audiovisuell upplevelse. Bland det mest mäktigaste jag har sett på bio. Någonsin. Så se First Man på den största tillgängliga bioduk som du kan.

Jag bad Pop Culture Confidential-Christina att lista hennes favoritrymdfilmer. Hennes lista ligger i kommentarerna. Jag drog gränsen vid att det ska vara astronauter med rymdhjälm, därför är Contact inte med på listan. Här är min lista.

Björns topp-10 astronautfilmer

  1. Rätta virket
  2. Alien
  3. Apollo 13
  4. Interstellar
  5. The Martian
  6. Gravity
  7. Armageddon
  8. First Man
  9. Moon
  10. År 2001 – ett rymdäventyr

First Man har biopremiär i dag.

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel