Streamingtips

Billions-fan? Kolla verklighetens »Axe« i ny PBS-dokumentär

Vi har redan skrivit flera texter om Billions och har nästan unisont hyllat den. Vi har också redan varit inne lite på skaparen Andrew Ross Sorkins bakgrund som ekonomijournalist, men det kan vara intressant att kolla lite mer på de verkliga händelser som serien är inspirerad av. Hedgefonder och insiderhandel har varit en följetong i amerikanska medier under hela 2000-talet – de har funnits länge men fick ett uppsving under andra halvan av 1990-talet. De har i flera fall gått lite för bra för att det ska vara sant så misstankar om insiderhandel har funnits där hela tiden.

Billions är inte uttalat baserad på verkliga händelser. Det är kanske bra att den inte är det så man kan ta sig friheter utan att stöta sig med någon.FBI:s jakt på insiderhandlare är annars en verklighetsthriller med alla ingredienser som behövs för ett spännande tv-drama.

2014 visade PBS dokumentären To Catch a Trader. Den handlar om Steven A. Cohen och hans hedgefond SAC Capital Partners – ett företag han grundade med ett kapital på 20 miljoner dollar och som i dag är värt ungefär 20 miljarder. Cohen och hans företag har varit indraget i flera utredningar och skandaler och det är inte svårt att komma från att här finns några likheter med Billions Bobby Axelrod. Han är så klart mer karismatisk och excentrisk än Cohen, men inte långt ifrån. Cohen har kallat sig själv »King Cohen« och skickade en gång ut ett julkort till sina anställda med en bild på sig själv i mantel och krona. De visar också lika stor nonchalans för rättvisan och regelverket. I PBS-dokumentären finns ett klipp från när Cohen blir förhörd i ett civilrättsligt fall och låtsas som att han inte känner till hur insiderlagstiftningen är skriven. Han påstår närmast att lagen är luddigt skriven och det finns utrymme för tolkningar. Cohen och Axelrod är två personer fulla med självförtroende. De är säkra på att aldrig falla.

En av de medverkande i dokumentären är Turney Duff. Han jobbade på företaget The Galleon Group under dess ägare Raj Rajaratnam – som i dag avtjänar ett elvaårigt fängelsestraff för insiderhandel – det längsta straffet någon har fått för det brottet. Duff lämnade den världen och skrev boken The Buy Side om sina år som hedgefondhandlare. Han skriver i sin twitterprofil att han varit anlitad som konsult till Billions, så det är inte omöjligt att Axelrod även är inspirerad av Rajaratnam och fallet som fällde honom. Rajaratnam fälldes med hjälp av telefonavlyssning – så bli inte överraskade om »wiretapping« blir ett av Chuck Rhoades vapen för att nå Axelrod.

 

I första avsnittet av Billions nämns att stora delar av företaget ödelades av 9/11. Det blev inte något av de företagen som nämns i den här dokumentären. Jag tror den inspiration kommer från företaget Cantor Fitzgerald och dess VD Howard Lutnick. Cantor Fitzgerald är ett företag som sysslar med finansiella tjänster och hade sitt kontor i World Trade Center. Howard Lutnick var inte inne på kontoret dagen då de två husen attackerades, men ingen av de som var där klarade sig. Lutnick har sedan dess ägnat sig väldigt mycket åt välgörenhet och blivit en rätt känd offentlig person. Historien om Cantor Fitzgerald och dess historia är i dag vida omskriven.

Nu är inte Billions en serie som är uttalat baserad på verkliga händelser. Det är kanske bra att den inte är det så att man kan ta sig friheter utan att stöta sig med någon. FBI:s jakt på insiderhandlare är annars en verklighetsthriller med alla ingredienser som behövs för ett spännande tv-drama. Det är annars lite hett med verklighetsbaserade Wall Street-historier. På bio går The Big Short och snart kommer två intressanta dramatiseringar om Bernie Madoff. ABC visar en miniserie nästa vecka och senare i år kommer HBO med en tv-film. Det vore intressant om någon svensk tv- eller filmproducent tar upp den här pinnen. Det är ingen brist på historier. Varför inte göra något på Caroline Neuraths bok om HQ Banks uppgång och fall eller en biopic om Carl-Eric Björkegren och hans öde. Det skulle kunna bli riktigt bra i rätt händer.

To Catch a Trader går att se på PBS hemsida.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel