TVdags anar potentialen i ett outnyttjat mathumor-format

»Betnér på Burger King« eller »Aron Flam testar vägkrogar«? Dags för svensk humor-restaurangkritik!

Om ni, som jag, tyckte att The Trip med Steve Coogan och Rob Brydon var alldeles för brittiskt kanske ni borde rikta blicken mot Hannibal Buress Youtube-kanal i stället. Ståuppkomikern är på turné genom USA just nu och har, vad det verkar, massor av tid att döda mellan gigen.

Ofta används restaurangmiljön som en fond för diskussioner om annat. Förhoppningsvis är Hannibal Buress och Aziz Ansari något på spåren här när de inverterar idén.

För att råda bot på tristessen har han börjat recensera restauranger. Första stället under Buress gourmetlupp är det intet ond anande Lamb’s Creek i Pennsylvania:

Ja, som ni kanske befarade håller hans anmärkningar knappast någon A.A. Gill-nivå, utan vi får nöja oss med den loja, skruvade observationshumorn som har kännetecknat Hannibal Buress stand-up sedan han började. Videon gör inte anspråk på att vara annat än hafsigt redigerad och skämten är knappt halvfärdiga, men även om formatet vid en första anblick känns oseriöst ligger det ändå något i själva grundidén som gör att jag vill se mer. Jag säger inte att Hannibal Buress’ Restaurant Reviews är slutstationen för vad »recensentkomedi« är eller bör vara – men visst finns det en inneboende humor i restaurangmiljön och foodiekulturen som borde gå att göra något riktigt kul av i framtiden?

Kollegan Aziz Ansari var ju inne på ett liknande stråk – om än under mer ordnade former – då han gjorde den småroliga Food Club tillsammans med Eric Wareheim och Jason Woliner i våras:

Ofta används restaurangmiljön som en fond för diskussioner om annat (hej hej till exempel Comedians In Cars Getting Coffee och podden Lunch med Montelius). Förhoppningsvis är Hannibal och Aziz något på spåren här när de liksom inverterar idén. I stället för att låta maten eller kaffet fungera som en ren setting känns det roligare att låta den stå i fokus för skämten. Med tanke på all humor som bubblar under ytan på ett restaurangbesök borde det gå att »hitta rätt« till slut.

När får vi se en svensk komiker recensera restauranger? »Betnér på Burger King«? »Aron Flam testar vägkrogar«? Vad vet jag. Fältet är up for grabs i alla fall. Så länge vi jobbar oss ifrån idén om att Färska Kocken är det roligaste vi kan mönstra i den här och intilliggande kategorier är jag nöjd…

Just nu på TVdags

Streamingtips

Missa inte febriga »I May Destroy You« på HBO Nordic

2 juli, 2020
Tips

Office Hours med Tim Heidecker – kul & kaotisk karantänkultur

30 juni, 2020
Premiär

På HBO Nordic: Följ Michelle McNamaras Golden State Killer-jakt i I'll Be Gone in the Dark

29 juni, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Pauline à la plage (1983)

29 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Knutby! Svensk true crime på barnens sida

28 juni, 2020
Recension

Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga – charmig, tramsig & småkul

26 juni, 2020
Trailer

Premiären för Fredrik Backmans »Björnstad« närmar sig

25 juni, 2020
Intresseklubben Antecknar #73

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Ubåtar

23 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

21 juni, 2020
Recension

Nu på C More: Love Life roar & oroar precis som en rom-com ska

15 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Mästerliga & modiga Dispatches from Elsewhere

14 juni, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

7 juni, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel