Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

Betyg 4 av 5

Daniel: Okej mina nyblivna påsklovs-kids, då var det recensionsdags! Vi har kollat på de sex första avsnitten av tv-serien Bert som har premiär på C More just i dag den 1 april. Kan jag få ett första spontant intryck? Är det rena rama aprilskämtet?

Tage: Nej, serien är bra!

Ejda: Den är rolig men också … tråkig?

Daniel: Men … va?! Du har ju skrattat hela tiden! Och du lever dig in i det som händer mest av oss alla, du har ju varit tvungen att gömma dig bakom kuddar varje gång som Bert försatt sig i en jobbig situation med en tjej – vilket händer OFTA. Hur kan du då säga att den var tråkig?

Ejda: Men … jag sa inte så! Jag sa att den var rolig men också pyttelite tråkig.

Tage: När då?

Ejda: Det kommer jag inte ihåg. Men ibland!

Tage: Jag tyckte i alla fall att den var jättebra, bortsett från att Bert var alldeles för fixerad vid tjejer. Han försöker ju bli ihop med en ny tjej i typ varje avsnitt.

Daniel: Ja, det är ju litegrann grejen med hela Bertfiguren, att han ska vara helt galen i tjejer. Men jag kan väl känna att … ja men att det greppet kanske funkade bättre i slutet av 1980-talet när Bert skapades.

Tage: Hur var han då då?

Daniel: Jo men det var ju ungefär samma grej, som jag minns det. Jag har i och för sig inga minnen av att jag läste böckerna, men Bert sändes som barnradio på morgnarna under ganska många år när jag gick typ sista åren på mellanstadiet och högstadiet, och det lyssnade jag på. Så visst, det är ett väldigt tjejfokus hela tiden. Samtidigt är det ju rätt harmlöst det han sysslar med, han verkar ju mer besatt av att bli kär än att han … ja, ska få hångla med dem eller så.

Tage: Det var ju med en kondom i ett avsnitt.

Daniel: Ja, fast när Bert hittade den hemma hos … Alicia hette hon väl, så verkade han ju mest tycka att han tagit sig vatten över huvudet.

Tage: Men Operation R.U.N.K. då?

Ejda: Det var jätteroligt!

Daniel: Ja, det var faktiskt väldigt roligt, och kanske … ja, lite ekivokt med den … öh, anspelningen, även om det var en förkortning som skulle betyda något annat.

Ejda: Pappa, vi vet vad runka betyder. Vi har sett på Leif och Billy.

Daniel: Jo, men … ja men hur som helst så är det ju åtminstone inte i den här tv-serien så att Bert verkar särskilt intresserad av det här med sex. Däremot så kan jag nog tycka att det känns rätt könsstereotypt, bortsett från hans kompis Thora så finns tjejerna bara till för att bli ihop med, lite som att han bara ser dem som objekt. Han tar sig aldrig tid att lära känna dem, han blir bara besatt av att de ska bli kära i honom, och tar till extremt pinsamma sätt att få till det på.

Ejda: Jag tyckte det var väldigt roligt med Mr Sexy Guitar Man.

Daniel: Ja, där har vi ju ett ganska bra exempel på att Bert verkar helt inkapabel att … ja men han utgår hela tiden ifrån att alla människor är som han. Han var ju helt övertygad om att Jenny hade kärat ner sig i den där smöriga gitarrkillen, eftersom det är så han själv fungerar. Och samma sak i det sjätte avsnittet som vi såg nu på morgonen, när Lill-Erik började mejla med den där finska tjejen, och Bert var helt säker på att Eriks enda väg till framgång var att kopiera hur Bert själv tänker.

Ejda: Jag gillade Lill-Erik bäst av alla.

Tage: Jag gillade Åke.

Ejda: Det är ju bara för att han är som du, gejmar hela dagarna och trycker i sig energidryck.

Tage: Jag dricker väl inte energidryck!

Ejda: Men du skulle säkert göra det om du fick.

Daniel: Gejmingen har ju Tage och Åke gemensam, men till skillnad från Åke som inte hade grinat sedan han gick i tvåan så är ju Tage väldigt känslosam. Han grinar ju mest hela tiden när vi ser på film.

Tage: Det gör jag väl inte!

Ejda: Tage är en nörd, precis som Åke!

Daniel: Fast det vete fasiken om Åke är en nörd egentligen, han är nog ganska cool, gejmers är ju det numera. Det är väl snarare Lill-Erik som ska vara nörden.

Tage: Jag skulle i och för sig aldrig komma på en plan som hette Operation R.U.N.K. så som Åke gjorde.

Daniel: Nej, inte namnet hoppas jag, men om det är någon i din kompiskrets som skulle komma på tanken att försöka skapa en så där komplicerad plan som den där operationen innebar, så är det nog du.

Ejda: Jag tycker ändå att Åke är en nörd. Och Lill-Erik är inte nördig, han är gullig!

Daniel: Jag tycker också att Lill-Erik är jättegullig! Men i Berts ögon är nog Lill-Erik gängets tönt, det var ju därför han drog igång värsta make over-projektet när Erik skulle videosnacka med den finska tjejen. Han rensade ju bort exakt allting som visar vem Lill-Erik egentligen är, bara för att Bert trodde att tjejen skulle tycka att Lill-Erik var en tönt då. Jag tycker snarare att Lill-Erik är tuff, som vågar vara annorlunda.

Ejda: Och han vågade skicka blommor till Åke när han blev elallergiker!

Daniel: Ja, bara en sådan grej.

Ejda: Jag tyckte det var fint när Erik sjöng, och han avslutade med »Tack och förlåt«.

Daniel: Ja, det var väldigt roligt och sött. Men också sorgligt på något vis, eftersom han var så övertygad om att han var värdelös på att sjunga, när han i verkligheten var superduktig.

Daniel: En sak som jag tänkte på är att serien ju åtminstone hittills är extremt heteronormativ. Det verkar inte finnas på kartan att någon skulle kunna bli kär i någon av sitt eget kön. Jag har i och för sig hört ryktas att det blir åtminstone lite ändring på det i ett av de sista avsnitten, men ändå, det är väldigt traditionellt i könsrollerna.

Tage: Men Bert blir i alla fall kär i en tjej som är mörkhyad!

Daniel: Jo, i och för sig, eller … nej, det blir han ju faktiskt inte, det är enda avsnittet där han INTE blir kär som vi har sett, det är ju hon som blir kär i honom och han försöker komma på ett sätt att komma ur situationen.

Tage: Just det ja.

Ejda: Jag tyckte nog faktiskt att långfilmen som kom förra året var bättre.

Daniel: Det tycker nog inte jag. Jag störde mig ju väldigt mycket på att de svor så mycket i den, minns jag.

Tage: Gjorde du?

Daniel: Ja, det var som att … ja men lite som att de ville visa hur himla vuxet och vågat det skulle vara genom att de vågade svära stup i kvarten. Nu låter jag väl som värsta moralisten, men jag reagerade på det, minns jag.

Ejda: Jag kommer också ihåg att du pratade om det.

Daniel: Den här tv-serien känns överlag betydligt snällare, tycker jag. Men vad var det du gillade med långfilmen då?

Ejda: Det här är Leilas rum…

Daniel: Just ja, den där grejen med Leilas värld och Leilas rum har du ju kört mycket under vintern.

Daniel: Lill-Erik är ju samma skådis som i förra årets film (Arvid Bergelv), men övriga är ju bytta. Man undrar varför.

Tage: De kanske inte ville eller kunde vara med i serien?

Emma Peters som Berts mamma, Ing-Marie Carlsson som mormor Svea (hon spelade Berts mamma i tv-serien på 90-talet), Adrian Macéus som Bert och Anders "Ankan" Johansson som Berts pappa.
Emma Peters som Berts mamma, Ing-Marie Carlsson som mormor Svea (hon spelade Berts mamma i tv-serien på 90-talet), Adrian Macéus som Bert och Anders »Ankan« Johansson som Berts pappa.

Daniel: Nej, så kan det ju så klart vara. Vad tyckte ni om de vuxna skådisarna då?

Tage: Jag gillade »Ankan« (Anders Johansson) som Berts pappa.

Ejda: Jag gillade hans mamma (Emma Peters) eftersom hon spelar Michelle i Finaste familjen. Ankan är ju också bra, men inte lika bra.

Daniel: Kände ni att ni hängde med i allt då? De är ju trots allt lite större än vad ni är, de är ju fjorton år i den här serien och ni är bara elva (Tage) och åtta (Ejda).

Ejda: Jag fattade allt. Tror jag.

Daniel: Ja, det var ju synd att inte ens det där med Operation R.U.N.K. passerade över huvudet på dig. Men tror ni att era kompisar kommer att se Bert då?

Tage: Några av mina kanske, men jag tror inte att det är så många av dem som har C More.

Daniel: Den kommer väl på TV 4 lite senare också, men det är ju C More först. Dina då, Ejda? Fast det är ju kanske för lite större barn egentligen.

Ejda: Några av killarna vill ju gärna vara som Bert, tycker de är ascoola när de försöker ragga på tjejer, så kanske.

Daniel: Men betyg då? Vad säger ni?

Tage: Fem!

Ejda: Jag tycker nog fyra.

Daniel: Jag är nog också mer åt fyra-hållet. Men just det ja, vad tyckte ni om Thora då? Det är väl första gången som Bert har en riktig tjejkompis, som jag förstått det.

Ejda: Jag gillade Thora, hon var cool.

Daniel: Man undrar verkligen varför inte Bert blir kär i henne, hon är ju hundra procent coolare än alla de tjejer som han trånar efter.

Ejda: Jag tror att han är kär i henne egentligen, långt bak i skallen. Men så kommer de andra hela tiden i vägen och liksom stör sikten.

Daniel: Låt oss hoppas att han får ordning på synen någon gång då, helt enkelt.

Ejda: Japp!

Bert har premiär på C More i dag, 1 april. Tio avsnitt totalt, de fyra första ligger ute från start.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel