Streamingtips

Before the Flood – missa inte DiCaprios livsviktiga succédokumentär om klimatet

»Det ser ut som Mordor.« Kommentaren fälls när Before the floods filmteam flyger i helikopter över ett enormt område där man utvinner olja ur oljesand. Det gör det verkligen. Liksom i Mordor är landet brunt, grått svart, brinner, kraftiga rökpelare kommer ur torn och det är dött, dött dött. Man kan lätt tänka sig att »every breath is a poisonous fume«.

Skärmavbild 2016-11-02 kl. 13.14.22
Alberta, Kanada. Så ser det ut när man utvinner oljesand. Det här brukade vara en stor skog.

Leonardo DiCaprio frontar den här dokumentären om klimatförändringar, han är med i nästan varje scen, så det handlar inte om att bara låna ut sitt namn. Han är också exekutiv producent (tillsammans med bland annat Martin Scorsese). Jag tillhör dem som blir glad när kändisar engagerar sig i det som de tror på.

Det där gnället om att »kulturfolk ska hålla sig till det som de är bra på – kultur« är outhärdligt, och dumt.

Det där gnället om att »kulturfolk ska hålla sig till det som de är bra på – kultur« är outhärdligt, och dumt. Dessutom har han ett genuint engagemang. Inte bara handlade hela hans tacktal för sin Oscar om klimatförändringarna. Han ger också enormt mycket pengar till miljöprojekt och dokumentärer om tigrar och elefanter. Och ja, han är väl medveten om det stora ekologiska fotavtryck han själv gör.

En självmedveten DiCaprio förstår också att kändisskapet är på gott och ont. Hans hjärtefrågor får mer uppmärksamhet än vad de annars skulle ha fått, men hans meningsmotståndare har inga problem med att säga att han är en ytlig filmstjärna som inte vet någonting, därför är också hans budskap bluff och båg. Det är tydliggjort med en rad Fox News-klipp i dokumentären.

Nu har TVdags en policy om att vi inte får använda versaler, annars kan ni lita på att resten av den här texten skulle vråla ut: hur kan folk inte tro på klimatförändringarna? Och om ni tror på dem, varför gör ni inte något?

Det är ett fruktansvärt provocerande parti i filmen där ett gäng härliga, manliga, republikanska politiker lika hånfullt som totalt okunnigt avfärdar klimatförändringarna.

I Miami Beach, Florida berättar en politiker att de håller på att höja alla vägar då havet stiger. Det kommer kosta 400 miljoner dollar. Men man fick inte använda ordet klimatförändringar. Det är ett fruktansvärt provocerande parti i filmen där ett gäng härliga, manliga, republikanska politiker lika hånfullt som totalt okunnigt avfärdar klimatförändringarna. Jag vill bara örfila upp dem, jag kan inte förstå att vårt jordklot ligger i händerna på de här populistiska, lättköpta personerna. Hur korkad får man vara? De lever ju på samma jord som vi andra! Har de inte barn? Men som med exakt allt annat så är det ju inte de rika som drabbas. Det är inte deras öar som sjunker, eller deras djur som svälter ihjäl när skogen blir öken. Liksom, vad kan man göra? Det finns överväldigande bevis: både ögonvittnen, fotobevis, vetenskapliga mätningar men nähä.

Before the flood är inte heller den första dokumentären som görs, som visar upp alarmerande bilder, intervjuar forskare och personer som alla säger exakt samma sak: det går åt fel håll. Trots allt vi vet. Gamla prognoser och siffror stämmer inte. Det är värre. Det eskalerar.

Jag besökte ett av Bernie Sanders valmöten i våras. Det inleddes av regissören till Before the flood, Fisher Stevens (som gjorde Oscarsbelönade The Cove), som ivrigt men desperat berättade om vad han sett och fått veta under de tre år som han jobbat med dokumentären. Han bad folk att rösta på Sanders, den ende som hade en vettig miljöpolitik. Men Sanders blev inte kandidat.

Under tre valdebatter i USA ställdes inte en enda fråga om klimatet. Det absolut enda som nämndes var när Clinton sa till Trump att han påstått att klimathotet var en konspiration av Kina för att sänka den amerikanska industrin. Han förnekade detta, trots att det finns gott om skärmdumpar på den numera raderade tweeten. Men han är ju en galning, säger ni. Och USA, de är ju lite knäppa.

När sa en företrädare för ett svenskt politiskt parti senast att klimatfrågan är den absolut viktigaste just nu för deras parti?

Jaha, men när läste ni sist en ledare om klimatförändringarna i någon av de största tidningarna i Sverige? När blev en miljönyhet viral? När sa en företrädare för ett svenskt politiskt parti senast att klimatfrågan är den absolut viktigaste just nu för deras parti?

Påven, Elon Musk, Ban Ki-Moon och vår egen Rockström är några av de personer som vi möter i Before the flood. Tunga namn. Överväldigande bevis. Konkreta förslag, både kortsiktiga och långsiktiga, för att motverka spiralen nedåt.

Skärmavbild 2016-11-02 kl. 13.20.25
En av lösningarna som experterna föreslår är koldioxidskatt.

Jag vill att folk ska se den här filmen, bry sig, se att det är bråttom, förstå att de pytteåtgärder vi utför nu inte räcker på långa vägar! Men i Sverige, där vi konsumerar 4,2 jordklot per år, gnäller folk över höjda bensinpriser och rasar och hotar med bojkott efter att Coop vågade föreslå att man ska dra ner på köttätandet – en mycket känd klimatbov.

Kanske är det ingen som inte redan frälst som kommer se Before the Flood, hur viktig, intressant, eller engagerad berättande den än är. Man önskar ju att den skulle visas i riksdagen, i skolor och på arbetsplatser. Men tyvärr tror jag att det kommer bli så här: alla fortsätter med att inte bry sig ett skit, och om ett par år kommer en ny dokumentär i exakt samma stil – bara det att nu ligger Maldiverna under vatten, alla elefanter är utrotade, Indonesien har ingen regnskog kvar och Stora Barriärrevet är helt dött. Plus några miljoner klimatflyktingar till. Ja förlåt att jag är så pessimistisk…

På Youtube har filmen visats fem och en halv miljon gånger, på bara två dagar!

Men man kan ju inte bara lägga sig ner och dö i hopplöshet! En kompis messade till mig efter att ha sett Before the flood, och frågade om jag ville vara med och engagera mig mot den för regnskog och dess djur så katastrofala palmoljan. Och när jag gick in på Youtube har filmen visats fem och en halv miljon gånger, på bara två dagar! Den har fått 8,5 i betyg på IMDB! Det ser ut som en succé?! Så kanske, kanske är det några som väcks till liv i alla fall.

Before the flood visas gratis på flera ställen. På National Geographic Channels svenska Youtube-kanal finns den med svensk text: https://www.youtube.com/watch?v=FQrKwQ8M6EA

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel