Kommentar

Hummerflum & annat bedrägligt nyhögerbabbel från Youtubes nutty professor Peterson

Det enda intressanta jag har lärt mig av Jordan B Peterson är svaret på varför Yorgos Lanthimos underbara film The Lobster heter just så.

I den omtalade Channel 4-videon där Peterson intervjuas berättar kändisprofessorn hur humrars hierarki är organiserad och – eftersom människan för sådär en 350 miljoner år sedan delade en gren i evolutionen med hummern – så använder psykologiprofessorn detta till att avfärda att hierarkier i dagen människosamhällen har något med sociala konstruktioner att göra:

Människor. Humrar. Nervsystem. Hm. Petersons slutargument är att eftersom Prozac fungerar på humrar också, så … ergo … Hur en vuxen människa kan dra en sådan slutsats utanför Svenska Dagbladets ledarsida är faktiskt svårförståeligt.

Peterson är en spegling av sina motståndares värsta sidor. Han babblar om totalitarism och svartmålning men ägnar sig i sin retorik åt samma sak.

Peterson följer upp de där utläggningarna med små konservativa kraftuttryck som får honom att hamna i ett arrogansfack någonstans mellan Donald Trump och … ja, tja, en konservativ professor. (Hans åsikt om Trump som liberal, och att hans väljare är intoleranta – om de nu alls är intoleranta – därför att arbetarklassen har korsfästs på identitetspolitikens altare, är väldigt talande och väldigt oinformerad.)

Av någon anledning får det också normalt intelligenta personer att tappa fattningen. Peterson, som är verksam vid Torontos universitet med har fått ett stort genomslag på Youtube, är hjälte i vidare kretsar än du trodde var möjligt. Men bara ovanstående lilla utläggning fick mig att hånskratta framför Youtube. (Här kan du läsa vad en forskare i neurovetenskap har att säga om saken, om det nu behövs).

Man kan forska i vithet som social konstruktion, men i samma stund folk med makt börjar sortera efter hudfärg är det mer än viktigt att sätta ner foten. Tro mig, det kan man göra utan att prenumerera på Petersons Youtube-kanal och helhetssyn.

Eftersom psykolog-idolen var överallt läste jag en handfull texter och såg de populära filmerna. Det kan vara nyttigt att göra. Att Peterson har blivit en figur som betraktas som en stor intellektuell säger nämligen något om vår tid. För det som erbjuds är en friskt mixad tombola av lockande multikunskap, paketerad i självhjälp och arrogans med ett dunkelt anti-PK-hat som är så perfekt för 2018.

Jag har inga problem med fria idéer och fri debatt. (Herrgud, varför har vi hamnat i ett läge där sådant måste skrivas i texter?) Men Peterson är vad jag kan se en spegling av sina motståndares värsta sidor. Han babblar om totalitarism och svartmålning men ägnar sig i sin retorik åt samma sak.

Polarisering – med fotnoter.

Att Peterson betraktas som en stor intellektuell säger något om vår tid. En friskt mixad tombola av lockande multikunskap paketerad i självhjälp, arrogans och ett dunkelt anti-PK-hat är perfekt för 2018.

I en tid av det slags kändisskap som (även akademiskt) byggs på plattformar som Youtube går det inte längre att vifta undan ansvar för att vara en del av problemet. Jo, det är förstås bra att Peterson säger åt folk (=unga män) att ta sig i kragen. Vem kan argumentera mot sådant, liksom? Paolo Roberto har väl sagt det i 30 år. Men det är inte särskilt bra att Peterson samtidigt behöver formulera ett fantasifoster om en totalitär pk-sammansvärjning som är felet till att grabbarna inte har någon krage att lyfta sig i.

Jag misstänker att Peterson nog inte skulle gilla Marshall McLuhan – men för att parafrasera så är både mediet och de retoriska ringarna du knyter kring självhjälpen viktig för hur den tas emot och tolkas.

Av någon anledning får Peterson också normalt intelligenta personer att tappa fattningen. Men bara hans utläggning om humrar och sociala konstruktioner fick mig att hånskratta framför Youtube.

Så vad jag ser är en professor som systematiskt  legitimerar och paketerar tankar som är i svang. Från mer rimliga till ren och skär rappakalja som enbart kan uppskattas av de värsta fanatikerna i Spencer-extremistgänget. I stället för tankedebatt ser jag den »intellektuella« världens motsvarighet till det komprimerade röda pillret.

Det är inte bara obehagligt utan också rätt farligt.

Makt kan ta sig väldigt olika uttryck: jag är inte alltid bekväm med hur vissa av de teorier som Petersons riktar in sin kritik på kommer till uttryck i samhället – som när teorier och modeord (»normkreativitet«) i händerna på klåfingriga chefstyper blir kontrollinstrument och regler. Vithet kan man exempelvis forska i som social konstruktion, men i samma stund folk med makt börjar sortera efter hudfärg är det mer än viktigt att sätta ner foten.

Tro mig, det kan man göra utan att prenumerera på Petersons Youtube-kanal och helhetssyn.

Petersons lösning är i stället att fnysa och planera en egen sajt där han ska varna för viss forskning – förlåt: neo-marxistisk kabbalism – som helhet. Det är inte bara korkat utan antar att människor automatiskt måste tro på det de studerar. Jo: det går utmärkt att studera marxism med kritisk blick, detsamma gäller alla andra teorier – det är akademi, inte religion.

Jag menar nog att dessa dagens föreställda dissidenter underskattar sin makt. Att det är del i varför de tror att det är okej att vara intellektuellt ohederliga, att hetsa men med sköna akademiska begrepp och avsluta allt med en fnysning (eller ett »batikhäxa«).

Det kan de förstås göra, men det vore trevligt om deras mer intelligenta följare såg igenom svadan och stundtals sa ifrån. Eller åtminstone visade att de såg de enorma hålen som ofta finns i argumenten.

Som det pyttefaktum att humrar inte har hjärnor. Det vore toppen om Petersons smartare fans visade att de fortfarande kan bruka sina till kritiskt tänkande – och inte bara är nervändar som nickar med när någon tycks säga emot saker de ogillar.

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel