Premiärrecension

Beck är bortom räddning nu – och vi fick ju aldrig säga hejdå, Gunvald!

Det märktes redan vid första Beckfilmen förra året, Rum 305, att Mikael Persbrandt ville bort. Han såg uttråkad och hängig ut och tycktes sakna den rätta motivationen, men det sista knäcket som Gunvald Larsson skulle göras innan han kunde gå vidare. Det visade sig att utan Gunvald i fin form så var Beckserien i fritt fall. Det var inte kul längre. Den Gunvald Larsson vi lärde oss att gilla fanns inte där längre. Manusförfattarna försökte utveckla Oskar Bergman-rollen, men det funkade inte. När sedan förra årets Beckfilmer ställdes i kontrast mot den sista säsongen av Johan Falk så syntes bristerna ännu tydligare.  De nya manusförfattarna lyckades inte komma upp till den nivån som Rolf och Cilla Börjlind höll. Beck var… över.

Jag saknar Gunvalds sociala patos, hans stil och hans sätt att uttrycka sig. Kanske hade det varit bättre med en polis som i stället varit en total motsats.

Det var således ingen överraskning när det bekräftades att Persbrandt skulle sluta. Frågan vara bara vad som skulle hända med Gunvald. Skulle han flytta utomlands, sluta som polis eller till och med dö. På nyårsdagen släpptes Gunvald, den sista Gunvald Larsson-filmen. Jag hade hoppats på ett fint och stämningsfullt slut, ett avsked till oss tittare. Det blev i stället ett antiklimax. Gunvald blev skjuten, låg i koma, dog och sedan snabbt en begravning. Vad det inte märkvärdigare än så när en av Sveriges mest kända filmroller skulle dö? Kände inte Martin mer? Kunde inte tidigare kollegor fått dyka upp? Kunde vi inte fått lite minnesbilder? Nu skildrades Gunvalds död som en bagatell och vi fick aldrig riktigt säga hej då. Jag hade önskat något mer för fansen.

Nu ersätts Gunvald med en ny polis. I dag har Beck – Steinar premiär och in kommer då norrmannen Steinar Hovland, spelad av Kristoffer Hivju. Steinar får, rätt naturligt, mycket utrymme i den här filmen. Han ska vara Oslos bäste mordutredare, mordutredarnas Petter Northug till och med. Den enda likheten med Gunvald som jag ser är är förkärleken för icke-konventionella arbetsmetoder. Steinar jobbar hellre med bultsax än med gärningsmannaprofil. På slutet när Steinar säger att han improviserat lite svarar Beck med: »Nu påminner du mig väldigt starkt om en annan polis som jag arbetat ganska mycket med.« En tydlig vink till Gunvald. Det är dock trist om det är just det draget som man återvunnit. Jag saknar Gunvalds sociala patos, hans stil och hans sätt att uttrycka sig. Kanske hade det varit bättre med en polis som i stället varit en total motsats. Varför inte dammat av någon av de gamla Beck-karaktärerna Lennart Kollberg eller Benny Skacke och hittat inspiration därifrån. Det hade varit kul. De tänker väl bygga ut Steinar-rollen. Ett inledande spår tycks vara en dotter med problem. Där finns nog en story till en kommande film. En ex-hustru flimrade också förbi kort.

Mordhistorien i Beck – Steinar kändes det dock som att vi har sett förr. En person blir inbränd i en husvagn, det finns flera personer med motiv som blir misstänkta och till slut – pyttespoiler – löser Beck det efter att den sista pusselbiten lagts. Enligt klassisk Beck-mall får vi också en liten vändning på slutet. Det här kan mycket väl ha varit den sista Beckfilmen jag såg. Jag tror inte att jag följer med på den fortsatta resan. Det finns inget liv eller någon gnista kvar i Beckfilmerna.

Beck – Steinar har premär på C More First i kväll kl 21:30, finns även på C More Play.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel