Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

Den 22 april 1993 slogs den svarte tonåringen Stephen Lawrence ihjäl av en grupp vita män i sydöstra London. Attacken var uppenbart rasistisk. Det vill säga, uppenbart för alla utom den brittiska polisen som konsekvent förnekade att mordet hade med rasism att göra och slarvade så att de misstänkta frikändes. Fallet – och misstankarna om att utredare och åklagare var »fördomsfulla mot svarta« – blev så uppmärksammat att det ledde till en utredning av poliskåren.

Valåret 2018 är vi tillbaka i det märkliga 1990-tal där rasister var synonymt med en klick skinheads och nazister. Ord som »strukturell« och »institutionell« tycks skrämma skiten ur folk om de sätts före rasism.

I intervjuerna med poliser förnekades motiven, även när poliserna konfronterades med mördarnas rasistiska jargong. Deras chefer tyckte inte att det var rasism när svarta stoppades på gatan och genomsöktes fyra gånger oftare än vita. »Svarta är arbetslösa. De bor därför i socialt nedgångna områden. Där är kriminaliteten högre. Det är där polisen genomsöker folk.«

Men slutsatsen i utredningen var att poliskåren präglades av institutionell rasism.

Mordet på Stephen Lawrence och den påföljande Macpherson-rapporten är märkligt okända företeelser i Sverige. Särskilt som frågan om rasismen, vad den »är« och dess konsekvenser, så länge och intensivt har varit på agendan. Nästa vecka är det ofattbara 25 år sedan Stephen Lawrence dog (ofattbart för oss som är jämngamla och minns mordet) vilket liksom kring 20-årsdagen blir stort uppslaget i ett England där debatterna fortsätter att rasa. Genom åren har nya uppgifter fortsatt att förbluffa allmänheten – som att polisen spionerade på Lawrence familj för att hitta uppgifter att smutskasta dem och deras döde son med.

BBC uppmärksammar att det har gått ett kvartssekel med en miniserie producerad av av Amy-regissören Asif Kapadia. Titeln, Stephen: The Murder That Changed a Nation, antyder något om ambitionsnivån och hur detta fall har påverkat England. I dag tillkommer dessutom, som The Guardian påpekar, debatten om det ökande antalet gängbrott och knivmord i städer som London. Så får polisen större befogenheter att genomsöka folk (vilket ofta sker på basis av hudfärg) i stället för tydligt lokalt ledarskap och interaktion med utsatta grupper, en av punkterna som kritiserats efter mordet och nu lyfts igen.

Återigen alltså märkligt att det har gjort så små avtryck i Sverige. Ett land som har blivit besatt av svårt ofokuserade uttryck som »identitetspolitik« och där Englands »stop and search« har sin motsvarighet i Reva. Kanske för att vi (otroligt nog) fortfarande inte har lyckats skapa en seriös debatt om vad rasism är. I synnerhet tycks »strukturell« och »institutionell« vara ord som skrämmer skiten ur folk om de sätts före »rasism« (jag tog upp detta i SvD den 22 april 2013, på 20-årsdagen av Lawrence död). Valåret 2018 tycks vi vara tillbaka i det märkliga 1990-tal där rasister var synonymt med en klick skinheads och nazister, och alla andra märkliga uttryck kring kulturer bara var vuxna samtal om invandring.

Man kan alltid hoppas att SVT köper Stephen: The Murder That Changed a Nation och för in den större europeiska debatten i samtalet – och med den några välbehövliga gråskalor.

Första delen av Stephen: The Murder That Changed a Nation sändes på brittiska BBC i går.

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel