Kommentar

BBC & England hedrar minnet av Stephen Lawrence – när erkänner Sverige institutionell rasism?

Den 22 april 1993 slogs den svarte tonåringen Stephen Lawrence ihjäl av en grupp vita män i sydöstra London. Attacken var uppenbart rasistisk. Det vill säga, uppenbart för alla utom den brittiska polisen som konsekvent förnekade att mordet hade med rasism att göra och slarvade så att de misstänkta frikändes. Fallet – och misstankarna om att utredare och åklagare var »fördomsfulla mot svarta« – blev så uppmärksammat att det ledde till en utredning av poliskåren.

Valåret 2018 är vi tillbaka i det märkliga 1990-tal där rasister var synonymt med en klick skinheads och nazister. Ord som »strukturell« och »institutionell« tycks skrämma skiten ur folk om de sätts före rasism.

I intervjuerna med poliser förnekades motiven, även när poliserna konfronterades med mördarnas rasistiska jargong. Deras chefer tyckte inte att det var rasism när svarta stoppades på gatan och genomsöktes fyra gånger oftare än vita. »Svarta är arbetslösa. De bor därför i socialt nedgångna områden. Där är kriminaliteten högre. Det är där polisen genomsöker folk.«

Men slutsatsen i utredningen var att poliskåren präglades av institutionell rasism.

Mordet på Stephen Lawrence och den påföljande Macpherson-rapporten är märkligt okända företeelser i Sverige. Särskilt som frågan om rasismen, vad den »är« och dess konsekvenser, så länge och intensivt har varit på agendan. Nästa vecka är det ofattbara 25 år sedan Stephen Lawrence dog (ofattbart för oss som är jämngamla och minns mordet) vilket liksom kring 20-årsdagen blir stort uppslaget i ett England där debatterna fortsätter att rasa. Genom åren har nya uppgifter fortsatt att förbluffa allmänheten – som att polisen spionerade på Lawrence familj för att hitta uppgifter att smutskasta dem och deras döde son med.

BBC uppmärksammar att det har gått ett kvartssekel med en miniserie producerad av av Amy-regissören Asif Kapadia. Titeln, Stephen: The Murder That Changed a Nation, antyder något om ambitionsnivån och hur detta fall har påverkat England. I dag tillkommer dessutom, som The Guardian påpekar, debatten om det ökande antalet gängbrott och knivmord i städer som London. Så får polisen större befogenheter att genomsöka folk (vilket ofta sker på basis av hudfärg) i stället för tydligt lokalt ledarskap och interaktion med utsatta grupper, en av punkterna som kritiserats efter mordet och nu lyfts igen.

Återigen alltså märkligt att det har gjort så små avtryck i Sverige. Ett land som har blivit besatt av svårt ofokuserade uttryck som »identitetspolitik« och där Englands »stop and search« har sin motsvarighet i Reva. Kanske för att vi (otroligt nog) fortfarande inte har lyckats skapa en seriös debatt om vad rasism är. I synnerhet tycks »strukturell« och »institutionell« vara ord som skrämmer skiten ur folk om de sätts före »rasism« (jag tog upp detta i SvD den 22 april 2013, på 20-årsdagen av Lawrence död). Valåret 2018 tycks vi vara tillbaka i det märkliga 1990-tal där rasister var synonymt med en klick skinheads och nazister, och alla andra märkliga uttryck kring kulturer bara var vuxna samtal om invandring.

Man kan alltid hoppas att SVT köper Stephen: The Murder That Changed a Nation och för in den större europeiska debatten i samtalet – och med den några välbehövliga gråskalor.

Första delen av Stephen: The Murder That Changed a Nation sändes på brittiska BBC i går.

 

Just nu på TVdags

Klipp

Hur gulligt? Kit Harington provspelar för roll i Draktränaren 3

14 december, 2018
Recension

Animerade Spider-Man – en fin & rörande superhjältefilm du inte visste att du saknade

14 december, 2018
Recension

Aquaman-premiär! Fantastiska specialeffekter – fruktansvärd dialog

14 december, 2018
Klipp

Ajajaj … århundradets hockeymål & jobbigaste pungskott på samma gång

13 december, 2018
Nyhet

Den gliiider in i mål-känslan nu! SVT gör dokumentärserie om svensk ishockeys historia

13 december, 2018
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i januari – Sexutbildning med Gillian Anderson & städhjälp av Marie Kondo

13 december, 2018
Premiär

Nu på C More: John Le Carrés smarta & snillrika The Little Drummer Girl

13 december, 2018
Nyhet

Trump träffade Christian Bale – trodde han pratade med Bruce Wayne

13 december, 2018
Kommentar

Det förväntade nejet – om Baby It's Cold Outside & Nashville

13 december, 2018
Streamingtips

Hobbybakare pysslar på vinterhögtidstema – Nailed It firar helgerna!

12 december, 2018
Streamingtips

Får män sörja sitt hår? Tack för ännu ett berörande avsnitt, Edit

11 december, 2018
Kommentar

Här är alla anledningar till att På spåret spårat ur – går det att rädda?

9 december, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel