Recension

Bättre än senast för Arkiv X – men Chris Carter fortsätter vara sin egen största fiende

Det här inlägget innehåller spoilers om de två första avsnitten av Arkiv X elfte säsong.

Minnesgoda läsare kanske minns att jag mestadels var missnöjd när Arkiv X återvände till våra skärmar för två år sedan. Visst fanns ljusglimtar och en del fina stunder i den blott sex avsnitt korta säsongen, men farhågorna om att Chris Carter skulle vara sin egen skapelses största fiende besannades tyvärr. De tre avsnitt som han själv stod för var de tveklöst sämsta i sextetten, och han lyckades därtill röra upp en hel del ilska när han utan ånger strök ett streck över seriens hela mytharc och försökte få oss fans att acceptera att i princip allt vi lärt oss under seriens nio ordinarie säsonger varit en lögn.

Efter finalen i februari 2016 då skrev jag så här så här i min summering på TVdags:

Inför att Arkiv X med all sannolikhet återkommer med en ny säsong på åtta-tio avsnitt inom ett par år, hoppas jag därför att Chris Carter spaltar upp en sammanhållen, övergripande berättarbåge i god tid, och sedan samlar ett gäng av seriens bästa manusförfattare och låter dem ta hand om resten.

Nu står vi här, med en tio avsnitt lång ny säsong, där det åtminstone vad jag själv lyckats googla fram ännu är lite oklart hur många avsnitt Carter själv skrivit och regisserat. Att avsnitt ett samt tio ska vara så kallade mytharc-avsnitt och är helt rattade av Carter står dock klart, likaså att han skrivit men inte regisserat det tredje avsnittet (som sänds den här veckan). I övrigt har de plockat in stora delar av de författare och regissörer som fansen brukar gilla mest, som bröderna Darin och Glen Morgan och James Wong. Efter kritik förra vändan att säsongen var en massiv korvfest med män på alla skrivande och regisserande positioner, har de erfarna tv-regissörerna Carol Banker och Holly Dale också fått varsitt avsnitt att styra över under den andra halvan av säsongen.

Trots att hon numera är den klarast lysande stjärnan fortsätter Gillian Andersons Scully dra det kortaste strået i serien.
Trots att hon numera är den klarast lysande stjärnan fortsätter Gillian Andersons Scully dra det kortaste strået i serien.

Det återstår dock att se vad det gjort för nytta när Chris Carter ändå verkar tillåtas hålla låda lite som han vill. Om jag återigen får klippa in en bit från min två år gamla text innan jag fortsätter:

Gillian Anderson är den som trofast stått Arkiv X bi genom hela resan, samtidigt som David Duchovny kontraktkrånglat, tvingat hela produktionen att flytta från Vancouver till Los Angeles bara för att något år senare börja kräva att få vara med allt mindre, för att sedan försvinna helt under seriens sista ordinarie år innan han behagade dyka upp igen till seriefinalen 2002. Som tack för att hon aldrig bråkade erbjöds hon vid återstarten hälften av Duchovnys lön. Och när hon till sist lyckats förhandla till sig samma arvode som sin manliga kollega, belönades hon av Chris Carter med att hennes rollfigur återigen tvingades dansa efter Mulders pipa.

Hur blev det nu då? Inte direkt bättre. I säsongspremiären fick Scully i stället nästa slag i ansiktet av Carter – det är inte Mulder som är pappa till hennes bortadopterade son William, han är i stället resultatet av en våldtäkt hon utsatts för av CSM (Cigarette Smoking Man), som ju redan tidigare även visat sig vara Mulders pappa.

Så nu är alltså inte Mulder pappa till William längre, utan Scully dejtar sin sons halvbrorsa. Värdigt agerat, Carter, verkligen.

Och när Carter efter premiären fick frågor om det här blev han defensiv och ville inte kännas vid något sexuellt övergrepp, utan snarare att det Scully utsatts för var »science«. Fräscht.

Än vet inte Mulder och Scully om det här – CSM avslöjade det bara för Skinner. Och visst skulle man kunna luta sig mot att seriens tagline I want to believe till det här avsnittet ändrades till I want to lie och tolka det som att även detta är en av CSM:s många lögner, men något säger mig att det här faktiskt är seriens verklighet nu.

När Carter efter premiären fick frågor om det här blev han defensiv och ville inte kännas vid något sexuellt övergrepp, utan snarare att det Scully utsatts för var »science«.

Och på tal om verklighet – bortsett från övergreppstwisten (förlåt, »science«-twisten) lyckades Carter återigen radera vad vi tidigare sett. Det avslöjades nämligen att hela förra säsongsfinalen – som ju slutade mitt i att mänskligheten var på väg att utplånas i ett massivt virusutbrott – bara var en framtidsvision som William projicerat in i Scullys skalle, en skalle som nu när den i säsongspremiären lagts in på sjukhus började sända ut budskapet »Hitta honom« (CSM) med morsekod från en punkt i hjärnan.

Skulle gärna vilja ha sett minerna i David Duchovnys och Gillian Andersons ansikten när de kom till den scenen i manusgenomläsningen. Her-re-gud. Att Anderson i ett antal framträdanden förra veckan satte ner foten och sa att hon nu stänger dörren för att spela Scully fler gånger är fullt förståeligt.

Nåväl. Efter premiärens skamsköljning – som slutade i att läget för vår agentduo blev om inte nollställt så i alla fall så pass avslappnat att de ska kunna ta sig igenom ett antal monster of the week-avsnitt utan att det ska kännas fullständigt megaunderligt – var det i alla fall tur att avsnitt två var flera klasser bättre. Inte för att historien egentligen var så mycket mer trovärdig, men berättandet var åtminstone flyhänt och humorn fanns där på rätt sätt (det vill säga att den var avsiktlig och inte oavsiktlig…). Dessutom var det så klart fint att återse The Lone Gunmen-Langly på ett sätt som inte kändes inklistrat (som när hela den döda trion dök upp förra säsongen när Mulder hallucinerade), även om storyn om hur den här nya fiendegrupperingen ledd av Barbara Hersheys rollfigur Erika Price har lyckats bygga en simulering av verkligheten som alla döda genier tvingas leva i kändes väl lättviktig.

I andra avsnittet av Arkiv X nya säsong får Scully och Mulder kontakt med den döde Langly från The Lone Gunmen via Mulders mobil. Lättviktigt men ändå lite kul.
I andra avsnittet av Arkiv X nya säsong får Scully och Mulder kontakt med den döde Langly från The Lone Gunmen via Mulders mobil. Lättviktigt men ändå lite kul.

Men avsnittets avrundning – herrejösses, hur många gånger ska den här serien använda sig av »när de återvänder till platsen där bevisen finns för att äntligen kunna avslöja konspirationen så har allt overkligt snabbt städats bort«-kortet? Med ett kvarts sekels erfarenhet i bagaget tycker man kanske att Mulder och Scully borde ha lärt sig att inte lämna brottsplatsen obevakad i just det ögonblick den borde säkras enligt konstens alla regler?

Den elfte säsongen av Arkiv X känns ändå – egentligen enbart baserat på det andra avsnittet – mer tittvärdig än den tionde, särskilt eftersom recensenter som sett ytterligare några avsnitt nämner att det fortsätter i samma stil. Själv skulle jag också ha kunnat fått fatt i trean och fyran i förväg, men jag har ärligt talat inte orkat förmå mig att ordna med det, vilket tyvärr säger en del om min dämpade entusiasm efter 2016 års debacle.

Men ändå, en tio avsnitt lång säsong där Carter bara står för två eller tre plumpar i protokollet är trots allt betydligt bättre än en på sex där han på eget bevåg kan sabba hälften.

Arkiv X – eller The X-files som serien numera saluförs som även på svenska – sänds i Sverige på TV3 och streamas på Viaplay och Viafree. Nya avsnitt på torsdagar.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel