Tablåtips 14/4

Bäst på tv i kväll: Varför glömde vi Guld-Greta? Jens Lind fyller igen hålet

Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria (SVT2 kl 20)

Jens Linds arbete som tv-journalist och dokumentärfilmare är en resa genom den svenska idrottshistorien. Han lägger bitar till en svensk idrottshistorisk kanonbildning. Lind har porträtterat våra största stjärnor, våra pionjärer, de som har glömts bort och de som aldrig nådde rampljuset. Han är en public service-historialärare.

Det var från dokumentären Solskensolympiaden från 2012 om sommar-OS i Stockholm det året som Lind fick upp ögonen för simhopperskan Greta Johansson, Sveriges första kvinnliga OS-guldmedaljör vid 17 års ålder. Han kände sig tvungen att följa upp hennes historia och av det blev det dokumentären Guld-Greta – en hisnande kärlekshistoria som visas i kväll. Berättelsen om en svensk pionjär som skrev idrottshistoria i början på förra seklet, och om vad som hände sedan.

Jens Lind lägger bitar till en svensk idrottshistorisk kanonbildning. Han är en public service-historialärare.

Greta Johansson växte upp i Stockholm och fick kontakt med simhoppningen på Strömbadet där hon tillbringade all ledig tid. Hon vinner uttagningstävlingen till OS och väl där vinner hon guldet och blir berömd. Under olympiaden i Stockholm träffade hon Ernst Brandsten. Manlig svensk simhoppare som några år innan hade emigrerat till USA. Nu var han tillbaka i Stockholm för representera Sverige i OS. Greta och Ernst blev förälskade men skildes åt när OS tog slut. De höll kontakten med hjälp av brev och 1914, 19 år gammal, emigrerar Greta till USA och Kalifornien. De gifter sig två år senare. Både två blev framgångsrika simhoppningstränare på Stanford University utanför San Francisco. Ernst blev även tränare för de amerikanska simhoppare som tävlade i OS. Höjdpunkten var spelen i Los Angeles 1932 då de amerikanska hopparna vann allt. Tillsammans utvecklade de simhoppningen och blev pionjärer när sporten utvecklades åt det akrobatiska hållet. De skapade sig ett liv i USA, men släppte aldrig kontakten med Sverige och släktingarna som var kvar.

Det här är ingen skildring av idrottaren Greta Johansson. Det är egentligen rätt lite om hennes idrottskarriär och om OS-guldet 1912. Filmen handlar mest om utvandrarresan från livet med familjen i Stockholm i början 1900-talet till livet i Kalifornien med maken. Jens Lind är mer intresserad av att göra ett personporträtt än att skildra en idrottskarriär. Det är dock som idrottshistorisk skildring den här filmen gör sin nytta. Många fantastiska idrottare från historien är i dag helt bortglömda men förtjänar bättre. När vi i fortsättningen räknar upp viktiga svenska idrottare från historien hoppas jag att vi inte glömmer bort Greta Johansson något mer. Jens Lind har lagt en ny bit till den svenska idrottshistorien och jag väntar redan på nästa.

Au pair i Los Angeles (SVT1 kl 22:45)

Realityserien om fyra finska tonårstjejer som sökt sig till au pair-livet i Los Angeles, lockade av närheten till Hollywood, har ett underliggande djup. Även om man får söka det själv. Det vi ser är ju väldigt mycket ytlighet – hos deltagarna, hos värdfamiljerna, i omgivningarna. Men deltagarna bjussar stort på sig själva och man får en avgörande tankeställare när en av dem säger att »det är fokus dygnet runt på barnen, men jag är ju också ett barn!«. I slutändan, för den som vill, är detta också en dokumentärserie om L.A.-medelklass och om en märklig au pair-kultur.

Hjärtslag (SVT2 kl 22:50)

Babel Bio var en miss, men här tar public service sitt filmkulturansvar: en SVT-serie med det kanadensiska »underbarnet« Xavier Dolans fyra första långfilmer. I kväll hans andra film, från 2010 – ett slags 2000-tals-Jules et Jim i ett post-modernt nattlivs-Montreal där triangeldramat ställs på högkant precis mellan kärleken som gränslös och kärleken som avgränsad… om det nu är kärlek överhuvudtaget eller bara gränslösa bekräftelsebehov. Stenhårt cyniskt men även charmigt tjafsigt – Dolan var bara 21 när Hjärtslag premiärvisades i Cannes och hans popkulturbesatthet blir därför aldrig koketterande utan snarare förtjusande genuin.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–fredag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel