Tablåtips 26/9

Bäst på tv i kväll: SVT-premiär för briljanta ekobrottsdramat Billions

Billions (SVT1 kl 22)

Det går undan i nya Showtime-serien Billions, som har premiär på SVT i kväll. Den rappa dialogen pepprar hårt med inifrån-och-ut-know-how när Damian Lewis riskkapitalist jagar på sina anställda att tänka ett steg till; vägleder dem i daytradingkriget. Karaktären i sig är spännande, från enkla förhållanden som han håller fast vid; hans ursprungliga bolagspartners omkom i 9-11 (de hade kontor i WTC) och han är allmänt aktad i New York för sina välgörenhetsdonationer och sitt stöd för »New York's finest«, polisen och brandkåren – också en medveten taktik för att försvåra för myndigheterna att ge sig på honom. Hela hans affärsstrategi bygger på insider trading.

Billions har en faktiskt en stark förnimmelse av House of Cards och är skapad av New York Times-journalisten Andrew Ross Sorkin, som kan Wall Street utan och innan.

På andra sidan ser vi Paul Giamatti som federal åklagare med massor av tuppig integritet, och som aldrig förlorat ett mål – för att han heller aldrig gett sig på ett riskabelt åtal. Ska han våga sig på Damian Lewis rollgestalt? En försvårande omständighet är att hans fru (spelad av Sons of Anarchy-Tara, Maggie Siff) jobbat i åratal på Lewis firma.

Vill också nämna Mailn Åkerman – har nog aldrig sett henne så här stabil förut. Grym som Lewis hustru med massor av Connecticut-skinn på näsan. Samt att man i en scen minsann får se Damian Lewis spritt språngande naken, snorren inkluderad.

Billions har en faktiskt en stark förnimmelse av House of Cards och är skapad av New York Times-journalisten Andrew Ross Sorkin, som kan Wall Street utan och innan och vars bok om finanskrisen och Leman Brothers fall, Too Big Too Fail, sannolikt kommer att eka djupt in i den här serien. Sorkins ledsagare in i tv-fiction-världen, tillika seriemedskapare, är luttrade Ocean's Thirteen- och Rounders-författarduon Brian Koppelman och David Levien.

Dead of Summer (TV11 kl 22)

Den amerikanska tv-säsongen brukar ge lite extra utrymme sommartid för lättsam »guilty pleasure«-skräck, lagom tonåriga tungan-i-kinden-serier som skrämmer, deckarpusslar och leker med 80-talistiska skräckklichéer – »mysrys«, som vi säger i Sverige. Den briljanta Harper’s Island satte den typiska tonen för några år sedan och fick denna sommar en värdig uppföljare i denna serie, av Lost- och Felicity-författaren Adam Horowitz, som får svensk premiär i kväll: ett sommarläger för ungdomar i slutet av 1980-talet visar sig även för ett spökläger för de plågade själarna från en massdrunkning 100 år tidigare…

Jane the Virgin (Kanal 11 kl 20)

Ett klassiskt säsongsfinalgrepp – ett bröllop med många knepiga knutar – stundar i kväll, i denna den största latino-hiten i USA-tv. En både meta-smart och varm relationskomedi som ledigt kliver ut och in genom de sydamerikanskt såpiga »telenovela«-klichéerna. Hela säsong 2 har utvecklats parallellt med Gina Rodriguez huvudpersons nyblivna föräldraskap, där inga förvecklingar tillåtits »glömma« barnets inverkan på Jane och hennes vardag. En modernt medveten grund för underhållningsglittret att strös över.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–fredag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel