Tablåtips 13/10

Bäst på tv i kväll: Magisk diskbänksrealism i guldbaggevinnaren Jätten

Jätten (SVT2 kl 21:45)

Rikard är 30 år, autistisk och född svårt missbildad. Han skiljdes från sin mamma efter födseln och bor nu på en daglig verksamhet. Rikard längtar efter sin mamma och är fast besluten att få henne tillbaka. Oddsen är inte på hans sida – kroppen är svag och många i hans omgivning ser honom som ett lustigt freak som det är fritt fram att trakassera – men Rikard har en fast punkt i sitt liv: boule. Tillsammans med sin bästa vän och tränare Roland ger han sig fan på att nå de Nordiska mästerskapen i boule, och plocka hem en stor pokal att visa för sin mamma.

Jätten knockar mig lika hårt som Gabriela Pichlers Äta sova dö och Ruben Östlunds De ofrivilliga gjorde back in the day – Johannes Nyholm är något nytt, en frisk fläkt i svensk film.

Där har ni handlingen i Johannes Nyholms imponerande långfilmsdebut som lätt var en av förra årets bästa och finaste filmer. Nyholm är regissör och manusförfattare med flera musikvideor och kortfilmer på sin cv, mest känd för Las Palmas – den med den fulla bebisen – som blev en viral hit och plockade hem en Guldbagge för bästa kortfilm.

Jätten knockade mig lika hårt som Gabriela Pichlers Äta sova dö och Ruben Östlunds De ofrivilliga gjorde back in the day – Johannes Nyholm är något nytt, en frisk fläkt i svensk film. Jätten är magisk diskbänksrealism, Göteborgsk verklighet kryddad med gåtfulla drömsekvenser. Dråplig vardagsabsurdism möter kallt utanförskap. Plötsligt i Vinslöv möter Mask. Rikards utanförskap skildras naket och brutalt, men Nyholm lyfter också fram det vackra i hans liv, de små detaljerna, Rikard envetna bouleträning och benhårda tro på seger mot all rimlighet. Humanismen och värmen lyser igenom i varje scen.

Amatörskådisen Christian Andrén imponerar stort i huvudrollen och lyckas förmedla Rikards känslor genom massiv makeup. Johan Kylén och Anna Bjelkerud (hon som var så strålande i Lisa Langseths Hotell) är svinbra i biroller. Resten av ensemblen tycks vara amatörskådisar som Nyholm regisserar med säker hand, och skapar en mysig fluga på väggen-känsla. Nyholm har också ett perfekt öga för gruppdynamik – de dramatiska scenerna i bouleklubben är plågsamt välbekanta för alla som någon gång ägnat sig åt föreningsliv.

Jätten är fantasieggande, dråpligt vardagsabsurd, sorglig och hjärtskärande vacker – och dessutom världens hittills bästa underdog-drama i boulemiljö.

Flamencodrottningen La Chana (SVT2 kl 20)

Ljuvlig dokumentärdebut av kroatiska Lucija Stojevic om romska Antonia Santiago Amador, som ­– mer känd som La Chana – blev flamencodansens stora fixstjärna på 1960-talet. Efter att hennes uppfinningsrikedom, estetik och snabbhet stått i centrum av flamencokulturens internationella popularitetsvåg en bit in på 1970-talet försvann hon tvärt. Vad hände? En film om åldrande efter framgång, livsgnista och pånyttfödelse: för första gången på 20 år tränar La Chana, som i dag passerat 70, för att återigen stå på scenen.

Penny Dreadful (Viasat Series kl 21)

En både hisnande historisk och modern skräckserie, vars titel syftar på det brittiska 1800-talets senstionslystna pulptidningar, och vars kombination av mörka viktorianska miljöer och litterär monstermytologi höjde serieskaparen John Logan från rätt anonym filmregissör till innovativ tv-auteur. Inte minst i hur han planerade serien för enbart tre säsonger, där grundstoryn om huvudpersonen Vanessas inre kamp – hela hennes väsen har blivit Guds och Djävulens slagfält – nu ska få sin upplösning. Reprisstart av finalsäsongen i kväll, men hela serien kan även streamas från början till slut på Viaplay.

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–söndag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kate Mara som sexförbrytare i »A Teacher«

22 november, 2020
Recension

Saint Maud borde helgonförklaras – eller åtminstone kultförklaras

20 november, 2020
Säsongspremiär

Dags för 1980-talet när The Crown är tillbaka på Netflix

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Kjellman & Brynolfsson i »Kärlek & anarki«

15 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: hockey-hatkärleken i »Björnstad«

8 november, 2020
Recension

Beck – undercover: en medioker krimstory men med nya pusselbitar i Beck-universumet

6 november, 2020
Streamingtips

Äntligen! Nu finns Cityakuten på C More

2 november, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Ministern« på SVT är ett unikum

1 november, 2020
Recension

Nu på Viaplay! Josephine Bornebusch jobbiga & välspelade social distansering-drama Orca

30 oktober, 2020
Intresseklubben Antecknar #75

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Lifeforce

29 oktober, 2020
Recension

HBO Nordic-premiär för The Undoing – Kidman & Grant i välgjord men grund whodunnit

26 oktober, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Genial svensk tv-humor i »Premiärdatum oklart«

25 oktober, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel