Tablåtips 23/1

Bäst på tv i kväll: Kan Homeland överleva Trump?

Homeland (SVT1 kl 22:30)

Vilken skillnad gentemot tidigare, i säsongspremiären förra veckan: fortfarande jazz i soundtracket, men nu inte avantgarde-oroligt utan svalt och coolt när Carrie blivit New York-bo och jobbar civilt. Och första chocken var att se Quinn, som alltså klarat livhanken – men förvandlats till tragisk missbrukare. Men precis som förra säsongen inleds intrigen från »andra sidan CIA«: Carrie jobbar med anti-amerikanske välgörenhetsmiljardären Otto igen.

Spelplanen blev även komplett med en ny, kvinnlig president-elect, men tyvärr lider serien av att verkligheten är så mycket värre när inte Hillary vann (vilket ju uppenbart serieskaparna räknat med), och när dess spänning utspelar sig under perioden mellan presidentvalet i november och installationen i januari – under dessa två månader ska CIA så att säga rädda sig själva. I verkligheten har dessa två månader passerat utan att CIA och ett korrumperat FBI nått ut med tillräckligt med information från den förräderiutredning som pågått mot Trumps stab under ett års tid. Det dåliga är att krävs så mycket mer av en terrorist- eller politik-dramaintrig nu för att den verkligen ska fästa och bita. Vi får hoppas att Homeland har något speciellt i bakfickan under säsongen som kan skruva upp intrigen – kanske kan vi få det redan i det andra avsnittet i kväll?

Guldbaggegalan (SVT1 kl 20)

Dags igen för kultur-Sveriges motsvarighet till Nobelmiddagen – olidligt tråkigt, enerverande dumt, men ändå ett spektakel nästan alla vill se. Och 2014 togs det tråkiga bort ur ekvationen: när Guldbaggen försökte vässa till konferencier-narrativet lite ändade det i anklagelser om rasism efter att Sissela Kyle innantill-läste manusförfattaren Calle Norlén-skämt om Kodjo Akolor, och bland andra SFI:s Baker Karim upprört lämnade galan. Nästan vad som helst kan hända – i fråga om dåligt omdöme. Stålsättning rekommenderas.

Dox: Bortom Lampedusa (SVT2 kl 22:15)

Vi hade tänkt tipsa om att Sveriges enda talkshow i amerikanskt varje-kväll-format, Breaking News med Filip & Fredrik, har ny säsongsstart i kväll – men kvällens största tablåkrock utfaller till fördel för denna Guldbjörnen-vinnande italienska måste-se-dokumentär om 12-åriga Samuele på den lilla Medelhavsön Lampedusa, den yttersta symbolen för Europas gränser, och om vad som händer i havet runt omkring: hundratusentals män, kvinnor och barn riskerar allt för att komma till friheten.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel