Tablåtips 13/6

Bäst på tv i kväll: Äntligen svensk premiär för Rachel Blooms mästerverk – årets mest unika serie!

Crazy Ex-Girlfriend (Kanal 11 kl 21)

Det mest spännande med tillståndet hos tv-dramat för tillfället är att så många serieskapare, i framför allt USA, söker en verkligt unik ton, försöker göra något som aldrig riktigt gjorts förut – och att numera inte bara kabelbolagen utan även mainstream-networks vågar satsar på dem.

Rachel Blooms nya serie är en knäpp, rörande, svindlande konsthantverksmässig mash-up av dramedy och musical – med en släng av SNL-karaktär-film-spinoff, men helt utan longörer.

Och inget slår just nu Crazy Ex-Girlfriend, Rachel Blooms nya, knäppa, rörande, svindlande konsthantverksmässiga mash-up av dramedy och musical, med en släng av SNL-karaktär-film-spinoff typ Molly Shannons Superstar (fast oändligt mycket mer stringent och helt utan longörer).

Serieskaparen Bloom spelar själv huvudrollens unga kvinna som gått i sin krävande mors ledband hela livet, gått Harvard och Yale och pratar mandarin och snabbt avancerat till junior partner på en Upper East Side-advokatbyrå, men som fått psykiska besvär på vägen och inte haft en kärleksrelation sedan hon blev sviken av en sommarlägerflirt när hon var 16.

Skärmavbild 2015-10-18 kl. 00.43.17

Så en dag, tio år senare, ser hon samma kille igen på gatan – en slacker precis på väg att ge upp New York och flytta hem igen till lantkaliforniska skithålan West Covina för att, typ, chilla (serien skapar en väldigt fiktiv version av verklighetens stad med samma namn, som har betydligt närmare till både L.A. och stranden, och tio gånger fler invånare).

Härvidlag får vår huvudperson en knäpp, tror sig kunna finna lyckan igen med sin gamla tonårskärlek, om hon råkar dyka upp i samma håla och liksom helt naturligt börjar umgås med honom.

Mitt i allt det musikaliska och skälmska förmår Bloom även göra en djupt mänsklig, hudlöst trovärdig skådespelarprestation – oftast med myriader av ord men ibland helt stumt.

Men hur »helt naturligt« är det att byta ner sig från ett toppjobb med 4,5 miljoner i årslön till en sorglig liten advokatbyrå i en avfolkad avkrok där cheferna fått sina juristdiplom via distans- och kvällskurser?

Berättelsen har ett fantastiskt flöde – infallsrikt och inlevelsefullt med både dramanerv och komiskt geni, och med en lekfull filmisk finess med grepp från musicals och romcoms som sömlöst vävs in i Rachel Blooms underbara universum.

Skärmavbild 2015-10-18 kl. 01.59.42

Jag beundrar henne förbehållslöst. Mitt i allt det musikaliska och skälmska förmår hon även göra en djupt mänsklig, hudlöst trovärdig skådespelarprestation – oftast med myriader av ord men ibland också helt stumt, och i förbifarten. Som en scen, eller egentligen bara en snabb, tyst inledning av en scen, där hon vaknar i soffan på morgonen och börjar leta efter sin Iphone. Bara detta, hur hon letar, är så jäkla begåvat äkta: Rachel Bloom kollar först pyjamasbröstet, alldeles under hakan, sen under kuddarna, sen under sig själv, där hon hittar den. Inget mer än så. Och ändå är bara dessa fem sekunder både rörande och underhållande…

Ja, Crazy Ex-Girlfriend är bra ända ner på den detaljnivån.

Fotbolls-EM: Irland–Sverige (SVT2 kl 18)

Hela hejaklacken Camp Sweden är på plats (förutom de som blåstes på biljetterna av en bondfångare på Facebook), den bespottade förbundskaptenen Erik Hamrén är på väg ut, och Zlatan har lovat EM-guld. Det spelar ingen roll hur uselt landslaget än spelat i kvalet (där nästan inga länder blev utslagna, EM-slutspelet är utökat till 24 lag), för nu är bollen rund, gräset grönt och allt möjligt! Till och med för streamingtittaren som bara vill ha en tjänst: C More Play har gjort en deal med både SVT och TV4 om samtliga matcher i turneringen.

Tunnelbanan (Kanal 5 kl 20)

Lite i det tysta rullar denna Titan-producerade realityserie vidare som en av Femmans framgångsrikaste, med stadigt ökade tittarsiffror sedan starten 2012. Förra säsongsfinalen lockade tre gånger så höga tittarsiffror som Filip & Fredriks Ska vi göra slut?. I kvällens nypremiär går larmet om ett kidnappat spädbarn; nästa vecka blir det flera slagsmål plus en man som försöker knuffa ner unga kvinnor från Odenplans perrong… Beror succén på att övriga Sverige saknar tunnelbana och inte kan motstå den här brutala Stockholmsdosen en gång i veckan?

TVdags dagliga tablåtips publiceras måndag–fredag varje vecka i samarbete med Dagens ETC.

Just nu på TVdags

Kommentar

Pete Holmes förändring & vändning i Crashing – HBO:s snällaste serie

18 mars, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Good Fight är Trump-erans största motstånds-måste

17 mars, 2019
Klipp

En mycket mörkare Fresh Prince i en fejk-trailer som ger mersmak

15 mars, 2019
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om David Brent, Beta-bröl & papier maché-tigern

15 mars, 2019
Recension

The House that Jack Built: pretentiös, rolig & så in i helvete grotesk!

15 mars, 2019
Trailer

»I like this one« – Här är ännu en Avengers: Endgame-trailer

14 mars, 2019
Recension

Nya Kevin Costner-serien Yellowstone är långt ifrån perfekt – men berör

14 mars, 2019
Tips

Bio-tips för stockholmare: Guldbaggefestivalen 15–17 mars

13 mars, 2019
Kommentar

Ändra texten inför Eurovision, John! Det är inte slang, det är bara fel

13 mars, 2019
Klipp

Dödskraschen med Ethiopian Airlines kan vara Donald Trumps vidrigaste skandal

13 mars, 2019
Kommentar

Vi gratulerar text-tv på 40-årsdagen!

12 mars, 2019
Säsongspremiär

Det viktigaste vårtecknet? Trädgårdstider är tillbaka!

12 mars, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel