Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Vi förstår varför This is Us är höstens succéserie i USA

Det är inte ofta jag ser så mycket enhälligt förtjust uppskattande i mitt twitter-flöde som jag gjort de senaste veckorna så fort ett nytt avsnitt av This is Us har visats. Här har vi en serie som verkligen obarmhärtigt utan ursäkt siktar in sig på att varje vecka framkalla innerligt empatiska leenden medan hjärtan kramas hårt och tårar sakta strilar ner för kinderna på tittarna. Serien är skapad av Dan Fogelman, som har varit inblandad i arbetet med några serier förut och även har några filmmanuskript (bland andra Crazy, Stupid, Love som visas på Kanal 5 i kväll) i bagaget. Han står dessutom även som skapare till ytterligare en av höstens uppmärksammade serier, Pitch, som jag dock inte kollat in än.

Trots rollfigurernas förvirring och sökande slutar avsnitten sällan i frågor och kaos utan med att de kommer till insikt eller försoning. Tillrättalagt, men också värmande sympatiskt.

Sterling K Brown, en så välförtjänt Emmy-vinnare för rollen som Chris Darden i American Crime Story: The People vs O.J. Simpson, ses här i rollen som Randall, framgångsrik familjefar, som i hemlighet letat efter sina rötter för att kunna göra upp med sin bakgrund och uppväxt. Milo Ventimiglia gör coola, självsäkra, blivande fadern Jack (i snyggaste skäggmunderingen), som är gift med Rebecca (Mandy Moore). Justin Hartley spelar Kevin, en mycket sympatisk, men ganska självupptagen tv-stjärna, som inser att han i framtiden vill använda sin skådespelartalang i mer seriösa skapelser än han gjort hittills. I Hartleys resumé hittar jag The Young and the Restless, Passions, Revenge och Mistresses. Till sist har vi Chrissy Metz, känd från American Horror Story, som spelar Kate, personlig assistent och kanske wannabe singer, som i hela sitt liv kämpat med sin vikt. Vad som binder ihop dessa personer (utom Rebecca) är att de alla är födda på samma dag.

För att det ska funka, att så ohämmat trycka på det emotionella och snyft-knapparna i oss  måste man lyckas skapa karaktärer med djup och story som berör utan att det blir överdrivet. När det gäller karaktärerna kunde jag lustigt nog inte komma på vad någon av dem hette, förutom Randall, när jag började skriva texten. Just detta är, när jag tänker efter, kanske inte så konstigt ändå, då ett helt avsnitt faktiskt handlade om hur han till sist fick sitt namn. Hans karaktär har också fått uppleva hur det är att inte passa in, att alltid sticka ut. De andra däremot har väldigt vanliga namn, som om de ska representera oss alla, och de allmängiltiga teman som serien kretsar runt är utan tvekan relevanta för precis vem som helst av oss. Karaktärerna dock är inte alldagliga alls, utan får snabbt liv och komplexitet.

Veckans avsnitt, det femte i ordningen, grep tag i mig minst lika mycket som de tidigare. The Game Plan refererar specifikt till den Superbowl Sunday den delvis utspelar sig under och den påverkan detta evenemang och amerikansk fotboll i allmänhet har haft på de olika karaktärerna. Temat omsluter så finurligt dem alla: Vad har de för livsplan, vad är målet, vad försöker de uppnå och vad gör man när det inte går som man tänkt sig? Inget av paren verkar vara på samma bana i detta avsnitt. Under en spontan barnfri kväll för Randall och Beth (Susan Kelechi Watson) förvandlas drömmen om en sexig snabbis i hotellduschen till en mycket allvarligare diskussion kring framtida planer och drömmar. En efterlängtad ensamkväll med Superbowl på tv:n blir omintetgjord för Kate när Toby, en uppenbar extrovert, inte kan förstå att vissa trivs ytterst bra i sitt eget sällskap och ibland helt enkelt kräver det. Jack och Rebecca stör Superbowl-tittarna i baren med sitt dividerande om framtiden som de tydligen aldrig bemödat sig att prata om tidigare. Tills sist har vi Kevin, stackarn, som trodde att han hade en plan, men som plötsligt tappar allt mod och självförtroende att utföra den.

Hur påverkas det man vill i nuet och framtiden av ens historia och hur man förhåller sig till denna är frågor som går som en röd tråd genom avsnittet. Hur påverkas man av sin barndom och sina föräldrars agerande och val? Karaktärerna tänker mycket tillbaka på sin historia och har oftast så tveeggade känslor. De är både nostalgiska och längtar tillbaka samtidigt som de är frustrerade och sorgsna på grund av den. Kan man bryta föräldrarnas mönster och inte göra om deras misstag? Hur gör man för att bryta sina egna vanor och gå vidare även om det känns bekvämt och säkert att stanna kvar? Hur låter man bli att fastna i historien utan i stället ta med sig det som var bra och lära sig av det dåliga? I This Is Us tillåts historien snirkla fram och tillbaka mellan olika handlingar och de olika personerna för att sedan vävas ihop så snyggt.

Trots rollfigurernas förvirring och deras sökande så slutar avsnitten sällan i frågor och kaos utan oftast med att de kommer till insikt eller försonas med något. Kanske kan det uppfattas lite tillrättalagt, men det är också värmande och något som gör serien så sympatisk. Allt ordnar sig, man lär sig av sin historia och de äldre har uppenbarligen lärt sig av livet och kan se tillbaka med en sund blick. Randalls pappa, förr den strulige – nu den förståndige, är ett exempel liksom läkaren i det första avsnittet, den så förnuftiga och empatiska.

NUP_172430_1947

En av berättelserna i veckans avsnitt blev dock lite väl tendentiös, med Randall och Beths plötsliga oro för en oplanerad graviditet – där allt lite för enkelt löser sig i stället för att låta historien hetta till och ställa frågor på sin spets. Däremot älskade jag hur vi äntligen fick lära känna Jack bakom den nästan lite arroganta fasaden som han visat upp hitintills och börja få en aning vad som faktiskt driver honom.

Så här ser det ut när ett av de stora tv-bolagen lyckas riktigt bra med en serie, för visst märker man att den har sin hemvist hos ett sådant. Den är ju trots allt ganska oskyldig och tillrättalagd som sagt, men jag och mina känslor faller som furor ändå. Jag hoppar över trailern för ibland är det bäst att inte ha sett någonting i förväg och låt oss sen hoppas något tv-bolag i Sverige kvickt köper in serien.

This Is Us har premiär på TV3 kl 21 torsdagen den 19 Januari.

Toras topp-5

 1. This is Us (NBC)
 2. Filmen om Esbjörn Svensson (SVT)
 3. Divorce (HBO Nordic)
 4. Better Things (FX/HBO Nordic)
 5. Jane the Virgin (CW)

Kjells topp-10

 1. Chance (Hulu)
 2. Rectify (SundanceTV)
 3. Pitch (Fox)
 4. Crazy Ex-Girlfriend (CW)
 5. Quarry (HBO Nordic/Cinemax)
 6. Better Things (FX/HBO Nordic)
 7. Pure Genius (CBS)
 8. Him (ITV)
 9. Designated Survivor (ABC)
 10. Cold Feet (Channel 4)

Patriks topp-10

 1. The K2 (tvN)
 2. The Good Place (NBC)
 3. Him (ITV)
 4. Scarlet Heart: Korea (SBS)
 5. Atlanta (FX/FOX Sverige)
 6. Designated Survivor (ABC)
 7. Speechless (ABC)
 8. Izetta, Die Letzte Hexe (AT-X/Crunhyroll)
 9. Timeless (NBC)
 10. Westworld (HBO Nordic)

Blomdahls topp-5

 1. Halt and Catch Fire (AMC)
 2. The Walking Dead (AMC/Kanal 9)
 3. StartUp (Crackle)
 4. Westworld (HBO Nordic)
 5. Divorce (HBO Nordic)

Henriks topp-5

 1. The Young Pope (C More/Sky)
 2. Quarry (HBO Nordic/Cinemax)
 3. Bedrag (DR)
 4. Chance (Hulu)
 5. Fotbollsfeber (SVT)

Björns topp-5

 1. The Walking Dead (AMC/Kanal 9)
 2. Pitch (Fox)
 3. Cold Feet (ITV)
 4. Travelers (Showcase)
 5. Westworld (HBO Nordic)

Jimmys topp-10

 1. Pitch (Fox)
 2. The Missing (BBC)
 3. Midnattssol (SVT)
 4. Better Things (FX/HBO Nordic)
 5. This is Us (NBC)
 6. Luke Cage (Netflix)
 7. Black Mirror (Netflix)
 8. Berlin Station (Epix)
 9. Sveriges bästa hemtjänst (SVT)
 10. Westworld (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Recension

På Netflix: Charlie Kaufmans absurda drama I’m Thinking of Ending Things

23 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel