Anna-Karin & TVdags-redax om veckans bästa

Bäst i tv-världen just nu: Vardagsrealism möter vulgoskräck i underbara The Strain

Från och med den här veckan gör vi om veckolistan en smula – någon av oss tar täten (i dag är det alltså jag, Anna-Karin), sedan hakar resten av redaktionen på med indivduella listor.

1. The Strain (FX)

Jag har fallit pladask för Guillermo del Toros diskbänksrealistiska gore/monsterskräckis. Gigantiska inälvsmaskar! Urgamla vampyrlorder! Och ett New York som drabbas av en farlig epidemi. Mixen av långsamt och verklighetstroget drama där man får följa ett utbrott av en okänd och dödlig sjukdom, och de helt over the top-äckliga vampyrzombies som är sjukdomens konsekvens, är seriens stora styrka. Det är äckligt, läskigt och helt jävla underbart. Framför allt äckligt. Känslan att serien kan gå var som helst – kommer det utmynna i att man koncentrerar sig på seriens van Helsing-karaktär och hans svärd, eller kommer det bli en postapokalyptisk serie där en spillra av mänskligheten gömmer sig för monstren? Vart är vi på väg? Jag har ingen aning, men ser varje avsnitt med samma del förtjusning som äckel.
Jag kan förstå att tittare som hoppats på den vardagsnära tonen kanske inte gillar monsterbonanzan, men om man bara låter det hända så tycker jag det fungerar oväntat bra. Jag kommer på mig själv att tänka »detta är fullständigt normalt, det är bara nåt vi gör när det kommer monster«.  Jag älskar när våra sociala och samhälleliga åtgärder clashar med det övernaturliga. Självklart måste man hantera ett zombievampyrutbrott med vetenskaplig nit och rekommenderade åtgärder. Min favoritscen hittills: När skadebekämpningsmannen ska se varför råttorna flyr från kloakerna under staden och träffar på en hel hord med läskiga zombies. Han lyckas fly, rusar upp med monstrerna hack i häl. Klarar sig precis och stänger igen öppningen han kom ifrån med ett ansiktsuttryck av både förvåning och lättnad. Lite som ett barn som sätter händerna för ögonen – syns det inte så finns det inte. Går han tillbaka till kontoret och skriver rapport, eller vad gör man?  Vi kan ju räkna med att det snart kommer både synas och vara smärtsamt verkligt med slemmiga maskvampyrer överallt på stadens gator.
The Strain får mig att ivrigt vänta på nästa avsnitt, vecka efter vecka. Bonus: Sean Astin är med. Det är det första jag sett honom i sen Lord of the rings.

Mixen av långsamt, verklighetstroget drama om ett utbrott av en okänd, dödlig sjukdom, och de over the top-äckliga vampyrzombies som är sjukdomens konsekvens, är seriens stora styrka.

2. Masters of Sex (Showtime/HBO Nordic)

Ååh! Det känns som att träffa gamla kompisar. Virigina och Dr Masters som kämpar på, nu på nytt sjukhus för svarta, det enda sjukhuset som ville ta emot dem. Rasism känns som temat för nya säsongen, där förtyckt sexualitet var temat för säsong 1. Hela berättelsen med Fru Masters och hennes afroamerkanska nanny är så jävla skavig och fruktansvärd. Jag älskar varje sekund av den här lysande serien!

3. Outlander (Starz/Viaplay)

Första avnsittet av tidsreseserien Outlander lämnade mig med ett nöjt hmm. Det vill säga, jag vill gärna se nästa avsnitt, jag blev intresserad av storyn och den hade en intressant kvinna i huvudrollen. Det var inte det bästa jag sett som pilotavsnitt, men bra nog. Dock är jag lite färgad av att maken min jobbar på en bokhandel vars utbud inkluderar romansböcker i genren Scotland romance novels (bildgoogla det!). Trots vissa konnotationer med nämnda sexualisering av burdusa, skäggiga män i kilt är detta den serie jag tror har bäst potential att bli höstens stora måste.

4. Graceland (USA Network)

Förra året skrev jag här om hur den här smetiga undercover cop-serien är sommarens bästa pina colada-tittning. Inget är realistiskt, alla är snygga och man vill helst se serien med solbrillor och flip flops på. I säsong 2 känner jag fortfarande likadant. Det är ingen dålig grej. Mycket nöjsamt.

5. The Knick (Cinemax/HBO Nordic)

Clive Owen som kokainberoende läkare (med maffig snorbroms!) i sekelskiftets New York. Det är för tidigt att säga något mer än att det verkar intressant om den här seriestarten, men jag gillar verkligen greppet med en historisk sjukhusserie. Mycket dräktporr och så är jag lite löjligt förtjust i Clive, så jag kommer fortsätta titta.

I övrigt får jag väl kalla Dominion (Syfy) för min bubblare – stundtals oerhört dåligt men så glimtar det till av bra scener och intressant story; speciellt vändningen mellan vem man trodde var ond och god. Ett avsnitt återstår av muskelänglaeposet, och vet ni vad – jag hoppas faktiskt på en andra säsong.
Sämst på tv just nu är The Last Ship (TNT) – i vanliga fall brukar tv-serier eller filmer som vill propagera för patriotiska amerikanska värden ändå försöka maskera sig som icke-svartvita moraliskt, eller i alla fall ha en påhittad fiende som aliens eller stora monster. Men så icke denna serie, där vi möter både skäggiga al-Quaida-män och surmulna ryssar samt sliskiga knarkbaroner med sydamerikanskt ursprung. Amerikanerna är rakryggade, rättrådiga och har skarpa käklinjer. Efter nio avsnitt har serien gått igenom så många rasistiska sterotyper att jag tappat räkningen. Antalet finstämda och tårögda honnörer: minst ett per avsnitt. Exempel på wtf-inslag: Killen som framställs som en lite sliten men godhjärtad (och rolig) överlevarkille är tidigare lägervakt på Guantanamo.  Så när kommer komedin om putslustiga Amon Goeth kan man ju fråga sig? Så osmakligt.
Tittar bara vidare för skämsskrattandet och vad-var-det-jag-just-såg-ögonblicken. America fuck yeah, liksom.

Vad andra TVdagsare gillat bäst den senaste veckan:

Kjells topp-5

 1. You're the Worst (FX)
 2. Rectify (Sundance TV)
 3. Masters of Sex (Showtime/HBO Nordic)
 4. Utopia (Channel 4)
 5. The Honourable Woman (BBC/Sundance TV/HBO Nordic)

Björns topp-5

 1. Black Box (ABC)
 2. Utopia (Channel 4)
 3. Robin Williams-klipp (YouTube)
 4. Extant (CBS)
 5. The Last Ship (TNT)

Johans topp-5

 1. Rectify (Sundance TV)
 2. The Honourable Woman (BBC/Sundance TV/HBO Nordic)
 3. Manhattan (WGN)
 4. The Strain (FX)
 5. Tyrant (FX)

Idas topp-5

 1. The Killing (Netflix)
 2. The Great British Bake Off (BBC)
 3. Teen Wolf (MTV)
 4. The Strain (FX)
 5. Face Off (Syfy)

Blomdahls topp-5

 1. Rectify (Sundance TV)
 2. Ray Donovan (Showtime/HBO Nordic)
 3. The Leftovers (HBO Nordic/ C More)
 4. Suits (USA Network)
 5. The Strain (FX)

Degrells topp-5

 1. Going Deep with David Rees (National Geographic Channel)
 2. Utopia (Channel 4)
 3. Drunk History (Comedy Central)
 4. Top Chef Duels (Bravo)
 5. Garfunkel & Oates (IFC)

Saras topp-5

 1. The Killing (Netflix)
 2. Peter Apelgrens semesteräventyr (SVT)
 3. Twin Peaks tillsammans med Martin Degrell (Netflix)
 4. Hannibal (NBC)
 5. Long Lost Family Australia (LifeStyle Channel)

Jimmys topp-5

 1. The Leftovers (HBO Nordic/C More)
 2. The Killing (Netflix)
 3. Ray Donovan (Showtime/HBO Nordic)
 4. Retro (SVT)
 5. The Last Ship (TNT)

Linus topp-5

 1. The Honourable Woman (BBC/Sundance TV/HBO Nordic)
 2. Please Like Me (Pivot/ABC2)
 3. The Great British Bake Off (BBC)
 4. The Fosters (ABC Family)
 5. The X Factor Australia (Seven Network)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel