Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: UnREAL-finaldags! Rachel vs Quinn blir rena Darth vs Kejsaren

Betyg 4 av 5

Allmänt anses säsong 1 av UnREAL vara den bästa, av det enkla skälet att det är den enda med tv-geniet och Marti Noxon aktiv hela vägen i produktionen.

Själv tyckte jag att säsong 2 var ännu starkare. Inte minst politiskt starkare, och tydligare, utan att skriva på näsan. Men flertalet andra tv-kritiker tenderade att solidarisera sig med avhoppade Noxon under en fullständigt kaotisk andrasäsong. På gränsen till urspårad, men därför också så djävulskt spännande.

Faktum är att Rachels och Quinns krig under säsong 4 formar en drabbande ödestyngd av Darth Vader vs Kejsaren-karaktär, med Rachel som Darth.

Men kanske har även just detta kaos – Noxons olösliga och rätt brutala konflikt med serieskaparen Sarah Gertrude Shapiro (den förra Bachelor-producenten vars självbiografiska bok är grunden för UnREAL) – haft en sorts positiv effekt på den konstant högsträngat affekterade tonen i en serie som i sig skildrar just ett kaos bakom kulisserna: inspelningen av en fiktiv, Bachelor-aktig dejtingsåpa.

Eller som showrunnern Stacy Rukeyser har sagt: »It takes complicated women to make a show about complicated women.«

Rukeyser blev seriens tredje showrunner mitt i det värsta kaoset, men hon är också en av ändå rätt många inblandade som varit med från första början – utöver Shapiro och Rukeyser ett ganska stabilt gäng stadgade regissörer och manusförfattare, ungefär som den fiktiva såpan har ett stadigt »järngäng« i produktionsteamet, vant att jobba i stormens öga, mer eller mindre karakteriserat som ett grupp ödestyngda människor vars liv präglats av den skruvande alternativa dejting-tv-verkligheten och liksom inte kan leva med den men inte heller utan den …

Som showrunnern Stacy Rukeyser har sagt: »It takes complicated women to make a show about complicated women.«

Inte för att dra ut liknelsen alltför långt till järngänget som gör UnREAL (säg, regissören Peter O'Fallon och författare som Jordan Hawley och Alex Metcalf), men kanske finns det något i detta, i det återkommande fasta teamets förmåga att jobba kreativt »i stormens öga«, som gör att vi just nu, trots allt, kan se även en fjärde säsong av en serie som dömdes till döden i slutet av 2016 men vibrerade in i det sista av äkta liv? (Den nya säsongen är dock den allra sista, inspelad samtidigt som trean och släppt nu på Hulu i USA, alla åtta avsnitt på en gång, inte ens tre månader efter föregående säsong).

Kriserna och kaoset har gjort UnREAL stenhård. Inget rubbar den. Och den är fortfarande bland det allra bästa man kan se om tv-branschen, en av de mest spännande meta-serierna.

Den tredje säsongsfinalen av UnREAL gick all-in på MeToo. Det var lite överraskande att det dröjde ända till finalen, men när gubbslemmet väl åkte dit så sa det bara slörp och så fanns bara kvinnorna kvar. En riktigt mäktig feministisk power-trojka i ledningen för både den fiktiva dokusåpan och för tv-bolaget bakom – plus Chet, avancerad till nallebjörnig myssnubbe. Måste säga att jag älskade will-they-won't-they-utvecklingen av hans och Quinns relation, som överraskande nog slutade med ett »will« – vilket i inledningen av säsong 4 får den osannolika konsekvensen att Quinn så att säga »chetat« ner sig och blivit lika lyckligt slapp och obrydd som han. Men bara i början. Samtidigt har Rachel kommit tillbaka mer cynisk än någonsin och hela säsongen utvecklas till en fajt mellan dem om vem som »är« Everlasting. Där givetvis ingen av dem kan blinågon vidare vinnare i detta må-dåligt-metadrama om den själskorrumperande verkligheten bakom dejtingrealitygenren.

Faktum är att just Rachels och Quinns krig under säsong 4 formar en drabbande ödestyngd av Darth Vader vs Kejsaren-karaktär, med Rachel som Darth. Hennes  »ondska«, i form av en gå-över-lik-attityd som skapar fantastisk reality-drama, har dock ytterst ett helt annat mål: hon försöker rädda sig själv, och ser en sorts väg till lyckan i det hon gör.

Just denna huvudlinje i finalsäsongen gör den både fasansfullt och rörande stark, även om andra delar sviktar lite. Sarah Gertrude Shapiro ska ha all heder för sina egna UnREAL-säsonger, utan Marti Noxon. Och Noxon har ju gått vidare med nyskapande, fenomenal drama-tv i Dietland och Sharp Objects, så i verkligheten ser jag bara vinnare i konflikten.

Kjells topp-10

 1. UnREAL (Lifetime/Hulu)
 2. Sharp Objects (HBO Nordic)
 3. Succession (HBO Nordic)
 4. The Affair (Showtime/HBO Nordic)
 5. Trial & Error
 6. Nashville (CMT)
 7. Condor (Audience)
 8. Mr. Sunshine (tvN/Netflix)
 9. Detroiters (Comedy Central)
 10. Ackley Bridge (Channel 4)

Patriks topp-10

 1. Come and Hug Me (MBC)
 2. Wellington Paranormal (TVNZ)
 3. Succession (HBO Nordic)
 4. Condor (Audience)
 5. Mr. Sunshine (tvN/Netflix)
 6. Ackley Bridge (Channel 4)
 7. To. Jenny (KBS)
 8. Sharp Objects (HBO Nordic)
 9. Your House Helper (KBS)
 10. Stath Lets Flats (Channel 4)

Toras topp-3

 1. Younger (TV Land/C More)
 2. Sharp Objects (HBO Nordic)
 3. American Woman (Paramount/Viaplay)

Jimmys topp-5

 1. Sharp Objects (HBO Nordic)
 2. Unforgotten (ITV)
 3. Trauma (ITV/SVT)
 4. Glow (Netflix)
 5. Gift vid första ögonkastet Norge (SVT)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel