Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

Betyg 3 av 5

Kvällens SVT-premiär Tunna blå linjen kommer att vara de närmaste veckornas stora tv-snackis. Det kommer skrivas ledare, kulturartiklar och diskussionerna på sociala medier kommer att svämma över. Tunna blå linjen är en dramaserie i tio delar om sex stycken poliser i Malmös poliskår. Efter de senaste veckornas diskussion om Instagramfilmserien och om polisers aktivitet i sociala medier så ligger serien helt rätt tiden och kommer att engagera.

Seriens stora styrka är att den utspelas ute på gatan. Vi behöver ta det svenska kriminaldramat bort från det häftiga, storslagna och spekatukulära.

Ribban är högt satt. Skildringen av polisers vardag och arbete ska vara verklighetstroget och realistiskt. Sara och Magnus är de som porträtteras mest ingående, både på och utanför jobbet. Sara är en nyutexaminerad polis från Norrland som hamnar i par med Magnus. Sara är till en början naiv och godtrogen och vill kunna hjälpa alla. Magnus är den lite mer luttrade och cyniske av dem. Vi följer dem på Malmös gator upp och ner mötandes alkoholister, narkomaner, krogberusade, ungdomsbrottslingar, psykiskt sjuka, vid tillslag och allt annat som kan följa en polisvardag. Många angelägna ämnen och teman avhandlas i snabbt fart. De andra poliserna är det yttre befälet Jesse samt Leah, Faye och Dani

Det är befriande att följa svensk polisvardag och inte är en whodunnit-utredning. Seriens stora styrka är att den utspelas ute på gatan. Vi behöver ta det svenska kriminaldramat bort från det häftiga, storslagna och spekatukulära. Vi behöver en polissserie som tar ned oss till vardagen och verkligheten, långt från de brott som normalt hör till polisgenren, och som som ligger oss mer nära i tiden. Jag hoppas detta är början på en trend. Bara det är en anledning till att ge det är tio timmar. En annan styrka ligger i dialogen. Här finns ett gnabb, ett snack och en jargong poliserna emellan som är naturligt, följdsamt och ligger rätt i polisarbetet. Här har manusförfattaren Cilla Jackert fått till en perfekt ton.

Jag har länge saknat ett kriminaldrama som utspelas i Malmö. Bron var inte en Malmöserie utan en generisk serie i en gränsstad. I den Tunna blå linjen syns Malmö tydligt redan i introt. Här får Malmö finnas med på riktigt. Många kända landmärken, platser och adresser sveper förbi. Adresserna är så gott som korrekta genom hela serien. Det är miljöer och liv som många av oss känner igen oss vid. Seriens karaktär och teman gör också så klart att vissa miljöer och platser är mer återkommande andra. Jag uppskattar också att lokaljournalisten får vara med på riktigt i stället för som i Bron med en hittepå-tidning. Det pratas också så klart skånska. Skildringen av Malmölandskapet är mer än godkänt.

Det finns så mycket som är bra med serien. Vill också nämna fotot, skådespelarna och inte minst musiken. Därför är det trist att jag inte kan uppskatta den fullt ut.  Serien blir över tio avsnitt för krystad och överlastad med så många teman och händelser att det till slut blir lite trångt och pressat. Inget aktuellt tema får glömmas bort, allt måste vara med. Varje avsnitt ska ha minst ett diskussionsämne som kan avhandlas i SVT:s debattprogram Opinion. Ledordet tycks vara att här ska vi göra en serie som engagerar och resultatet har blivit att man har har tagit i lite för mycket. Även när serien försöker vara provocerande och kontroversiell blir det i stället krystat och övertydligt. Ta bara titeln, Tunna blå linjen, och dess betydelse. Jag går inte i fällan. Den är för omaskerad och tydlig. Det hade blivit så mycket bättre om man vågat vara subtila.

På minussidan finns också twitterinläggen i grafiken, vanliga människor som kommenterar händelserna poliserna är med om. Det är ett fånigt inslag i dramat som ofta får mig att fnissa till.

Det ska samtidigt också vara både ett arbetsplatsdrama och en skildring av polisernas vardag. Det tar inte många avsnitt innan man börjar bli mätt och önskar sig några längre dramabågar i stället. Jag önskar att SVT beställt en andra säsong på ett tidigt stadium så att man kunde ha sparat lite på krutet. De dramabågar som finns är främst de som följer vardagslivet, som seriens stora kärlekshistoria. I sista avsnittet bryr jag mig mer om hur kärlekshistorien slutar, som jag till en början är ointresserad av men som hela tiden växer, än om de tar våldtäktsmannen. Det var kanske inte meningen.

På minussidan finns också twitterinläggen i grafiken, vanliga människor som kommenterar händelserna poliserna är med om. De vanliga medborgarnas inslag i den här serien. Det är ett fånigt inslag i dramat som ofta får mig att fnissa till. Serien hade blivit bättre utan dem. Jag hade i stället önskat en problematisering kring polisernas engagemang i de sociala medierna.

Fördelarna är dock så stora så att man bör se serien. Den förmildrande omständigheten är att serien bör ses som ett modigt experiment.  Jag kan inte påminna mig om att svensk polis och kriminalitet har skildrats så här tidigare. Det är trots allt en annorlunda serie i det svenska tv-dramalandskapet. Jag uppskattar att SVT gjorde denna och jag hoppas det blir en andra säsong där det faller sig mer naturligt. Jag ser till och med potential att den blir en långkörare. Jag kommer att fortsätta titta. Trean är med ett stort plustecken.

De två första avsnitten av Tunna blå linjen finns på SVT Play och har premiär på SVT1 i kväll kl 21.

Henriks topp-3

 1. Tunna blå linjen (SVT Play)
 2. Your Honor (HBO Nordic)
 3. The Serpent (BBC One)

Kjells topp-10

 1. Stjärnorna på slottet (SVT Play)
 2. Undercover (Netflix)
 3. Coyote (CBS All Access)
 4. Pretend it's a City (Netflix)
 5. Lupin (Netflix)
 6. Your Honor (HBO Nordic)
 7. Tunna blå linjen (SVT Play)
 8. Blood (Channel 5/C More)
 9. The Duchess (Netflix)
 10. Aunty Donna's Big Ol' House of Fun (Netflix)

Björns topp-3

 1. WandaVision (Disney+)
 2. QI (BBC Two)
 3. The Stand (CBS All Access/HBO Nordic)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel