Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Good Fight är Trump-erans största motstånds-måste

Betyg 5 av 5

Jag vet, jag är besatt av USA:s maffiapsykopresident Trump, men … Diane i The Good Fight, då? Hon börjar ju för fasen prata med en inbillad Donald Trump som hon ser i skottsåret på Kurts axel! Men så var det förstås också någon av Trumps söner, Eric eller Don Jr, som vådasköt Kurt, enligt intrigen i torsdagens säsong 3-premiär. Kurt är alltså liberala Dianes republikanska make, en schysst konservativ vapenexpert som frilansar både som expertvittne i domstolen (bra grej) och som guide på skjutbanor och Afrika-safaris med Trump-stekare (sämre grej).

Vem av Trump-vuxenbebisarna som sköt honom? Det vet vi inte, eftersom Kurt undertecknat en Non-Disclosure Agreement.

Varje avsnitt är ett event. Man vet aldrig vad som kan hända, men man kan vara säker på att bli överrumplad.

Och där har vi ett annat gissningsvis bärande säsongstema som avtäcktes i ett premiäravsnitt tryfferat med röda NDA-mappar. Jag säger bara: missa inte eftertexterna! Där ringas mapparna in i en sekvens reprisklipp, mycket snyggt.

NDA-temat intrig-ringlar sig igenom ytterligare en Trump-plot plus ett stort #MeToo-fall, och här visar sig storheten i The Good Fighti hela sin prakt.

Tv-världens smartaste serieskaparpar, Michelle och Robert King, slänger ju inte bara in en MeToo-lavin hur som helst. När man låter den svarta Chicago-byråns grundare, en medborgarrättshjälte av den gamla skolan (som dog under förra säsongen), avslöjas som kontorets egen Dr Jekyll & Mr Bill Cosby sker det som en symbiotisk spegling av ytterligare ett annat huvudspår som nya säsongen fångar upp sedan tidigare: att Diane är presidentens nedtystade abortskandaler på spåren. Med ens får vi en överblick över hur uppdagade sexövergreppsskandaler i USA de senaste åren begåtts av män oavsett vänster-höger-skala – och hur fruktlöst och kontraproduktivt det är att politisera dem. The Good Fight  fångar som vanligt in hela den komplicerande samtiden, med både breda penseldrag och finmåleri.

Med ens får vi en överblick över hur uppdagade sexövergreppsskandaler i USA de senaste åren begåtts av män oavsett vänster-höger-skala – och hur fruktlöst och kontraproduktivt det är att politisera dem.

Sedan är nog det jag ytterst älskar så mycket med The Good Fight hur serien å ena sidan minner om svunna tiders underhållande advokatserieberättande – L.A. Law-myset! – och å andra sidan är så otroligt cutting edge. Fast … folkligt cutting edge. Serien är fortfarande förbluffande experimentell och lekfull, och det vågade och modiga är alltid levererat i ett slags kommersiell legering av värme och sälta.

Varje avsnitt är ett event. Man vet aldrig vad som kan hända, men man kan vara säker på att bli överrumplad. Ett Trump-ansikte i ett skottsår som börjar prata var inte det enda animerade infallet i veckans avsnitt. Ännu bättre var den minutkorta tecknade filmen om sekretessavtal, i stil med den virala politiska kampanjfilmen i föregångaren The Good Wife, eller med Nobody's Above the Law från förra säsongen:

Även denna gång ljudsatt med en kort låt av Jonathan Coulton – en sång om sekretessavtal i alla dess former, vilken i sig var ett helt litet powerpop-mästerverk (finns tyvärr inte på Youtube än, och klippen som lagts ut av fans i sociala medier har raderats – men vi håller utkik och postar det när det återkommer officiellt!).

Det finns mycket man »måste« se på tv för att följa och kunna tro på den mänskliga sansens och intelligensens motstånd mot den förödande Trumpismen i dag – från The Rachel Maddow Show (nyhetskommentarerna …) och Full Frontal with Samantha Bee ( … plus satiren …) till The Handmaid’s Tale ( … och det filosofisk-dystopiska allvaret …), men inget känns nödvändigare än The Good Fight. Den har allt på en gång utan att något känns för mycket.

Kjells topp-10

 1. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 2. Black Earth Rising (BBC/Netflix)
 3. You're the Worst (FXX)
 4. Cheat (ITV)
 5. Fleabag (BBC)
 6. Secret City (Netflix)
 7. Traitors (Channel 4)
 8. After Life (Netflix)
 9. Derry Girls (Channel 4)
 10. Flack (Pop)

Christophers topp-3

 1. American Gods (Starz/Amazon Prime)
 2. Star Trek Discovery (CBS/Netflix)
 3. Agents of S.H.I.E.L.D (ABC/Viaplay)

Toras topp-3

 1. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 2. Yellowstone (Paramount Networks)
 3. Better Things (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om knivungar, censur & par i Tara

23 mars, 2019
Streamingtips

Nytt & kommande på Netflix i april – Sabrina, Ultraman & Our Planet

22 mars, 2019
Recension

Get Out-regissörens nya film Us kritiserar, skrämmer & underhåller

22 mars, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Christina i samtal med en favoritförfattare – David Sedaris

22 mars, 2019
Kommentar

Såssuccé för systrarna Jones tack vare Queer Eye-effekten

21 mars, 2019
Intresseklubben Antecknar #60

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: M. Night Shyamalan

20 mars, 2019
Trailer

Spana in första trailern för säsong 3 av Stranger Things

20 mars, 2019
Kommentar

Pete Holmes förändring & vändning i Crashing – HBO:s snällaste serie

18 mars, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Good Fight är Trump-erans största motstånds-måste

17 mars, 2019
Klipp

En mycket mörkare Fresh Prince i en fejk-trailer som ger mersmak

15 mars, 2019
Gruppdiskussion

The Walking Dead-cirkeln om David Brent, Beta-bröl & papier maché-tigern

15 mars, 2019
Recension

The House that Jack Built: pretentiös, rolig & så in i helvete grotesk!

15 mars, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel