Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Good Fight är Trump-erans största motstånds-måste

Betyg 5 av 5

Jag vet, jag är besatt av USA:s maffiapsykopresident Trump, men … Diane i The Good Fight, då? Hon börjar ju för fasen prata med en inbillad Donald Trump som hon ser i skottsåret på Kurts axel! Men så var det förstås också någon av Trumps söner, Eric eller Don Jr, som vådasköt Kurt, enligt intrigen i torsdagens säsong 3-premiär. Kurt är alltså liberala Dianes republikanska make, en schysst konservativ vapenexpert som frilansar både som expertvittne i domstolen (bra grej) och som guide på skjutbanor och Afrika-safaris med Trump-stekare (sämre grej).

Vem av Trump-vuxenbebisarna som sköt honom? Det vet vi inte, eftersom Kurt undertecknat en Non-Disclosure Agreement.

Varje avsnitt är ett event. Man vet aldrig vad som kan hända, men man kan vara säker på att bli överrumplad.

Och där har vi ett annat gissningsvis bärande säsongstema som avtäcktes i ett premiäravsnitt tryfferat med röda NDA-mappar. Jag säger bara: missa inte eftertexterna! Där ringas mapparna in i en sekvens reprisklipp, mycket snyggt.

NDA-temat intrig-ringlar sig igenom ytterligare en Trump-plot plus ett stort #MeToo-fall, och här visar sig storheten i The Good Fighti hela sin prakt.

Tv-världens smartaste serieskaparpar, Michelle och Robert King, slänger ju inte bara in en MeToo-lavin hur som helst. När man låter den svarta Chicago-byråns grundare, en medborgarrättshjälte av den gamla skolan (som dog under förra säsongen), avslöjas som kontorets egen Dr Jekyll & Mr Bill Cosby sker det som en symbiotisk spegling av ytterligare ett annat huvudspår som nya säsongen fångar upp sedan tidigare: att Diane är presidentens nedtystade abortskandaler på spåren. Med ens får vi en överblick över hur uppdagade sexövergreppsskandaler i USA de senaste åren begåtts av män oavsett vänster-höger-skala – och hur fruktlöst och kontraproduktivt det är att politisera dem. The Good Fight  fångar som vanligt in hela den komplicerande samtiden, med både breda penseldrag och finmåleri.

Med ens får vi en överblick över hur uppdagade sexövergreppsskandaler i USA de senaste åren begåtts av män oavsett vänster-höger-skala – och hur fruktlöst och kontraproduktivt det är att politisera dem.

Sedan är nog det jag ytterst älskar så mycket med The Good Fight hur serien å ena sidan minner om svunna tiders underhållande advokatserieberättande – L.A. Law-myset! – och å andra sidan är så otroligt cutting edge. Fast … folkligt cutting edge. Serien är fortfarande förbluffande experimentell och lekfull, och det vågade och modiga är alltid levererat i ett slags kommersiell legering av värme och sälta.

Varje avsnitt är ett event. Man vet aldrig vad som kan hända, men man kan vara säker på att bli överrumplad. Ett Trump-ansikte i ett skottsår som börjar prata var inte det enda animerade infallet i veckans avsnitt. Ännu bättre var den minutkorta tecknade filmen om sekretessavtal, i stil med den virala politiska kampanjfilmen i föregångaren The Good Wife, eller med Nobody's Above the Law från förra säsongen:

Även denna gång ljudsatt med en kort låt av Jonathan Coulton – en sång om sekretessavtal i alla dess former, vilken i sig var ett helt litet powerpop-mästerverk (finns tyvärr inte på Youtube än, och klippen som lagts ut av fans i sociala medier har raderats – men vi håller utkik och postar det när det återkommer officiellt!).

Det finns mycket man »måste« se på tv för att följa och kunna tro på den mänskliga sansens och intelligensens motstånd mot den förödande Trumpismen i dag – från The Rachel Maddow Show (nyhetskommentarerna …) och Full Frontal with Samantha Bee ( … plus satiren …) till The Handmaid’s Tale ( … och det filosofisk-dystopiska allvaret …), men inget känns nödvändigare än The Good Fight. Den har allt på en gång utan att något känns för mycket.

Kjells topp-10

 1. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 2. Black Earth Rising (BBC/Netflix)
 3. You're the Worst (FXX)
 4. Cheat (ITV)
 5. Fleabag (BBC)
 6. Secret City (Netflix)
 7. Traitors (Channel 4)
 8. After Life (Netflix)
 9. Derry Girls (Channel 4)
 10. Flack (Pop)

Christophers topp-3

 1. American Gods (Starz/Amazon Prime)
 2. Star Trek Discovery (CBS/Netflix)
 3. Agents of S.H.I.E.L.D (ABC/Viaplay)

Toras topp-3

 1. SMILF (Showtime/HBO Nordic)
 2. Yellowstone (Paramount Networks)
 3. Better Things (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 2: Svenska The Mamas vs rysk klonpop vs nederländsk frontrunner

16 maj, 2019
Trailer

Kolla in Andrew Scott i första titten på säsong 5 av Black Mirror

15 maj, 2019
Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln om Anakin Clegane, snöpliga slut & the snap

15 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter

Eurovision semi 1: Isländsk BDSM-rock vs grekisk Florence-pop vs cypriotisk Fuego-kopia

14 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Netflix skruvade men genuina & fängslande Dead to Me

12 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel