Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

Betyg 4 av 5

Bilden här ovan föreställer överklassfamiljen Nessim, från en av pappa Nils många otroliga egna färgfilmer från 1940-talet. En av många för mig helt oväntade behållningar med Jens Linds SVT-dokumentär Tumba – en släktsaga i två delar.

Hockeyn, golfen och skvallertidningarna hade jag förväntat mig. Alla klassiska, fortfarande sensationella klipp som visar Sven Tumba som den första moderna svenska hockeyforwarden. Hans guldgivande solomål mot Ryssland i VM i Moskva 1957 när fullsatta ryska läktare efteråt bytte mantrat »shajbo« till »Tumba« kompletteras med extremtidiga klipp från den svenska hockeyns barndom, men gillar man hockeyhistoria har man redan sett allt detta i Jens Linds och Albert Svanbergs suveräna SVT-serie Hockeyns historia.

Oavsett om de är från handelsresor i Orienten, segelturer i Saltsjöbaden eller maskeradpartyn med live-jazz i Östermalmsvåningen så vibrerar Nessims hemmafilmer av liv, lust och kontrollerad galenskap.

Framför allt är Tumba – en släktsaga just vad titeln säger, en biografisk berättelse om Sven och Mona och deras både gemensamma och respektive familjehistorier. Båda med rötter utanför Sverige, i Berlin och Bulgarien. Sedan blev invandrarsonen, affärsglobetrottern och familjefarsspelevinken Nils Nessim från Lund rena epicentret i den stockholmska societeten, vilket i kombination med den extraordinära adhd-flamboyanten Sven »Nenne« Tumba ger en sprakande narcissistisk macho-ram åt en historia med en alltmer omotiverad kvinnlig underrepresentation. Den långa, fina intervjun med dagens Mona Tumba visar med emfas vem som hade verklighetsförankringen och bar samhällsansvaret i familjen.

Innan jag såg de två delarna i går kväll lyssnade jag på det senaste avsnittet av Alex & Sigges podcast, där Sigge Eklund driver en spännande tes om Tumba-dokumentären som ett slags vithetskulturens svanesång i Sverige, som jag svalde helt inför tittandet men kanske inte riktigt ställer upp på så här efteråt. I alla fall inte i fråga om vilka intryck som fastnade mest. Men så är förstås även jag, liksom Sven Tumba och Sigge Eklund, en av det svenska 1900-talsvithetsprivilegiets oräkneliga och obotliga apostlar, oavsett jag vill eller inte. Det jag går i gång mest på är nämligen alla klipp vi får se från Nils Nessims privata filmer. Han var en extremt tidig färgfilmsentusiast, filmade jämt, och skickligt (kvaliteten är makalös), och oavsett om det är från handelsresor i Orienten, midsommarfiranden och segelturer i Saltsjöbaden eller gigantiska maskeradpartyn med live-jazz i Östermalmsvåningen så vibrerar de av liv, lust och till synes perfekt kontrollerad galenskap. De skapar inte minst blixtrande kontraster, som alstrar energi åt hela dokumentären. Även kontraster inom det Nessimska släktnarrativet, i och med äldsta dotterns överdosdöd (Mona betecknar det som mord i sin nyutkomna självbiografi).

Däremot berör Jens Lind inte Monas mammas alkoholism eller andra missbrukshistorier som skuggade de spralliga hemmafilmerna. Det är väl oundvikligt att Sven Tumba står i alltings centrum i Jens Linds verk, men med tanke på hur SVT presenterar produktionen som en berättelse om båda makarna Tumba känns Mona ändå otillräckligt skildrad – trots den långa nygjorda intervjun med henne i Florida. Den handlar ju nästan bara om Sven …

Jag kan se en grandios storfilm framför mig med titeln Nessim. Är det inte väldigt mycket Henrik Dorsin över Nils?

Kjells topp-10

 1. Tumba – en släktsaga (SVT Play)
 2. Mare of Easttown (HBO Nordic)
 3. Them (Amazon Prime)
 4. Breeders (HBO Nordic)
 5. Snabba cash (Netflix)
 6. City on a Hill (HBO Nordic)
 7. Line of Duty (BBC)
 8. Snöänglar (SVT)
 9. Bloodlands (BBC/C More)
 10. Knutby: I blind tro (HBO Nordic)

Toras topp-3

 1. Younger (Paramount+/Hulu)
 2. Cruel Summer (Freeform/Hulu)
 3. Mare of Easttown (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel