Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Søren Mallings avskärmade känslor i Utredningen

Betyg 4 av 5

Många scener i Utredningen, Tobias Lindholms dramaserie om Kim Wall-mordet, utmanar allt sunt tv-förnuft om hur många transportsträckor man kan skriva in i manus. Men grejen är att Lindholm använder transportsträckorna som hela berättelsens motor. Jag tror inte jag sett något liknande tidigare – i alla fall inget lika konsekvent. Och inget lika lyckat.

Och metodiken ger en spridningseffekt. Som tittare engagerar man sig allt. Till slut behövs nästan ingenting alls för att man ska reagera på signalerna.

När huvudrollens polisutredare anländer till polisstationen mitt i natten, finner sig utelåst, inte får kontakt med kollegan där inne och sätter sig i bilen ute på gatan och bara väntar finner jag mig själv i samma belägenhet, väntande, full av undertrycka känslor. Som tittare smälter jag samman med Søren Mallings verklighetsbaserade rollgestalt, och det är likadant i scen efter scen efter scen.

När jag ser Mallings huvud snett bakifrån och hans händer på ratten i ännu en av alla dessa envetna transportsträckor, eller när han sitter fåordig vid middagsbordet hemma och inte räcker till någonstans, eller när ännu en rutinscen i mötesrummet hos Köpenhamnspolisen slutar med ett »vi har alltså inte ett skit« från Malling … då är det jag som kör bilen, som inte fixar kommunikationen med hustru eller vuxen dotter, som inte kommer någon vart på jobbet. Och följaktligen är det då också jag som engagerar mig alltmer i mordoffrets föräldrars situation, nästan ordlöst tar emot dykledarens stora frustration, och finner någon sorts förträngande frid i att minutiöst bara hänga i, fokusera, och komma vidare med fallet även när läget verkar hopplöst.

Och metodiken ger en spridningseffekt. Som tittare engagerar man sig i allt. Varje skiftning i ansiktsuttrycken, gångstilar, vad som sägs och ännu mer inte sägs, ljudet av penna mot whiteboard och hopslagna laptoplock, vad poliserna har i händerna när de kommer in till mötet, den där högen av anteckningsblock, mobil och datorsladd ovanpå den bärbara datorn. Igenkänning i allt trots att man aldrig varit i närheten av någon mordutredning.  Till slut behövs nästan ingenting alls för att man ska reagera på signalerna. När föräldrarna presenteras för sin döda dotters torso-bilder och man som tittare »bara« får se delar av en teckning, hastigt, reagerar man ändå som mamman, med bestörtning, gripen.

Jag hade inte förhandsläst om serien när jag började se den, så under hela första avsnittet satt jag och väntade på att mördaren skulle dyka upp. Mot slutet av avsnittet kände jag att, ja, han kommer väl i en effektfull slutscen, i förhörsrummet. Efteråt kände jag mig nog fortfarande lite lurad på den konfekten. Nu, några veckor senare, känner jag överhuvudtaget inte igen personen som tänkte så … var det jag? Däremot känner jag igen mig i Søren Malling.

Kjells topp-10

  1. Utredningen (SVT Play)
  2. Premiärdatum okänt (SVT Play)
  3. Fargo (FX/HBO Nordic)
  4. The Boys (Amazon Prime Video)
  5. Top Dog (C More)
  6. The Good Lord Bird (HBO Nordic)
  7. Room 104 (HBO Nordic)
  8. The Comey Rule (HBO Nordic)
  9. Ministern (SVT Play)
  10. Criminal UK (Netflix)

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Vem kan slå Tusse?

13 mars, 2021
Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

12 mars, 2021
Intresseklubben Antecknar #78

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Outland och andra favoriter från 1981

12 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel