Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: snygga & hypnotiska Keeping Faith

Betyg 4 av 5

Ännu en kvinna, mamma, advokat – ännu en brittisk, eller närmare bestämt walesisk, dramathriller med en fascinerande kvinna i centrum. Förra veckan hade The Split med fantastiska Nicola Walker, även aktuell med en tredje säsong av Unforgotten, premiär på SVT. Lite i skymundan gör nu Eve Myles entré på C More med ett rörande porträtt av en kvinna vars man plötsligt försvinner på väg till jobbet en morgon i Keeping Faith.

Den återkommande pianomusiken framhäver den sorgsna, efterhängset otäcka känslan samtidigt som den lyckas ha en fin ton mitt bland allt det mörka.

Serien, som är skapad av Matthew Hall och regisserad till största del av Pip Broughton, är ett samarbete mellan walesiska S4C och BBC Wales. Den inspelad på både engelska och walesiska och filmad bland annat i och i närheten av Laugharne, en stad på Wales sydkust vid floden Tâfs mynning, som en gång var poeten Dylan Thomas hemstad. Både regissör och manusförfattare visste från början att den skulle filmas här eftersom det både är mycket vackert, men även en plats där det mörka lurar.

KF sudden threatDet är inte bara landskapet i sig som är vackert, serien är snyggt och mycket fängslande filmad. Jag kände behov att pausa med jämna mellanrum för att ta en screenshot och njuta av kompositionen, färgerna, ljuset eller bara känslorna som pyr ut från Faith. Eve Myles som tidigare setts i bland annat Broadchurch och Torchwood, lyckas väldigt fint med att skifta från nervös oro över att maken Evan har träffat någon annan till att arbeta upp den stress och skräck som tar över när det blir tydligt att det här handlar om någonting helt annat.

KF with babyDet är något med hur historien berättas med hjälp av barnen, som är tre. Sjuåringen som naturligtvis förstår att något är fel, men som ändå lätt distraheras av vardagens aktiviteter. Nioåringen som i stort sett uppfattar allt, men inte vet riktigt vad hon ska göra med kunskapen och som också tar på sig eller är tvingad till att vara mer vuxen än hon borde. Och så lillebror Rhodri som är som fastklistrad på mamma vart hon än beger sig, som en tyngd hon släpar runt på i sin skräck och som en klippa att hålla hårt intill sig på en och samma gång.

KF in carPersongalleriet – Faith bästa vän, den stöddiga partnern på makarnas advokatbyrå, makens syster och föräldrar, svågern som är polis och hans chef som leder letandet efter maken samt diverse klienter, nuvarande och före detta av olika kaliber – väcker intresse och några (små)saker griper oväntat tag. Som hur kvinnorna först stereotypt verkar vara de som försöker förminska händelsen och sätta dit varandra, men som sedan plötsligt levererar och ställer upp till 110 procent. Och hur maken blir en faktiskt person, inte bara ett konturlöst spöke, när man plötsligt får insikt om hans känslor.

KF EvanKeeping Faith fängslar som sagt oerhört och även om den börjar något enerverande med alla antydningar om att det är äktenskapet som det är fel på, så byggs spänningen parallellt med stressen hos Faith upp ganska snabbt. Den återkommande pianomusiken framhäver den sorgsna och efterhängset otäcka känslan samtidigt som berättandet lyckas hitta en fin ton mitt bland allt det mörka. Det är barnen som liksom tvingar fram dessa ljusa ögonblick instuckna bland all frustration och rädsla.

KF the kids on the boatTill seriens fjärde avsnitt är så långt som jag har kommit. Det är fjärde dagen efter Evans försvinnande och så otroligt mycket drama hinns med trots att tempot är ganska lugnt. Jag vill bara ha mer.

Alla åtta avsnitten av Keeping Faith finns tillgängliga på C More. 

Toras topp-3

  1. Keeping Faith (BBC Wales/C More)
  2. The Split (BBC/SVT)
  3. Condor (Audience/C More)

Just nu på TVdags

Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020
Tips

Ny podd: Välkommen till Salong 3!

24 mars, 2020
Säsongspremiär

Trädgårdstider är precis vad vi behöver under motvindsvåren 2020

24 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (mån 23 mar)

23 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (sön 22 mar)

22 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Breaking Bad och Better Call Saul blir ett

22 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (lör 21 mar)

21 mars, 2020
Streamingtips

Nya Emma slår sig in på topp fem-listan av Austen-filmatiseringar

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (fre 20 mar)

20 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tor 19 mar)

19 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel