Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Rasande rolig, rörande & rasistisk – Flowers är årets brittiska tv-underverk

Betyg 5 av 5

Den nya streamingvärlden – att slippa hyra och köpa dvd – är i stort sett fantastisk för tv-konsumenter. Nu när marknaden verkligen börjat mogna har vi kvalitetsserier så vi klarar oss livet ut, både en arkivskatt och mer nyproducerat än någonsin tidigare.

Will Sharpes rolltolkning är en enda stor experimentverkstad utforskande stereotypiseringen av asiater – och det kanske mest rasistiska någonsin på tv: han gör slarvsylta – eller, säg, kimchisallad – av Mickey Rooney i Breakfast at Tiffany's.

Men för seriösa tv-nördar känns det ändå som en försämring. Jag känner det definitivt så. I hela mitt liv har jag ju förädlat min smak och utvecklat min koll utifrån paradigmet att jag vill uppleva de mest högkvalitativa och unika dramaserierna som finns. Och förr, på de fysiska formatens tid, gick det alltid att se allt på något sätt. Då var det dvd:n som var en mogen marknad, vilket betydde att praktiskt taget allt släpptes.

En serie som Will Sharpes mästerverk Flowers, vars förstasäsong jag hyllade som en av 2016 års bästa, och vars andrasäsong precis har sänts färdigt på brittiska Channel 4, hade med självklarhet fått lagerhållna dvd-utgåvor om den gjorts tio år tidigare.

Jag rankar den som inte bara det absolut bästa i tv-världen just nu – o jag får frågan vilka serier som varit de största och viktigaste för tv-dramat som konstform under hela 2000-talet skulle jag tveklöst ha med Flowers. Detta är, kort sagt, en serie som kulturseriösa tv-nördar måste se. Precis som en rockmusikexpert måste ha hört, säg, The Flaming Lips.

Eller i alla fall som vilken musikälskare som helst alltid har en självklar möjlighet att höra The Flaming Lips.

Men en svensk tv-nörd har just ingen möjlighet att se Flowers. Inte ens säsong 1 finns på någon av våra streamingsajter, och är redan utgången på dvd. Enda chansen är att skaffa sig VPN och hoppas att Channel 4 inte blockerar just den VPN-tjänsten man valt; alternativt skaffa sig ett konto i brittiska iTunes Store och köpa serien därifrån med  brittiska iTunes-presentkort.

Detta är, helt enkelt, ett stort underkännande av tv-marknaden.

Flowers är till formatet en svart komediserie om en dysfunktionell kulturfamilj bestående av en tidigare självmordsbenägen barnboksförfattare (Julian Barratt), hans fru som är musiklärare (Olivia Colman), deras dotter som är konstmusikkompositör (Sophia Di Martino) och son som är en asocial hobbyuppfinnare och högst ofrivillig hipster (Daniel Rigby). Och så en större, fantastisk support-cast av grannar, musiker, förlagsfolk; vänner och kolleger; varav serieskaparen Will Sharpe sticker ut mest som en japansk serietecknare som värvades i början av säsong 1 för att göra barnboksförfattaren mer kontemporär. Han är kvar i säsong 2 och den kanske mest dysfunktionella av alla, nu alkoholiserad på grund av att inte förstå sig på de brittiska kulturkretsarnas vinvanor.

Will Sharpe är själv japanskättad och bodde (framför en tv) i Tokyo under barndomen, och det mest unika elementet i Flowers är kanske att han mixat upp typiskt brittisk excentricitetshumor med japansk absurdism. Men man kan ta vilken som helst av alla beståndsdelar och konstatera en skarp unicitet. Dotterns konstmusik, till exempel – nu har hon hela sin ensemble boende på familjegården, och det är helt underbart hur själva deras musik skildras med samma genuina engagemang som barnboksförfattarens kreativa sittningar med serietecknaren eller Barratts och Colmans avgrundssvarta relationssamtal..

Eller den hopplösa sonens rörande försök att orientera sig socialt i en värld som inte står ut med honom – nu försöker han bli rörmokare med en sjuttiotalistisk overall-superhjälte-look, »Pipe Man« – samtidigt som han i alla fall alltid har en bråkig men ändå älskad plats i familjen. Som i sig visserligen är splittrad, då säsong 2 inleds med att Olivia Colman lämnar Maurice Barratt, men ändå dömd till samhörighetens mest bottenlösa djup. (Hustrun har skrivit en bok om att leva med en suicidal författare, och inlett ett förhållande med sin publicist, för övrigt spelad av Ramon Tikaram, som många av oss upptäckte i rollen som Ferdy i Livet kan börja-gänget i mitten av 1990-talet – nu har han dykt upp i årets hittills två bästa brittiska komediserier; den andra är nästan lika unika Lee and Dean, ännu en svåråtkomlig Channel 4-serie …).

Eller ta Will Sharpes egen rolltolkning, som i sig är en enda stor experimentverkstad utforskande stereotypiseringen av asiater – förskräckande rolig, märkvärdigt rörande, och roligt, rörande unik. Och det kanske mest rasistiska någonsin på tv: Sharpe gör slarvsylta – eller, säg, kimchisallad, av Mickey Rooney i Breakfast at Tiffany's.

Flowers är som om Todd Solontz och Wes Anderson samregisserade en japansk-brittisk humorversion av danska Arvingarna i som övergår i Mysteriet på Greveholm som Tim Burton-vuxenskräck.

Eller, det är den givetvis inte alls, men det är så nära jag kan komma att ge er utan VPN och brittiska presentkort en liten, liten smak av världens just nu bästa tv-serie.

Kjells topp-10

 1. Flowers (Channel 4)
 2. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 3. Lee and Dean (Channel 4)
 4. Succession (HBO Nordic)
 5. The Affair (Showtime/HBO Nordic)
 6. Ackley Bridge (Channel 4)
 7. Detroiters (Comedy Central)
 8. Nashville (CMT)
 9. Brockmire (IFC)
 10. Colony (USA Network)

Patriks topp-10

 1. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 2. Ackley Bridge (Channel 4)
 3. Hello, My Twenties! (JTBC/Netflix)
 4. A Very English Scandal (BBC)
 5. Detroiters (Comedy Central)
 6. Come and Hug Me (MBC)
 7. Condor (Audience)
 8. GLOW (Netflix)
 9. Stath Lets Flats (E4)
 10. Succession (HBO Nordic)

Toras topp-5

 1. Vida (Starz/C More)
 2. Carpool Karaoke Paul McCartney (CBS/Viaplay/YouTube)
 3. Pose (FX/HBO Nordic)
 4. GLOW (Netflix)
 5. American Woman (Paramount/Viaplay)

Jimmys topp-3

 1. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 2. GLOW (Netflix)
 3. Succession (HBO)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel