Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Plågsamt hypnotiskt The Americans

Betyg 5 av 5

Det är något speciellt med serier där skaparna inte bara har en tydlig vision kring vilken historia de vill berätta utan också vet hur lång tid de har på sig och kan planera för avslutningen i tid. Redan för två år sedan visste Joe Weisberg och teamet bakom The Americans att säsong 6 skulle bli den sista, och samtidigt som det är otroligt sorgligt att se vart Philip och Elizabeth Jennings är på väg så är jag ändå alldeles upprymd över hur absolut superbt de närmar sig slutet på historien.

Allra mest hypnotiskt, om än olidligt plågsamt, är det att konfronteras med det kalla kriget som nu onekligen flyttat in hos paret Jennings.

Jag erkänner villigt att jag inte alltid hängt med i alla turer i själva spionhistorien, och kanske är det inte ens avsikten. Det är stämningen som levererats i avsnitt efter avsnitt som alltid sugit tag. Nu, i seriens sista säsong, är dock handlingen väldigt tydlig. Reagan och Gorbatjov ska träffas under Washington Summit 1987, men det är inte alla som gillar att man försöker avsluta det kalla kriget. Elizabeth och hennes uppdragsgivare tycker att Gorbatjov ska stoppas då detta bara är ytterligare ett sätt för Reagan och USA att skaffa sig ett övertag. Det finns alltså två läger i Sovjetunionen: de som tycker att det är bra att länderna pratar och de som tycker att generalsekreteraren i kommunistpartiet förstör för hemlandet. 

The Americans s6e6 PMen nej, det är inte detta som är kärnan i berättelsen, det är bara ett ramverk för den riktiga historien. Precis som The Arrangement, en annan favorit just nu, är ett komplext psykologiskt drama förklätt till glittrig såpa så är The Americans en lika utstuderad skildring av ett äktenskap förklädd till spionthriller. I seriens början lärde vi oss att äktenskapet var arrangerat, men vi fick ändå se en växande kärlek mellan de två, vilket ledde till ett riktigt och kärleksfullt om än väldigt enkelt, ortodoxt bröllop i en källare någonstans. 

Tre år senare, vilket är när denna säsong utspelar sig, har det uppstått ett avgrundsdjup mellan makarna. Philip hade ju blivit mer och mer osäker på sin uppgift och kanske tänkte de att om han slutade med spioneriet så skulle spänningarna mellan dem minska, men det har blivit precis tvärtom. Båda barnen är nu utflugna – Paige har börjat på college och är fullfjädrad spion vid sidan om, Henry går fortfarande på sin internatskola ovetandes – och Philip sköter resebyrån på heltid. När Elizabeth väl är hemma mellan uppdrag pratar det knappt, om hon inte sover står hon dödstrött och sliten ute på altanen och röker. Som par kunde de fixa allt tillsammans. Jag förundrades hur de orkade med sina liv med barn, jobb och alla nattliga exkursioner, men det var som att 1 + 1 blev 3, de lyfte upp varandra. Nu är Elizabeth bara trött, arg och – som Henry lika uppmärksamt som självklart upplyser sin pappa om när han är hemma på Thankgsgiving – olycklig!

The Americans s6s6De senaste avsnitten har varit brutala i sin skildring av såväl parets relation till varandra som deras relation till barnen. I avsnitt 5 inbjuder Elizabeth till sex i ett vad som verkar vara ett genuint försök till sällsynt närhet, för att nästa morgon be en glad och upprymd Philip om att använda Kimmy till att skaffa nödvändig information. Det är möjligt att Philip inte greppar precis då hur fullständigt manipulerad han blev av sin fru, men när han för att kunna genomföra operationen för första gången har sex med den unga, dock inte längre minderåriga Kimmy, har i alla fall poletten helt fallit ner. Det han gör mot henne nu, är precis vad Elizabeth gjorde mot honom och han ser inte direkt ut att njuta av det om vi säger så. Philip hatar giget som spion, även när det är tillfälligt.

Inte heller dottern har Philip bästa relationen med och han vill inte riktigt tro att Paige faktiskt gillar det hon gör. Ett test av hennes försvarskunskaper går nästan överstyr innan Philip ger upp och inser att han också förlorat henne. Det är sorgligt att se honom och det är det också att se Elizabeths relation till sonen. Det hopplöst tafatta telefonsamtalet, som hon får för sig att ringa från där hon är på uppdrag någonstans, avslöjar precis hur långt ifrån varandra hon och Henry har hamnat.

06westworld-recap-slide-FL3H-jumboNär FBI plötsligt avslöjar en av deras motsvarigheter i Chicago och Elizabeth måste åka dit för att försöka få ut honom, någon som faktiskt fortfarande gör sin plikt för moderlandet, är det förakt och inget annat hon känner för Philip. Hos honom, även om han försöker övertala henne på telefon att allt inte hänger på henne, är det en annan känsla som till sist tar överhanden – den lojalitet man ändå kan känna med någon man varit tillsammans med länge trots att ingenting är som förut.

Det faktum att Philip också ombetts spionera på sin fru av de mer USA-vänliga ryssarna gör historien än mer komplicerad. Det är spännande att följa turerna inför toppmötet som ska minska spänningarna mellan USA och Sovjetunionen, hisnande att iaktta hur FBI plötsligt sniffar upp spåret på dessa väl dolda spioner samt hur Stans instinkter får honom att efter alla dessa år återigen ta en tur i grannarnas garage. Men allra mest hypnotiskt, om än olidligt plågsamt, är det att konfronteras med det kalla kriget som nu onekligen flyttat in hos paret Jennings.

Toras topp-3

 1. The Americans (FX)
 2. The Arrangement (E!/HBO Nordic)
 3. Timeless (NBC/Viaplay)

Kjells topp-10

 1. The Americans (FX)
 2. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 3. Madam Secretary (CBS)
 4. The Handmaid’s Tale (Hulu/HBO Nordic)
 5. Colony (USA Network)
 6. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 7. Atlanta (FX)
 8. The Split (BBC)
 9. Silicon Valley (HBO Nordic)
 10. Barry (HBO Nordic)

Jimmys topp-5

 1. Barry (HBO Nordic)
 2. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 3. Young Sheldon (CBS)
 4. Le Chalet (Netflix)
 5. The Rain (Netflix)

Patriks topp-10

 1. The Americans (FX)
 2. Dear White People (Netflix)
 3. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 4. Live (tvN)
 5. My Mister (tvN)
 6. Silicon Valley (HBO Nordic)
 7. Barry (HBO Nordic)
 8. Hello, My Twenties! (JTBC/Netflix)
 9. Vida (Starz)
 10. Killing Eve (BBC America/HBO Nordic)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel