Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Motsatsen till genanshumor – hjärtliga Ted Lasso

Betyg 4 av 5

Precis som David Schwimmer-serien Intelligence handlar Ted Lasso om en amerikan som kommer till England, och precis som i Intelligence har Nick Mohammed även en framträdande roll i Ted Lasso, men där slutar lyckligtvis likheterna (om inte Intelligence ryckte upp sig rejält efter det första katastrofavsnitt som jag plågade mig igenom).

Det blir ingen genanshumor. Ted Lasso hanterar varje situation med bravur, avslutar sina misslyckade skämt i tid, förstår när det inte är läge, och smittar av sig med sin positiva livsinställning.

Premier League-klubben AFC Richmonds ägare, Rebecca Welton (Hannah Waddingham), fick »ensam vårdnad« av fotbollslaget efter en skilsmässa och vill nu inget mer än att hämnas på ex-maken. Och det görs bäst genom att ge sig på det han älskar mest, nämligen just AFC Richmond. För att se till att laget verkligen misslyckas lockar hon över en amerikansk footballtränare, Ted Lasso. För att pröva något nytt och försöka rädda laget från nedflyttning, lyder den officiella anledningen, men alla spelare, supporters och sportskribenter är överens: det här blir ett fiasko. Precis vad Rebecca i hemlighet hoppas på. Och precis vad det såklart inte blir. Det blir ingen dundersuccé heller, inte så att laget börjar klättra i tabellen och slutar som seriesegrare, utan de fortsätter kämpa för att undvika nedflyttning. Men det är inte det viktiga, vare sig för serien eller tränaren Ted Lasso, utan det är människorna som är det viktiga. Och lyckligtvis handlar inte heller serien om hur tokigt det kan bli när amerikaner kommer till England, som hela Intelligence verkar uppbyggt på, även om Ted Lasso inte ens kan fotbollsreglerna.

Ted Lasso spelas av Jason Sudeikis (mest känd från många säsonger hos Saturday Night Live och filmgenombrottet med Horrible Bosses), som skapade karaktären för några reklamspottar då NBC skulle lansera engelsk ligafotboll i USA. Han påminner inte så lite om Simpsons-karaktären Ned Flanders till utseendet, och även lite till sättet. Alltid hurtig och glad, full av anekdoter och skämt. I början tror man att det här kommer att bli pinsamt, att hela serien ska bygga på att han ska göra bort sig i scen efter scen, men inte då. Ted Lasso hanterar varje situation med bravur, avslutar sina misslyckade skämt i tid, förstår när det inte är läge, och smittar av sig med sin positiva livsinställning till alla omkring honom. Det enda som får honom ur balans är frånvaron från dottern och hustrun, som är på väg att glida ifrån honom. En anledning till att han valde att ta jobbet på andra sidan Atlanten.

Förutom Ted själv vimlar serien av älskvärda karaktärer som hjälptränaren Coach Beard (Brendan Hunt) som följt med Ted från USA (och Sudeikis från Horrible Bosses). Materialaren Nathan (Nick Mohammed, skapare av och aktör i Intelligence) som tidigare ingen brytt sig eller talat med, men som nu t.o.m. får komma med strategiska råd. Bland spelarna har vi den unga, bortskämda och smått korkade Jamie (Phil Dunster) och lagkaptenen Roy (Brett Goldstein) som sett sina bästa år, samt först Jamies och senare Roys flickvän Keeley (Juno Temple, dotter till Julien).

Ted Lasso är kanske inte den roligaste komediserie som gjorts, men med sitt enorma hjärta lyckas den röra en till tårar på ett ganska unikt sätt. Hoppas verkligen att AFC Richmond behåller sin tränare flera säsonger till!

Stefans topp-5

 1. Ted Lasso (Apple TV+)
 2. The Mandalorian (Disney+)
 3. Lovecraft Country (HBO Nordic)
 4. The Boys (Prime Video)
 5. Brave New World (HBO Nordic)

Kjells topp-10

 1. Patria (HBO Nordic)
 2. Dirty John: Betty Broderick (USA/Netflix)
 3. Room 104 (HBO Nordic)
 4. We Are Who We Are (HBO Nordic)
 5. Älska mig (Viaplay)
 6. The Boys (Amazon Prime Video)
 7. Ted Lasso (Apple+)
 8. The Third Day (HBO Nordic)
 9. Criminal UK (Netflix)
 10. No Man’s Land (HBO Nordic)

Christophers topp-3

 1. The Mandalorian (Disney+)
 2. The Boys (Prime Video)
 3. A.P. Bio (NBC/HBO Nordic)

Toras topp-3

 1. Yellowstone (Paramount/C More)
 2. Älska mig (Viaplay)
 3. P-Valley (Starz/C More)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel