Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: människa mot natur i brutala överlevnadsserien The Terror

Betyg 5 av 5

Ju äldre man blir desto mer tänker man på döden, det är självklart. Kanske slutar man upp med det en dag och börjar längta i stället? Det är lite grann vad AMC:s nya serie The Terror handlar om. Dödens klor eller smekningar. När kampen för överlevnad byts ut mot tanken på evig sömn och ett matt smackande leende. När den där gnistan falnar i en kläggig pöl av ansträngt hopp. Det kan vara väldigt vackert, det vet alla som sett till exempel The Revenant eller Taboo. Hur den pretentiösa smutsen frångår det pretentiösa och blir till hopplös nakenhet.

Redan från början introduceras de båda kaptenerna, John Franklin och Francis Crozier, som varandras motpoler och man förstår att krocken kommer bli allvarlig.

Vi kan se det i filmer som Apocalypse Now eller Xavier Gens The Divide. Mänsklig urvattning, där allt som kvarstår är den sanna naturen, människans inre djävulskap. En bakbunden ärlighet som endast tillåts träda fram då allt hopp är försvunnet. När kroppen är nedbruten och hunsad till dess yttersta, när det enda som finns kvar är det sanna jaget. The Terror bygger upp ett mikrokosmos med strukturer liknande samhällets, men liksom samhällets rubbas dessa av motstånd. Som minus 50 grader, vilda djur och isberg. Om det är den här typen av uppgivenhet man går igång på så är The Terror för dig.

Det är lätt att göra sig löjligt över AMC:s nya dramatiska serie. Den handlar om män som kämpar mot naturen – men kanske mest av allt sig själva. Vi får följa en expedition vars mål är att finna en passage genom Arktis. Ett äventyr som är tänkt att underlätta framtida handel och som även har en viss verklighetsanknytning.

När The Terror börjar har skeppen Erebus och Terror just startat sin resa, isen ligger redan i drivor, men männen är vid gott mod, trots att kylan redan hatar dem och huden slits sönder av metallobjekt – mycket kall metall blir det. Redan från början introduceras de båda kaptenerna, John Franklin och Francis Crozier, som varandras motpoler och man förstår att krocken kommer bli allvarlig. Franklin som stolt besserwisser och Crozier som ödmjuk – men mer kompetent. Som tittare är det jobbigt att stå och se på hur Crozier kuvas och mobbas av Franklin och andra höga befäl. Man vet ju att han, Crozier, har rätt när han försöker undstyra katastrof efter katastrof. Croziers låga ställning – trots att han är kapten – byggs snyggt upp av förklarande återblickar.

Nåväl till slut sitter de där, infrysta i djup is. Extrem kyla och begränsat med mat. Och just det ja, något slags monster lufsar runt fartygen och attackerar då och då. Fastfrusna på isen återstår bara två alternativ. Stanna kvar eller överge. Eftersom vintern är på väg framstår båda valen som ickeval.

Många bekännelser och samtal män emellan, men det blir aldrig ansträngt. Man inte bara tolererar varje scen, utan accepterar och till och med älskar den nakenhet som dessa män visar upp i gränsen mellan liv och död.

The Terror rymmer ett flertal människoporträtt som är svåra att glömma. En sårbarhet och mänsklighet, djup och löjeväckande på samma gång. Det är modigt. Här finns skurken Hickey (fenomenalt spelad av Christian Bale-dubbelgångaren Adam Nagaitis), humanisten Goodsir och den älskvärda Crozier (spelad av Mad Mens Jared Harris). Och det är bara toppen av alla toppenkaraktärer som The Terror rymmer, ingen karaktär lämnas åt slumpen. Jo kanske monstret då, som ärligt talat känns lite onödigt.

Många bekännelser och samtal män emellan, men det blir aldrig ansträngt. Man inte bara tolererar varje scen, utan accepterar och till och med älskar den nakenhet som dessa män visar upp i gränsen mellan liv och död. Fallet från omnipotensens högmod till insikt och förfall är fascinerande. Det är inte utan skadeglädje man bevittnar tuppfjädrarna ryka. Inledningsvis.

The Terror är ett slags kammardrama som trots påkostad CGI – i stort sett alla exteriörer är digitala – bitvis känns lika avskalad som Lars von Triers Dogville. Vissa scener känns just som scener, alltså teaterscener. Med den kalla arktiska solen som kraftig enpunktsbelysning.

Serien får mig också att tänka på Herzogs Fitzcarraldo. Envetenheten, maktlösheten, galenskapen. Plus då att det även här handlar om båtar som skall dras över både is och sten. Ett fruktlöst Sisyfos-arbete. En metafor som stärks av att man redan från början vet hur det kommer att sluta. The Terror handlar helt enkelt om vägen mot det oundvikliga slutet. Men resan på vägen dit är både brutal och vacker. Slutbilden är dessutom bland det mest rörande jag sett på mycket länge.

The Terror finns på Amazon Prime.

Blomdahls topp-5

 1. The Terror (AMC/Amazon Prime)
 2. The Americans (FX)
 3. The Path (HBO Nordic)
 4. Barry (HBO Nordic)
 5. Billions (HBO Nordic)

Kjells topp-10

 1. Homeland (Showtime/SVT)
 2. Gråzon (C More)
 3. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 4. The Americans (FX)
 5. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 6. Silicon Valley (HBO Nordic)
 7. Killing Eve (BBC America/HBO Nordic)
 8. Barry (HBO Nordic)
 9. Wannabe (BBC)
 10. In Contempt (BET)

Toras topp-10

 1. Jane the Virgin (CW)
 2. The Arrangement (E!/HBO Nordic)
 3. Timeless (NBC/Viaplay)
 4. The Americans (FX)
 5. Bosch (Amazon/HBO Nordic)
 6. The Sinner (USA/SVT)
 7. Santa Clarita Diet (Netflix)
 8. Killing Eve (BBC America/HBO Nordic)
 9. Homeland (Showtime/SVT)
 10. Advokaten (Viaplay)

Patriks topp-10

 1. Gråzon (C More)
 2. Jane the Virgin (CW)
 3. Killing Eve (BBC America/HBO Nordic)
 4. My Mister (tvN)
 5. The Americans (FX)
 6. Live (tvN)
 7. Atlanta (FX)
 8. Mother (tvN)
 9. Barry (HBO Nordic)
 10. Silicon Valley (HBO Nordic)

Jimmys topp-5

 1. Bosch (Amazon/HBO Nordic)
 2. Homeland (Showtime/SVT)
 3. The Terror (AMC/Amazon)
 4. Lost in Space (Netflix)
 5. Young Sheldon (CBS)

Stefans topp-5

 1. Killing Eve (BBC America/HBO Nordic)
 2. Homeland (SVT)
 3. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv (Netflix)
 4. Lost in Space (Netflix)
 5. Fear the Walking Dead (HBO Nordic)

Björns topp-3

 1. Killing Eve (HBO Nordic)
 2. Homeland (SVT)
 3. Fear the Walking Dead (HBO Nordic)

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021
Linus Fremin tippar & betygsätter

Melodifestivalen 2021: Vem kan slå Tusse?

13 mars, 2021
Streamingtips

Ljuvliga High Fidelity lyckas både vara nutida & nostalgisk

12 mars, 2021
Intresseklubben Antecknar #78

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Outland och andra favoriter från 1981

12 mars, 2021
Recension

Säsong 2 av Jägarna på C More: förutsägbart & tråkigt men Lassgård briljerar

9 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel