Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Helgalna Marcella det perfekta sommargodiset

Betyg 3 av 5

Det var i dag jag skulle skriva den stora I Know This Much is True-hyllningen. Men det blir bara en liten hyllning. Ett missöde inträffade nämligen i veckan. Hustrun och jag hade sett två avsnitt och körde i gång det tredje under »Fortsätt titta« i HBO Nordic. Det var fruktansvärt bra – men också märkligt överraskande. »Är det bara tre avsnitt?« undrade hustrun efter en timme, »det här måste ju vara slutet?« »Ja, det verkar så«, svarade jag, i tron att jag blandat ihop saker och ting och att Mark Ruffalo-serien var kortare än jag fått för mig.

Marcella är en pizza som bryter less is more-paradigmet och blir galet god trots tjugo ingredienser inklusive ananas och kronärtskocka.

Först efter den underbara slutscenen, och medan eftertexterna rullade utan att någon »Se nästa avsnitt«-platta dök upp, slog det mig att vår tonårsdotter också kollat serien på samma konto och att vi hade tryckt »Fortsätt titta« från där hon befann sig i serien – tre avsnitt före oss.

Knäckande? Faktiskt inte alls. För det första är det fascinerande att vi kunde hoppa över tre avsnitt och ändå finna finalepisoden så fullständigt fungerande och tillfredsställande. För det andra visade det sig vara en nästan lika fungerande och tillfredsställande upplevelse att se avsnitt 3 efter finalen. Faktum är att detta kanske understryker kvaliteterna i I Know This Much is True. Den kan vändas och vridas på, synas från många vinklar. Den är både linjär och tidsupplöst på samma gång, som mänskliga livscykler kan bli när de skildras litterärt, men den är inte så defaitistisk som man först tror, och förhandskunskapen om just detta sistnämnda kanske rentav lyfte upplevelsen av avsnitt 3 för mig.

Jag skriver »kanske« eftersom vi inte hunnit se episod 4 och 5 än. Men känslan är att detta är en serie som håller för att ses om. Och även för att hoppa in i enstaka avsnitt, sekvenser, scener.

Dock blev det ju så att vi kom av oss lite. Jag ville snabbt sluka de två återstående avsnitten men fick inte med mig hustrun på det nu under midsommarhelgen. I stället hamnade jag i den nya, tredje säsongen av Marcella.

Och jag har hetsätit den. Kastat i mig avsnitt på avsnitt med samma iver som jag åt tre tallrikar med enbart vaniljsås efter att rabarberpajen tagit slut på midsommarafton. Ja, jag är en sjuklig sucker för vaniljsås, och känner ungefär samma otillbörliga hunger efter Marcella – trots att jag omöjligt kan ta premissen på allvar längre. Anna Friel är som alltid fantastisk, men hon är Anna Friel, inte den kroniskt ångestlidande Marcella.

Nya säsongen går längre ut i vulgoträsket än någon av de tidigare – och då slutade ju förra sessen ändå med en av de största hysterika-klyschorna, att klippa av sitt eget hår. Men det är fantastiskt underhållande. Redan mot slutet av tredje avsnittet (av åtta, jag håller räkningen den här gången!) tänker jag att, herrejistanes, bara tredje avsnittet och vi har redan fått så här galet mycket intrigutveckling.

Och det är ju bra skrivet också. Ta bara den lilla subplotten med Down's syndrom-brorsan. Perfekt uttänkt och genomfört. Det är kanske inte så mycket vaniljsås som en pizza med extra allt, en pizza som bryter less is more-paradigmet och blir galet god trots tjugo ingredienser inklusive ananas och kronärtskocka. Marcella trotsar tv-dramats tyngdlag. Den borde vara nedtyngd av för mycket av precis allt (här finns till och med lik som kastas in i svinstian, för god’s sake) men svävar ändå fjäderlätt som en citronfjäril som man inte kan låta bli att följa med blicken tills den försvinner.

Kjells topp-10

  1. Marcella (Netflix)
  2. I Know This Much is True (HBO Nordic)
  3. I May Destroy You (BBC/HBO Nordic)
  4. Penny Dreadful: City of Angels (HBO Nordic)
  5. Mystery Road (ABC/C More)
  6. Dublin Murders (BBC/SVT Play)
  7. Love Life (HBO Max/C More)
  8. Hightown (Starz/C More)
  9. Advokaten (Viaplay)
  10. Trackers (HBO Nordic)

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tunna blå linjen har långkörarpotential

17 januari, 2021
Trailer

Rymdkriget nära i nya trailern för For All Mankind

15 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Hellacopters-dokun visar Sveriges coolaste & bonnigaste rockband

10 januari, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Premiärdatum oklart på nytt ärevarv

3 januari, 2021
Recension

Nu på C More: Wallström & Sarri lyfter Beck – Döden i Samarra

2 januari, 2021
Intresseklubben Antecknar #77

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Filmåret 2020

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 50 bästa dramaserier

31 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Kjell Häglund rankar årets 30 bästa humorserier

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Blomdahl listar årets tio bästa skräckfilmer

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell listar årets glädjespridare

30 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Martin Degrell rankar årets bästa upptäckter av gamla filmer

29 december, 2020
TVdags listar film- och tv-året 2020

Tora Liliedahl listar årets topp-10 tv-fröjder

28 december, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel