Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Halt and Catch Fire var den perfekta dramaserien

Betyg 5 av 5

Halt and Catch Fire har dödat mig lite grand med varje avsnitt denna fjärde säsong och nu när säsongen och även serien har nått sitt slut undrar jag om det är värt att titta på tv någonsin igen? Inget kommer väl att få mig så här fängslad igen. Jovisst, jag vet, det kommer nya bra serier. Påhittigheten, berättarviljan och briljansen finns därute fortfarande, men inget har varit härligare att titta på än Cam, Joe, Gordon och Donna under denna tidiga höst.

Det är så himla spännande att följa den datortekniska evolutionen under 1980-talet och se hur relevant allt är än i dag. Vi letar fortfarande efter nya tjänster, ny teknik som ger oss mer och nytt, förenklar och förgyller våra liv.

Jag har lite svårt att sätta ord på vad som är så bra med säsong 4 – början av säsong 3 skrev jag däremot så här entusiastiskt om. En sak är att alla nu har en historia, Donna, Gordon, Joe och Cameron. Vi har känt dem i fyra säsonger och tio fiktiva år och deras agerande blir inte bara ett sätt att driva historien vidare, det säger så mycket om deras inre resa och ger oss chansen att dyka in i deras medvetande för att försöka förstå dem ännu mer.

Cameron final 2
Programmerargeniet Cameron har varit lite svår att tycka om förut, så egensinnig, envis och kanske lite självisk som hon har varit. Ja, då är det kanske lättare att ha sympati för henne nu när hon genomgår en kris – hon har ett misslyckat äktenskap bakom sig, Atari gillade inte spelet hon utvecklade åt dem och hon är vilsen och osäker på sig själv – men att se henne ta några steg tillbaka, fundera på livet och sen ta några stapplande steg framåt igen inklusive ett eventuellt snedsteg, har faktiskt varit en av de mest fängslande historierna i säsong 4. Sorgen, rädslan, men också viljestyrkan som lyser igenom henne hela tiden borrar sig in i en.

Joes resa från genial, dock psykopatisk innovatör till denna mjuka, mognare man vi ser nu och som funderar på barn och familj är kanske inte lika tydlig, men den är nog så intagande och gör det fascinerande att nu se Joe och Cameron kanske ha haft något bra tillsammans till skillnad från det destruktiva så kallade förhållandet de hade i säsong 1.

Haley's Comet
Sen kan jag inte låt bli att älska serier med föräldrar som försöker uppfostra sina viljestarka och snabbt förändrande tonårsdöttrar och i säsong 4 fick jag detta lystmäte tillgodosett när äldsta dottern Joanie revolterade och Haley visade sig vilja gå i föräldrarnas fotspår. Ska man vara bestämd eller tillåtande? Vad är skillnaden mellan att kontrollera och guida? Är det normalt att de är världens mognaste, mest ordentliga döttrar ena dagen och rasande, spottande barnrumpor nästa? Jag känner alltid för dessa stackars förvirrade och frustrerade föräldrar som river sig i håret för att försöka förstå och agera förnuftigt och inte bara skrika rätt ut.

Att det utspelar sig i tech-världen är någonting jag tycker är fantastiskt kul, jag har själv jobbat 20 år på ett stort teknikbolag. Donna och Gordon personifierar så väl den världen så som jag sett och upplevt den. Gordon var just den lite introverta, rationella, eftertänksamma utvecklaren, precis som ingenjörer faktiskt ofta är. Donna, också ingenjör, var den som tog chansen och blev ledaren, den som kunde släcka bränder och som fortsättningsvis drev företag och ledde förändringar och det var inget konstigt med det. Min erfarenhet från den tid jag jobbade på utvecklingssidan är just hur alla så väl unga som gamla ingenjörer blev skitglada när det kom en ung kvinnlig projektledare och lyssnade på dem, supportade dem och styrde upp verksamheten.

Visst utsattes Cameron och Donna för sexism när de försökte nå nästa nivå, men det stoppade dem inte och till slut hittade de rätt samarbetspartner. Efteråt var det inget annat som stod i deras väg än de själva med sina olika mål, syften och drivkrafter. Även Gordon fick utvecklas och bygga företag, men även i denna säsong såg vi honom i något avsnitt ta råd från Donna när det gällde hur företaget kunde utvecklas. Hon är innovatören eller åtminstone den som skådar och pushar framåt, han är utvecklaren som genomför och driver vidare.

Joe and Gordon final
Hela storyn med startup-företaget, driften att alltid titta framåt, komma vidare, förstå vad folk vill ha, komma på nya saker, sträva mot det som ses omöjligt, det är så otroligt roligt att detta får utrymme i tv-rutan. Det är så himla spännande att följa den datortekniska evolutionen under 1980-talet och se hur relevant allting är än i dag. Vi letar fortfarande efter nya tjänster, ny teknik som ger oss mer och nytt, förenklar och förgyller våra liv.

Halt and Catch Fire startade som en serie med Joe och Gordon som huvudpersoner där dock Camerons geni fick en central plats. Men redan i säsong 2 skiftade fokus över till kvinnorna och deras fenomenala resa med Mutiny och Community. När det nu är dags för avslut så är det onekligen Donna och Cameron som är och förblir i centrum. Jag ryser när jag tänker på deras sista scen där de fiktivt beskriver sin resa genom ett nytt samarbete och samtidigt ger uttryck för hur de önskat det blivit med Mutiny. Den är helt enkelt något av det finaste och värdigaste slut jag upplevt för en serie.

Donna and Cameron at Mutiny 2
Just kombinationen av personernas resa med tekniken och innovationens plats i serien gjorde Halt and Catch Fire så unik, hur den fick beskriva hur idéer och innovationer kan uppstå. »Det finns inga dåliga idéer«, berättade en vän till mig att de fått lära sig på en kurs, för även dåliga idéer inspirerar till nya idéer och kanske nästa blir den där fantastiska. Detta bekräftar också Donna (eller var det Cameron) om Community: »It was just one idea that purcolated out of one of your ideas.« När man tror att allt är slut och någon annan vunnit så finns det ändå alltid nya uppfinningar och fler förbättringar att göra, även om man kanske inte ser det just då.

Deras sista scen där de fiktivt beskriver sin resa med ett nytt samarbete och samtidigt ger uttryck för hur de önskat det blivit med Mutiny. Den är helt enkelt något av det finaste och värdigaste slut jag upplevt.

Stämningen den här säsongen har varit lite lågmäld, det blev helt enkelt en hel del funderande och soul searching precis som jag skrev för några månader sedan, vid säsongsstarten. Det är inte bara tekniken som förnyas och förbättras i Halt and Catch Fire. Den ställer också frågor om människorna. Vad driver personer, kan man förändras och förnya sig själv och hur gör man då i så fall?

Att skaparna, Christopher C. Rogers och Christopher Cantwell, visste i förväg att säsong 4 skulle bli den sista gjorde att de fick chansen att snyggt runda av sina historier även om de valde att bryskt skaka om oss först. För skakade om oss gjorde de och de gjorde det så bra när smärtan beskrevs med meningar som inte avslutades, farväl som inte riktigt orkade tas, känslor som inte tilläts komma ut. Jag älskar dessa introverta serier med sin introverta dialog – allt berättas inte i detalj och vi blir inte tillsagda vad vi ska känna och när, vi bara känner ändå, på vårt eget sätt och det gör så ont. Och sen gör det lite gott också.

Donna telefon med dotter
Till sist det fantastiska avslutande avsnittet med samtalet från dottern som Donna kommer leva på länge. Hennes längtan att göra saker själv igen, med händerna, eller tangentbordet, och hur hon och Cameron liksom går »back to basics« när de ska fixa Haleys dator. Den så oerhört fina scenen mellan de två i gamla Mutiny-byggnaden som jag nämnde tidigare och som liksom klistrar sig fast i minnet. Så blir detta slutet på mitt tv-tittande? Nej, jag får helt enkelt ta med mig Donnas ord. Det finns alltid något nytt runt hörnet att bli besatt av att hitta, eller bara att bli besatt av. Hon har ju själv redan fått en ny idé.

Alla fyra säsonger av Halt and Catch Fire finns på C More. Endast tre säsonger finns än så länge på HBO Nordic.

Toras topp-3

 1. Halt and Catch Fire (AMC/C More)
 2. Jane the Virgin (CW)
 3. Vår tid är nu (SVT)

Kjells topp-10

 1. Sunshine (SBS)
 2. Halt and Cath Fire (AMC/C More)
 3. Channel Zero: No End House (Syfy)
 4. Falsk Identitet (Canal+/SVT)
 5. Curb Your Enthusiasm (HBO Nordic)
 6. Good Behavior (TNT)
 7. The Disappearance (CTV)
 8. Ten Days in the Valley (ABC)
 9. Chance (Hulu)
 10. The Comedy Get Down (BET)

Saras topp-3

 1. Better Things (HBO Nordic)
 2. The Good Place (NBC)
 3. Big Mouth (Netflix)

Patriks topp-10

 1. Better Things (FX/HBO Nordic)
 2. The Disappearance (CTV)
 3. Children of the Whales (Tokyo MX)
 4. Because This Is My First Life (tvN/Viki)
 5. Sunshine (SBS)
 6. The Package (JTBC)
 7. The Deuce (HBO Nordic)
 8. Alias Grace (CBC)
 9. Vår tid är nu (SVT)
 10. Witch at Court (KBS)

Jimmys topp-5

 1. Falsk Identitet (Canal+/SVT)
 2. Mindhunter (Netflix)
 3. Better Things (FX/HBO Nordic)
 4. Vår tid är nu (SVT)
 5. This is Us (NBC)

Björns topp-3

 1. Halt and Catch Fire (AMC/C More)
 2. Mindhunter (Netflix)
 3. Cold Feet (ITV)

Just nu på TVdags

Gruppdiskussion

Game of Thrones-cirkeln diskuterar & dissekerar serieavslutningen

22 maj, 2019
Trailer

Kungligt besök på Downton!

21 maj, 2019
Intresseklubben Antecknar #62

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: The Goonies

21 maj, 2019
Streamingtips

Joe Swanberg visar vilken mästare han är med säsong 3 av Netflix Easy

21 maj, 2019
Recension

Nerven slarvas nästan bort i The Rain säsong 2 – August & Følsgaard bäst

20 maj, 2019
Recension

C More-premiär för George Clooneys påkostade & realistiska Catch-22

20 maj, 2019
Analys

Uppsnack inför sista avsnittet av Game of Thrones

19 maj, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: drabbande polisskjutningsdramat The Red Line

19 maj, 2019
Klipp

Sabrina hjärta Nailed it!

18 maj, 2019
Streamingtips

Passa på! Se Ronja Rövardotter-serien på SVT Play

18 maj, 2019
TVdags tippar & betygsätter finalen

Eurovision 2019: Svensk gospelpower vs nederländsk storfavorit vs australiensisk svaj-opera

18 maj, 2019
Recension

Premiär! John Wick missar målet – trots alla headshots

17 maj, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel