Jimmys Topp 10

Bäst i tv-världen just nu: Familjeskildringen i mästerliga The Leftovers

1. The Leftovers (HBO Nordic/C More)

»Jesus, I never should have told you to watch The fucking Wire.«
Det är borgmästaren som fräser åt polischefen inför åsynen av hans kartläggning av sekten Guilty Remnant. En kort stund av skratt i tv-soffan och en fin The Wire-hyllning. Annars är ju Damon Lindelofs och Tom Perrottas serie en mörk, otäck och rörande skildring om hur invånarna i den lilla staden Mapleton försöker gå vidare med sina liv efter att två procent av jordens befolkning plötsligt försvunnit i vad som kallas »The Rapture«.
Det mest rörande är att se hur polischefen Kevin Garvey (Justin Theroux) försöker lappa ihop sin familj, som ju faktiskt inte är direkt drabbade av »The Rapture«. Men frun är förlorad till sekten, sonen har flytt staden och dottern Jill, suveränt spelad av Margaret Qualley (för övrigt dotter till Andie MacDowell), hittar på i stort sett vad som helst för att driva sin far till vansinne. Och det är den hopplösa far och dotter-relationen som gör serien till en av de bästa familjeskildringarna i år. Det gör ont på riktigt att se hur splittrad familjen är och jag tycker det illustrerades bäst i pilotavsnittet där Jill sitter och tittar på ett sönderslaget familjeporträtt:

Några korta funderingar:

  • Det tredje avsnittet som helt fokuserade på stadens desperata präst är nog det bästa avsnittet hittills. Christopher Eccleston ska ha en nominering till Emmygalan nästa år.
  • Varje dag i Kevin Garveys liv är en Falling Down-dag. Han utsätts och utsätter sig själv för konfrontationer hela tiden. Senast var det kemtvätten som fick sig en avhyvling.
  • Max Richters specialskrivna musik gör att serien och vissa scener lyfter till den absoluta toppen. Bland annat i klippet ovan och i starten av episod tre.
  • Öppningen av veckans avsnitt var det otäckaste jag sett på tv i år. En stening som aldrig tog slut. Det bara fortsatte och fortsatte. Och när man trodde att det hela var slut så kom den sista stenen. Brutalt.

2. THE HONOURABLE WOMAN (BBC/HBO NORDIC)

I veckans avsnitt fick vi veta vad som hände under kidnappningen i Gaza för åtta år sedan. Bästa avsnittet hittills. Också intressant att se hur Janet McTeer tog över som chef för MI6.

3. Masters of Sex (Showtime/HBO Nordic)

Bill och Virginia gick Don och Peggy i veckans avsnitt som nästan bara utspelades i ett hotellrum. Alan Sepinwall pratade med seriens showrunner Michelle Ashford om det här avsnittet för några veckor sedan. Och nej, hon tittar inte på Mad Men.

4. Retro (SVT)

Magnifik historielektion när Jens von Reis utforskar fenomenen i 1980- och 90-talets populärkultur. Bästa svenska programmet i sommar. Fredrik Virtanen utmärkt Suzanne Vega-expert i fredagens avsnitt.

5. Ray Donovan (Showtime/HBO Nordic)

Det är birollerna som imponerar i säsongsupptakten. William »Bunk« Pierce som övervakare, Hank Azaria som FBI-chef och i veckan – Josh Pais som filmbolagsmogulen Stu Feldman som var på jakt efter en porraktris som enligt honom sjäv var »The Meryl Streep of gangbangs«. Och jag kan inte sluta tänka på om en del historier är hämtade ur Hollywoods mörka bakgård.

6. The Killing (Netflix)

Har bara hunnit se två avsnitt av finalsäsongen men de nya mordfallen är de intressantaste hittills i serien. Joan Allen bra som rektor på militärskola – och skoj att se Patti Smith som läkare. Magnus recenserade de fyra första avsnitten i fredags.

7. Utopia (Channel 4)

Var precis som resten av tv-världen imponerad av prequel-avsnittet i säsongspremiären. Och det stora avslöjandet i avsnitt tre slog ju ner som en bomb.

8. Peter Apelgrens Semesteräventyr (SVT)

Visst är programmet för kort och alldeles för hafsigt gjort – men Apelgren är Sveriges roligaste människa, så det blir ju bra tv. Älskar hur pinsamt det blir när han intervjuar för han svävar i väg nåt så enormt med sin frågor. I går gick han alldeles för långt med frågor om strutsars sexliv. Kanal 5-tv i SVT.

9. The Last Ship (TNT)

McSteamy och Adam Baldwin är så otroligt stela. Men ändå svårt att sluta titta på den här postapokalyptiska actionserien – för den fyller popcorntarmen nu under sommaren. Överraskande bra musikläggning i femte avsnittet med Dire Straits Ride Across the River.

10. The Strain (FX)

Den här borde inte ens vara med på den här listan. Jag vill verkligen gilla, men den påminner tyvärr bara om en usel daytime-såpa – och en sämre version av Fringe. Och när till och med Regina King är dålig så inser man hur enormt misslyckad serien ärÅrets besvikelse.

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: »Älska mig« – formperfektion i kuliss

20 september, 2020
Premiär

C More-premiär för Maskeradligan – lite som en radiodoku … men på tv

15 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: P-Valley är ett arbetsplatsdrama som kan lyfta till skyarna

13 september, 2020
Säsongspremiär

Yellowstone säsong 3 bjuder minsann på mjukisar, mys & melodrama

12 september, 2020
Nyhet

Slutet närmar sig för The Walking Dead – fast ändå inte

9 september, 2020
Kommentar

Yellowstone säsong 2: Familjedramat fördjupas & ranchkriget blir råare

8 september, 2020
Tips

En titt på svensk rollspelshistoria i Mot andra världar

6 september, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen: The Boys är tillbaka i stan – med psykopat-Homelander i täten

6 september, 2020
Recension

Nej, vilken rymdkrasch… Netflix Away kan du hålla dig borta ifrån

4 september, 2020
Recension

The New Mutants-premiär – i sina bästa stunder en Breakfast Club för 2020-talet

3 september, 2020
Recension

Karate Kid-uppföljaren Cobra Kai nu på Netflix!

1 september, 2020
Trailer

Skräckpepp! Snart premiär för The Haunting of Bly Manor på Netflix

31 augusti, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel