Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Falsk identitet – Kjell & Björn diskuterar

Betyg 5 av 5

Kjell: Om vi ska börja med – Jacques Audiard? Som ju gjort några väldigt bra och uppmärksammande filmer senaste decenniet … hur kom han in i detta? Hade ingen aning om det förrän jag såg de sista avsnitten. Kom in och tog över och avslutade säsong 5. På ett fantastiskt sätt, dessutom. Nu vet vi ju ingenting om vad pandemin gör med planerna för säsong 6, men jag hoppas att detta med Eric Rochants avhopp gör att Jacques Audiard tar över och avslutar hela Rysslandstrilogin på det här sättet! Och med Rochant kvar som exec-producent känns det som att det skulle kunna vara planen? OBS, har inte researchat detta något, vet inte vad som eventuellt är klart eller kommunicerat redan.

Enormt bra filmisk gestaltning av Malotrus och Nadias franska återförening av Audiard i början sista avsnittet när de låg i soffan och läste…

Björn: Det är inte så mycket kommunicerat än, vad jag heller har sett. En del lekmän jag läst kommentarer av verkar tro att det här var serieavslutningen. Säsongen kändes mycket luddigare än de tidigare. Inte minst för att så många saker slängdes upp i luften för att aldrig fångas igen (vilket de förvisso och förhoppningsvis gör i nästa säsong, om det blir en till).

Kjell: Det kan ju bli avslutningen. Men den där Rochant-intervjun som poppade upp halvvägs genom säsongen verkade förebåda en fortsättning. Håller med om din karakteristik av säsongen i stort. Nästan som två parallella varianter av serien fortgick samtidigt, en »vanlig« och en mer esoterisk, poetisk … som inte brydde sig lika mycket om spioneriet utan gick in i agenternas inre skador.

Björn: Just det, intervjun på SVT Play har jag glömt kolla på. Här har vi den:

Kjell: Och i de två sista avsnitten gick ju Jacques Audiard all-in på det psykologiska spåret – samtidigt som han höjde nivån till ren filmpoesi, stundtals.

Björn: Ja, otroligt snyggt! De tidigare säsongerna har jag bingat, så det var en ny – och lite svårare – upplevelse att se två avsnitt i veckan. Jag hade lite svårt att komma in i serien under hela säsongen. Delvis berodde det nog på hur säsongen var upplagd också, med många spridda skurar.

Kjell: Ja, jag kunde inte alltid avgöra vad som bara var mitt dåliga minne och vad som var medvetet dunkelt … Hugo Blick (The Shadow Line, The Honourable Woman) jobbar ju mycket med det dunkla, och med upprepningar, så att det dunkla avtäcks. Tycker ändå det är klasskillnad på Blick-serier och Falsk identitet. Den här serien blir aldrig kitschig, som Blicks kan bli. Jag känner mig mer inbjuden, eller inkastad, i Rochants värld än i Blicks.

Björn: Samma här! Jag gillar att de flesta rollfigurerna är så komplexa. Som att Raymond Sisteron tillåts vara på samma gång begåvad och korkad. Bara för det kommer jag inte på några exempel, mer än att han ju alltid verkar tänka med kuken. Jag är lite glad när jag slipper Marina Loiseaus babyröst, men jag gillade samspelet mellan henne och Mille sabords (spelad av Louis Garrel) i scenen där de pratar om sina »topphemliga skador«. Mille sabords är förresten en Kapten Haddock-svordom, men vilken är den svenska översättningen? Blistering barnacles är engelska översättningen.

Lefebvre2Lefebvre1Kjell: Det var så bra när han blev konfronterad av Marie-Jeanne hemma i lägenheten och man fick se hur det gick till i kantinen på jobbet när han fick frågan från den överordnade, och hur han hade pressats att säga något negativt också – eller, medvetet låtit ana från början att han kanske kunde ha något negativt att säga … och hur han sen medgav att han gjort det av avundsjuka.

Björn: Just det, så genialt!

Kjell: Och det han adderade – det var så otroligt välfunnet och välskrivet, trovärdigt; trovärdigt både inför chefen och inför oss som tittare att det var falskt. Raymond är ju, som alla andra här, proffs på psykologiska nyanser.

kaffeKjell: En sak till, angående denna scensekvens – Raymonds lägenhet! Det lilla köket! Kaffet! Jag tänkte osökt, nästan direkt, på Michael Caines lilla agentlya i Fallet Ipcress.

Björn: Just det! Snygg iakttagelse. Med stor sannolikhet tänkte Rochant också på Fallet Ipcress! Här kommer öppningsscenen:

Björn: Det gick mig förbi att han gjorde en »cameo« också. Ingen riktig cameo för cameokalenderbitarna, kanske, för det står i rollistan att det är han, därför citattecken.

rochantKjell: Fattade inte att det var han, renrakad ju – en rätt kul karaktär!

Björn: Verkligen! Han pratar lite om varför han gjorde rollen i intervjun här ovanför. Men jag undrar om det inte mest var att han ville göra en cameo.

Kjell: Hade jag gjort serien hade jag också velat göra en cameo … känslan att få kliva in i Legendes-världen… fast min cameo hade jag placerat på byråns vindskontor.

Björn: Kul! Jag med, så klart. Det där vindskontoret vill man ju kolla in. Jag skulle ha spelat en nördig it-kille som realtidshackar någon livsviktig dator någonstans. Om det nu blir en »riktig« reboot, tror du de klarar sig utan Mathieu Kassovitz? I intervjun säger han att det blir mer som en reboot än som en fortsättning.

Kjell: Fattar inte vad som menas med »reboot«, riktigt … men utgår ifrån att slutet på Rysslandstrilogin överges i så fall. Tror absolut det skulle funka utan Malotru. Det skulle kunna kretsa helt kring Jonas, och ändå fungera fullt ut!

Björn: Nä, svårt att veta, men han ska inte skriva manus fortsättningsvis. Det blir mycket intressant att se. Jag skulle också fortsätta kolla, framför allt om det kretsar kring någon eller några av dem som redan är med. Skulle gärna se mer av Mulan, till exempel.

mulanKjell: Men de två sista avsnitten skrevs ju av Audiard själv, ihop med sin filmmanuskompanjon Thomas Bidegain. Så den »rebooten« har ju redan gjorts.

Björn: Det är dock inte säkert att han heller kommer fortsätta – men jag hoppas också det. Man kan nog anta att kontrakt filas på i detta nu.

Kjell: Men åter till säsong 5, så vi inte tappar bort storheten i den! Intrigkärnan var ju i allra högsta grad Ryssland – från FSB i Moskva och cyberbrott i Phnom-Penh till tortyrskador och inre röster hos byråchefen i Paris… Jag tycker JJA fick en fantastisk fördjupning nu. Sånt som var irriterande i säsong 4 förklarades. Jag fick stora sympatier för honom.

Björn: Ja, verkligen! Återblicken med matrjosjka-dockorna var hisnande!

Kjell: Apropå filmiskt… fick riktiga Kalla kriget-filmrysningar där.

Björn: Minst sagt! Mathieu Amalric, skådisen som spelar JJA, är verkligen helt fantastisk. Och ryssen, Karlov (Aleksey Gorbunov) – topp-skådespeleri! Även om det blev lite kusliga dalen (uncanny valley) med föryngringen, så tyckte jag att de scenerna fungerade helt suveränt.

Kjell: Mycket fokus på att jagas av sitt förflutnas inre demoner denna säsong, många starka dramatiserade mardrömssekvenser med både JJA och Malotru. Nästan kollage-känsla ibland.

Björn: Klar psykologisk thriller-känsla i mardrömsscenerna. Ibland svårt att veta var mardrömmen slutade och verkligheten började. Eller, ja, kanske inte svårt. Men otroligt snygga övergångar.

Kjell: Också enormt bra filmisk gestaltning av Malotrus och Nadias franska återförening av Audiard i början sista avsnittet när de låg i soffan och läste …

Björn: Åh, ja! Vad fint det var! Det jag undrar är dock, hur kunde Karlov vara så säker på att Malotru inte skulle döda hans (Karlovs) fru och son i en slutlig hämnd?

Kjell: Tror du Malotru skulle kunna göra det? Gissningsvis läste psykologproffset Karlov av Malotru och bedömde det som osannolikt.

Björn: Förvisso, men ändå svårt att veta hur fullständigt galen av maktlöshet Malotru måste ha blivit.

Kjell: Jag vägrar ge upp hoppet om att få veta mer om det efter pandemin …

Björn: Hoppas du har rätt! Vill också veta mer!

Kjell: På tal om detta, och utan att spoila: uzbeken på slutet. Skön tom karaktär! Gångstilen …

uzbekenAlla säsonger av Falsk identitet finns på SVT Play.

Kjells topp-10

 1. Falsk identitet (Canal Plus/SVT Play)
 2. Att rädda ett barn (SVT)
 3. Mrs. America (HBO Nordic)
 4. The Good Fight (CBS/HBO Nordic)
 5. Billions (HBO Nordic)
 6. Penny Dreadful: City of Angels (HBO Nordic)
 7. En Casa (HBO Nordic)
 8. Mystery Road (ABC/C More)
 9. Trackers (HBO Nordic)
 10. Space Force (Netflix)

Björns topp-3

 1. Falsk identitet (Canal Plus/SVT Play)
 2. This Country (BBC iPlayer)
 3. Penny Dreadful: City of Angels (HBO Nordic)

Toras topp-3

 1. The Great (Hulu/HBO Nordic)
 2. Love Life (HBO Max/C More)
 3. Hollywood (Netflix)

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Var »4 Blocks« den bästa gängkrimserien som gjorts?

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel