Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

Betyg 4 av 5

Det är samma skit i Australien i dag som i resten av västvärlden. Den liberalkonservativa koalitionsregeringen (där premiärminister Turnbull nyligen infört en »sex-ban« för ministrar efter att hans koalitionspartner fått barn med en älskarinna i staben, och försökt komma undan med att leva med två familjer) girar alltmer åt höger i takt med en populistisk debatt där invandrare får skulden för alla problem och rasismen blir alltmer öppen. Både bland befolkning och hos regeringspolitiker (man påminns ständigt om att Australien hade en raspolicy ända in på 1950-talet).

Den kvava cowboymiljön rymmer ovanligt många lager av den australiska politiska problematiken invävda i intrigen och blottlagda efterhand: strukturell rasism, kvinnors utsatthet, frånvarande fäder, samhällsflyende knarkande europeiska backpackers, växande klimathot.

Urban kriminalitet och i synnerhet våld mot kvinnor skylls, utan statistiska fakta, på »afrikanska gäng« (senast APEX i Melbourne) för att rättfärdiga omedelbara flyktingutvisningar.

Och om polariseringen är ett problem i Sverige så är det ingenting mot Australien, där inte bara muslimska imamer utan i stor utsträckning också kristna skolpräster, med föräldragenerationens goda minne,  indoktrinerar barn och gödslar ett ömsesidigt hat. Den konservativa kristna kyrkan är politiskt lika stark i Australien som i USA och donerar stora pengar till högerpartierna.

Den nya australiska kriminalserien Mystery Road kan på ett sätt tyckas stå långt från den intensiva australiska politiska konflikterna i dag – här finns inget av de febriga tv-debatterna, sexskandalerna eller populistiska utspelen, eftersom den utspelar sig på en karg, ödslig, jordbrukande landsbygd. Men en redan intensivt engagerande dramaserie blir mer påträngande obehaglig med vetskap om vilket Australien den befinner sig i – inte minst när frågor som polisförföljelse av svarta och en våg av dödsfall i fängelseceller berörs.

Serien är en sex timmar lång, relativt fristående fortsättning på Ivan Sens kritikerhyllade långfilmer Mystery Road och Goldstone från 2014 och 2016. Har man sett dem känns tv-serien onekligen som säsong 3, har man inte sett dem fungerar den praktiskt taget lika bra som en ny bekantskap om ett Australien vi sällan sett skildrat i dramaform – den kvava cowboymiljön må vara arketypisk men här finns ovanligt många lager av den australiska politiska problematiken, och dess historiska grund, invävda i intrigen och blottlagda efterhand:  strukturell rasism, kvinnors utsatthet, frånvarande fäder, samhällsflyende knarkande europeiska backpackers, växande klimathot.

En av seriens mest fascinerande kvaliteter är hur den jobbar med paradoxer. Som hur storyn bygger sin spänning på komplexitet, men i ett förrädiskt stillastående tempo. Den kan göra politiska statements som är så subtila till formen att man lätt missar dem, men ser man dem skriker de rakt ut – som när kameran glider förbi en minnessten för offren i första världskriget, där 60 000 dödades, som är rest i ett aboriginerkvarter i den solstrypta småstaden, samtidigt som storyn just då kretsar kring hur familjerna som offrade soldatsöner i Europa dödade aboriginer i ett krig om marken hemma.

Mystery Road är en hårdkokt polisthriller, så rå att den är vacker; men också alltså i allra högsta grad en dramaserie om kolonialismens djupaste sår.

Kjells topp-10

 1. Mystery Road (ABC Australien)
 2. Patrick Melrose (Showtime/HBO Nordic)
 3. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 4. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 5. Nashville (CMT)
 6. Ackley Bridge (Channel 4)
 7. Four Corners: Trump/Russia (ABC Australien)
 8. Pose (FX/HBO Nordic)
 9. Succession (HBO Nordic)
 10. Condor (Audience)

Patriks topp-5

 1. Condor (Audience)
 2. Hello, My Twenties! (JTBC/Netflix)
 3. Vida (Starz)
 4. Come and Hug Me (MBC)
 5. Succession (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Recension

Njutbar McAvoy räcker inte hela vägen för Glass

18 januari, 2019
Recension

Blod, våld & mer blod i spännande andrasäsong av The Punisher

18 januari, 2019
Pop Culture Confidential

I veckans podd: tv-våren & Ralph Breaks the Internet

17 januari, 2019
Trailer

Vad sägs om nya Spider-Man: Far From Home-trailern? Två tummar upp!

15 januari, 2019
Premiär

Synd! Finans-knasiga Black Monday är alldeles för ojämn

14 januari, 2019
Nyhet

Slutet är nära! Då är det premiär för Game of Thrones sista säsong

14 januari, 2019
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: 7 veckor med Mahershala Ali i True Detective

13 januari, 2019
Hyllning

Från fabulös Baker Boy till The Dude – Tora Liliedahl om favoriten Jeff Bridges

13 januari, 2019
Klipp

Här försöker bedragaren Trump få folk att bygga en mur – i ett tv-avsnitt från 1958

11 januari, 2019
Recension

Netflix ungdomsserie Sex Education inleder tramsigt – men växer

11 januari, 2019
Nyhet

Stellan Skarsgård blir genomond rymdbaron i Villeneuves Dune

10 januari, 2019
Trailer

Hurra! Snart dags för mer Grace and Frankie!

9 januari, 2019

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel