Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Australisk politisk sprängkraft i Mystery Road

Betyg 4 av 5

Det är samma skit i Australien i dag som i resten av västvärlden. Den liberalkonservativa koalitionsregeringen (där premiärminister Turnbull nyligen infört en »sex-ban« för ministrar efter att hans koalitionspartner fått barn med en älskarinna i staben, och försökt komma undan med att leva med två familjer) girar alltmer åt höger i takt med en populistisk debatt där invandrare får skulden för alla problem och rasismen blir alltmer öppen. Både bland befolkning och hos regeringspolitiker (man påminns ständigt om att Australien hade en raspolicy ända in på 1950-talet).

Den kvava cowboymiljön rymmer ovanligt många lager av den australiska politiska problematiken invävda i intrigen och blottlagda efterhand: strukturell rasism, kvinnors utsatthet, frånvarande fäder, samhällsflyende knarkande europeiska backpackers, växande klimathot.

Urban kriminalitet och i synnerhet våld mot kvinnor skylls, utan statistiska fakta, på »afrikanska gäng« (senast APEX i Melbourne) för att rättfärdiga omedelbara flyktingutvisningar.

Och om polariseringen är ett problem i Sverige så är det ingenting mot Australien, där inte bara muslimska imamer utan i stor utsträckning också kristna skolpräster, med föräldragenerationens goda minne,  indoktrinerar barn och gödslar ett ömsesidigt hat. Den konservativa kristna kyrkan är politiskt lika stark i Australien som i USA och donerar stora pengar till högerpartierna.

Den nya australiska kriminalserien Mystery Road kan på ett sätt tyckas stå långt från den intensiva australiska politiska konflikterna i dag – här finns inget av de febriga tv-debatterna, sexskandalerna eller populistiska utspelen, eftersom den utspelar sig på en karg, ödslig, jordbrukande landsbygd. Men en redan intensivt engagerande dramaserie blir mer påträngande obehaglig med vetskap om vilket Australien den befinner sig i – inte minst när frågor som polisförföljelse av svarta och en våg av dödsfall i fängelseceller berörs.

Serien är en sex timmar lång, relativt fristående fortsättning på Ivan Sens kritikerhyllade långfilmer Mystery Road och Goldstone från 2014 och 2016. Har man sett dem känns tv-serien onekligen som säsong 3, har man inte sett dem fungerar den praktiskt taget lika bra som en ny bekantskap om ett Australien vi sällan sett skildrat i dramaform – den kvava cowboymiljön må vara arketypisk men här finns ovanligt många lager av den australiska politiska problematiken, och dess historiska grund, invävda i intrigen och blottlagda efterhand:  strukturell rasism, kvinnors utsatthet, frånvarande fäder, samhällsflyende knarkande europeiska backpackers, växande klimathot.

En av seriens mest fascinerande kvaliteter är hur den jobbar med paradoxer. Som hur storyn bygger sin spänning på komplexitet, men i ett förrädiskt stillastående tempo. Den kan göra politiska statements som är så subtila till formen att man lätt missar dem, men ser man dem skriker de rakt ut – som när kameran glider förbi en minnessten för offren i första världskriget, där 60 000 dödades, som är rest i ett aboriginerkvarter i den solstrypta småstaden, samtidigt som storyn just då kretsar kring hur familjerna som offrade soldatsöner i Europa dödade aboriginer i ett krig om marken hemma.

Mystery Road är en hårdkokt polisthriller, så rå att den är vacker; men också alltså i allra högsta grad en dramaserie om kolonialismens djupaste sår.

Kjells topp-10

 1. Mystery Road (ABC Australien)
 2. Patrick Melrose (Showtime/HBO Nordic)
 3. The Handmaid's Tale (Hulu/HBO Nordic)
 4. Billions (Showtime/HBO Nordic)
 5. Nashville (CMT)
 6. Ackley Bridge (Channel 4)
 7. Four Corners: Trump/Russia (ABC Australien)
 8. Pose (FX/HBO Nordic)
 9. Succession (HBO Nordic)
 10. Condor (Audience)

Patriks topp-5

 1. Condor (Audience)
 2. Hello, My Twenties! (JTBC/Netflix)
 3. Vida (Starz)
 4. Come and Hug Me (MBC)
 5. Succession (HBO Nordic)

 

Just nu på TVdags

Nyhet

Den nya säsongen av Making A Murderer är bara veckor bort!

25 september, 2018
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Detaljrikedomen i Better Call Saul

23 september, 2018
Nyhet

Ryktena var sanna: Veronica Mars återkommer!

20 september, 2018
Podcast

Äntligen tillbaka! TVdags-podden från Malmö filmdagar

20 september, 2018
Tablåtips

Kvällens måste-tv! Mia Skäringers berörande serie Kroppshets

20 september, 2018
Tips

Conner O'Malley på djupt vatten – se världens första flodbaserade talkshow

19 september, 2018
Kommentar

Kontrovers på barnens bästa gata – klart Bert & Ernie kan vara homo

19 september, 2018
Pop Culture Confidential

Mer podd: vi pratar Emmy & intervjuar skaparna av Netflix-aktuella Maniac

18 september, 2018
Klipp

Trailerfest! Här är Brie Larson som Captain Marvel

18 september, 2018
Lista

Vann din favorit? Här är alla Emmy-vinnare

18 september, 2018
Pop Culture Confidential

I veckans podd: Skaparna av nya Amazon Prime-serien Forever

18 september, 2018
Trailer

Mary Poppins kommer till jul – med Blunt som värdig arvtagare

17 september, 2018

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel