Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Ännu en desperat medelklasskamp i utmärkta Ozark

Det går så klart, som Stuart Heritage gjorde i The Guardian tidigare i somras, att hävda att Netflix riskerar att släta ut sin tv-serieproduktion genom att utgå för mycket från de närmast heliga algoritmerna när beslut tas kring vilka tv-serier som ska göras och hur de ska utformas för att passa rätt målgrupp. Att utifrån användardata bara ge folk exakt vad de vill ha i stället för något ingen riktigt visste att de ville ha är ett av de största hoten mot spännande kulturproduktion. I alla fall för de av oss som fortfarande vill – eller i alla fall intalar oss att vi vill – upptäcka något nytt eller bli överraskade.

Netflix-thrillerserien Ozark är på många sätt och vis också en algoritmisk våt dröm, där man kan enkelt kan bocka av influenser och teman från andra serier som gått hem hos publiken. När den anonyme siffertrillaren Marty Byrde hamnar i händerna på mexikanske maffiabossen Del och tvingas ägna sig åt maffiapengatvätt i Lake Ozark-området i Missouri gör han ungefär samma påtvingade klassresa som Walter White i Breaking Bad och Nancy Botwin i Weeds. Martys tråkiga medelklassiga förortsliv byts snart ut mot en desperat kamp för att hålla sig och resten av familjen över ytan när allt fler försöker dra ned honom. Marty har ju snart FBI efter sig, samtidigt som han gör sig ovän med både den lokala knarkkungen Jakob Snell och småfifflande white trash-familjen Langmore.

Skådespeleriet är genomgående lysande. Jason Bateman, som också regisserat flera avsnitt, bygger upp sin vanliga, trevliga normcore-utstrålning och låter den långsamt rasera. Laura Linney, som Martys fru Wendy, visar än en gång att hon är lysande på att undertrycka känslor för att sedan explodera i plötsliga utbrott.

Precis som i Bloodline, en annan serie som Ozark har vissa likheter med, om än i ton mer än tematik, bidrar också miljön till att ge serien dess karaktär. Det sömnigt blåtonade skogs- och-småstads-landskapet (inte så långt ifrån Winter's Bone-land) ger ett kontrasterande lugn till Byrdes försök att lura lokala affärsidkare till pengatvätt.

Man känner igen sig helt enkelt. Samtidigt måste varje ny tv-serie kanske inte uppfinna hjulet på nytt heller. Ozark är möjligen en pyttipanna-serie – välkända rester som skurits upp i nya bitar, blandats och värmts upp – men rätt tillagad och med bra råvaror och schyssta tillbehör kan ju pyttipanna också vara extremt gott. 

Och det är just när det gäller det där vi kanske kan kalla för hantverk som Ozark verkligen lyfter och blir en av årets allra bästa nya serier. Skådespeleriet är genomgående lysande. Jason Bateman, som också regisserat flera avsnitt, bygger upp sin vanliga, trevliga normcore-utstrålning och låter den långsamt rasera. Laura Linney, som Martys fru Wendy, visar än en gång att hon är lysande på att undertrycka känslor för att sedan explodera i plötsliga utbrott. Skotske veteranen Peter Mullan passar oväntat bra som skenbart jovialisk, i själva verket livsfarlig, Missouri-gudfader. Julia Garner, som var fullständigt briljant i obehagliga We are what we are häromåret, är om möjligt ännu bättre här. Det här borde, i en rättvis värld, innebära hennes stora genombrott.

Manuset ger också skådespelarna de rätta förutsättningarna att utföra stordåden. Skildringen av det amerikanska klassamhället, där underklassens drömmar många gånger blir medelklassens verktyg för att rädda sina (och överklassen mest representeras av brats som partajande dyker ned i området några veckor per år, tar någons oskuld och sedan försvinner lika snabbt igen), är ovanligt genomarbetad och nyanserad. Inte minst i porträttet av Ruth, den fortfarande tonåriga motvilliga matriarken i Langmore-familjen, som försöker balansera sitt sociala arv med drömmar om något annat och bättre.

Seriekreatören Bill Dubuque är, tillsammans med medskaparen Mark Williams, också skicklig på att låta gamla oförrätter i familjerelationer långsamt försvåras av det yttre trycket. Precis som manusförfattaren Dubuques underskattade långfilmen The Juror var ett sårigt far-och-son-drama lika mycket som en rättegångsthriller är Ozark mitt i den tilltagande kriminella skitstormen runt Marty också en stundtals becksvart skildring av ett äktenskap som enligt alla konstens regler borde rasa samman, men inte kan göra det eftersom de extrema omständigheterna inte tillåter det. 

Mattias topp-5

 1. Ozark (Netflix)
 2. Insecure (HBO Nordic)
 3. Twin Peaks (Showtime/HBO Nordic)
 4. Fotbolls-EM (TV4/SVT)
 5. Snowfall (HBO)

Kjells topp-10

 1. Top of the Lake (Sundance tv)
 2. I'm Sorry (TruTV)
 3. Ill Behaviour (BBC)
 4. Kingdom (DirecTV)
 5. Twin Peaks (Showtime/HBO Nordic)
 6. Nashville (CMT)
 7. Ozark (Netflix)
 8. Full Frontal with Samantha Bee (TBS)
 9. Arvingarna (DR/SVT)
 10. Snowfall (HBO Nordic)

Jimmys topp-5

 1. Preacher (AMC/Viaplay)
 2. Ozark /Netflix)
 3. GLOW (Netflix)
 4. You are Teddybears (SVT)
 5. Shooter (USA/Netflix)

Just nu på TVdags

Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Jägarna vs Exit – svensk triumf, norskt fiasko

21 mars, 2021
Hyllning

I morgon är en annan dag – tack för allt Christer!

14 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel