Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Äktenskapsdramer, uppfinnare & hormonmonster

Facebooks Sorry For Your Loss, som jag skrev om förra veckan, är fortfarande veckans bästa tv i mina ögon. Veckans avsnitt avhandlade behovet av att gräva i det förflutna för att försöka förstå, även om det kostar andra, paniken Leigh (Elizabeth Olsen) känner när hon träffar på den där ytliga bekantskapen som inte vet att maken har dött samt konsten att faktiskt visa glädje över sina vänners äktenskapliga lycka fastän det är jävligt svårt att uppbåda. Sorgens grå vardag blir fortsatt så ypperligt hanterat.

Netflix Big Mouth fortsätter att helt ljuvligt, skruvat berätta om om Andrew, Jessi och Nick som alla våndas pubertetens ankomst. Att den är tecknad gör att man riktigt kan tänja på gränserna.

Veckans utbud bjöd på flera andra riktiga godbitar, bland annat två härliga säsong två-premiärer. Netflix Big Mouth fortsätter att helt ljuvligt skruvat berätta om om Andrew, Jessi och Nick som alla våndas pubertetens ankomst. Att den är tecknad gör att man riktigt kan tänja på gränserna för vad man kan säga såväl som visa upp och att hormonmonsterna som hemsöker ungdomarna tar sig friheten att diskutera de allra värsta pinsamheterna.  Allt som är nytt, genant, plågsamt och spännande i den här åldern avhandlas, även föräldrarnas nojor. I säsongspremiären är det storleken – den ena skäms över att vara kort och outvecklad medan den andres föräldrar skäms för det motsatta och tar till våld för att vaxa bort en gryende mustasch. Inte lär det bli mindre roligt när Jane the Virgins Gina Rodriguez gör rösten till en ny tjej-kompis till Jessi och Missy i senare avsnitt.

big-mouth-season-2-aEn annan efterlängtad premiär var den av Vår tid är nu. Det var en medveten strategi när man skapade serine att alla skulle kunna  hitta en karaktär att känna igen sig i eller helt enkelt bara tycka om. För min del är det Peter. Som alltid gillar jag familjedramer och som jag skrev i recensionen av säsong 1 så njuter jag av historien om Helga, hennes kärlek till sina söner som kanske inte fördelats helt lika och hur de två påverkas av detta. I säsong två ser vi även lillasyster Nina ta plats när det gäller beslut kring DK som nu hon och Peter driver tillsammans och relationen mellan de två samt Gustaf tar en vändning till det ännu sämre. Snyggt hur man vid julens sammankomst låter kameran observera när familjen samlas. Ljusen tänds och klapparna inspekteras medan den lite dystra musiken förebådar om att allt inte är så ljust som man låtsas eller hoppas.

Vår tid är nu Peter ochMin absoluta favorithistoria i säsong ett var den oerhört fint berättade kärlekshistorien mellan Peter och Suzanne och man fortsätter så säkert berätta hans historia bland annat med hjälp av alla dessa detaljer som visar hur olycklig och blasé han är nu, både som make och far.

The Split är en perfekt blandning av seriöst brittiskt drama och amerikansk melodram. Jag är ju ett stort fan av äktenskapsdramer och även om jag kan tycka att den där åtrån mellan Hannah och Christie blev väl påträngande för snabbt – jag hade hellre sett den nalkas mer smygande – så hoppade hjärtat till när han tog i hennes hand där utanför hissen. Jag har inte heller bestämt mig för om jag retar mig på eller älskar introt, som ju är en total ripoff av Transparents. I vilket fall ska det väl ses som en hyllning till detta oförglömliga familjedrama.

The Split hand holdingSex äktenskap avverkade hon, Hedy Lamarr, men verkade inte trivas i något tyvärr. Det här är dock inget som utforskas i  dokumentären – Bombshell: The Hedy Lamarr Story – om kvinnan, filmstjärnan och uppfinnaren. Alexandra Dean levererar en intressant historia, som Lamarr själv får delvis berätta via en telefonintervju från 1990, om österrikiskan, uppväxt i ett välbärgat område i Wien, som i slutet av 1930-talet efter några filmer i hemlandet (inklusive en väldigt tidigt orgasmsimulering) bestämde sig för att ta sig över Atlanten där hon hade en bra karriär från slutet av 1930-talet och en 10-års period framåt.

Camhi-Hedy-Lamarr-docJag visste att hon uppfunnit en teknik som används i stort sett i all telekommunikation idag inklusive wifi och bluetooth vilket hon aldrig tjänade ett öre på. Hur det gick till när hon och vännen/musikern Gorge Antheil fick patent på frequency hopping 1942 visar sig vara fascinerande, man behöver inte vara ingenjör för att komma på komplicerade tekniska lösningar. Tyvärr, precis som för många andra filmstjärnor under denna era, tar hennes liv en tragisk vändning någon gång på 1950-talet. Att se någon så framgångsrik, smart och uppfinningsrik helt tappa fotfästet och tron på sig själv gör riktigt ont att se.

Toras topp-5

 1. Sorry For Your Loss (Facebook Watch)
 2. Big Mouth (Netflix)
 3. Vår tid är nu (SVT)
 4. The Split (BBC/SVT)
 5. Bombshell: The Hedy Lamarr Story (C More)

Kjells topp-10

 1. One Dollar (CBS)
 2. Press (BBC)
 3. Sick of it (Sky)
 4. The Cry (BBC)
 5. Better Call Saul (AMC/Netflix)
 6. Kidding (Showtime/HBO Nordic)
 7. Murphy Brown (CBS)
 8. Upstart Crow (BBC)
 9. Kidding (Showtime/HBO Nordic)
 10. It’s Always Sunny in Philadelphia (FXX)

Patriks topp-10

 1. Lodge 49 (AMC/Amazon Prime Video)
 2. Better Call Saul (AMC/Netflix)
 3. The Deuce (HBO Nordic)
 4. The Good Place (NBC)
 5. Nude (OCS)
 6. It's Always Sunny in Philadelphia (FXX)
 7. Hand i hand (Viaplay)
 8. Wanderlust (BBC)
 9. Sorry for Your Loss (Facebook Watch)
 10. Mr Inbetween (FX/HBO Nordic)

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel