Att se-lista 2020

Bäst i tv-världen i år? Vi rankar våra största förväntningar

Har ni hunnit se Dracula än? Jag gillade den – och sista avsnittet gjorde mig inte besviken. Nu börjar väntan på nästa fix. Men innan jag börjar rabbla nya serier så finns det en hög nya säsonger av gamla serier som jag längtar efter. Sista säsongen av Homeland, andra säsongen av The Mandalorian, The Boys, Sex Education och Josephine Bornebusch-serien Älska mig. Den serie jag ser fram emot allra mest är femte säsongen av Better Call Saul (premiär 23 februari i USA, vilket borde betyda 24 februari på Netflix).

Westworld och Killing Eve är två serier som jag tyckte blev mycket svagare efter första säsongen men som jag inte har gett upp på än. The Walking Dead: World Beyond är – föga förvånande – ännu en iteration av The Walking Dead som jag självklart kommer ge en chans.

Här är seriepremiärerna jag ser fram emot mest i år.

1. The Outsider

Redan den 13 januari har The Outsider premiär på HBO Nordic. Ben Mendelsohn spelar en polis som utreder ett mord på en 11-åring. I presstexten från HBO Nordic förekommer beskrivningar som »mystiska omständigheter« och en »oortodox privatdetektiv« som ska »förklara det oförklarliga«. Det ockulta spåret rann ut i sanden under första säsongen av True Detective – vilket inte jag störde mig på – men känner mig extra taggad av ovanstående beskrivning. En ny Stephen King-serie känns som en grym start på året. En recension kommer lagom till premiären.

The Outsider har premiär på HBO Nordic den 13 januari.

2. Perry Mason

perry
Tidigare var det meningen att Robert Downey Jr skulle spela Perry Mason i serien med samma namn, men det var då. Nu är hans och hans frus bolag producenter för serien. I stället är det Matthew Rhys, för övrigt en av mina favoritskådisar, som spelar advokaten under 1930-talets Los Angeles. Förutom Rhys är två av mina andra favoriter, Tatiana Maslany och John Lithgow, med i serien.

Perry Mason kommer till HBO Nordic senare i år.

3. House of the Dragon

Senare i år kommer också Game of Thrones-prequelen House of the Dragon, baserad på romanserien Eld & Blod. Serien berättar historien om huset Targaryen och utspelar sig 300 år före Game of Thrones.

House of the Dragon kommer till HBO Nordic senare i år.

4. Devs

AI-fantasten Alex Garland (Ex Machina och Annihilation) – som i mina ögon hittills inte överträffat sitt manus till 28 dagar senare – är tillbaka med en tv-serie om datorsnillet (Sonoya Mizuno) som undersöker kvantberäkningsföretaget Amaya. Företaget drivs av Forest (Nick Offerman). Lily tror att företaget ligger bakom hennes pojkväns försvinnande. Jag är försiktigt pepp, men det låter inte jättelite som filmen Antitrust från 2001.

Devs kommer till HBO Nordic senare i år.

5. Belgravia

De senaste åren har bjudit på några historiska tv-dramasuccéer – först Downton Abbey, sen The Crown och Gentleman Jack. Nu fortsätter Downton Abbey-skaparen Julian Fellowes utforska dåtidens Storbritannien i historiska dramat Belgravia, om två familjer i det prominenta London-området med samma namn och deras stora hemlighet. För oss Downton-diggare känns Belgravia som ett solklart val. Att alltid lika grymma skådisen Philip Glenister, känd från bland annat tv-serierna Life on Mars och uppföljaren Ashes to Ashes, spelar en av huvudrollerna gör peppen ännu större.

Belgravia har premiär senare i år.

6. Ratched

Ingen som har sett Jack Nicholson-filmen Gökboet har väl glömt syster Ratched? I Netflix-serien, döpt efter huvudpersonen, spelas syster Ratched av TVdags-favoriten Sarah Paulson och är en ursprungsberättelse som börjar 1947. Vi får följa Ratched förvandlas från sjuksyrra till fullfjädrat monster. Netflix taggar serien som mörk och nervkittlande.

Ratched kommer på Netflix senare i år.

7. Penny Dreadful – City of Angels

Serien är skapad av John Logan, som förutom att ha skapat Penny Dreadful mest är känd för att ha skrivit manuset till Gladiator och till de två senaste Bond-filmerna (Skyfall och Spectre). I förhandssnacket benämns dock inte serien som uppföljare till Penny Dreadful utan bara inspirerad av. Ett grymt mord chockar 1930-talets Los Angeles och polisen Tiago Vega (Daniel Zovatto) dras in i en konflikt mellan djävulsdyrkare och de som dyrkar gudinnan Santa Muerte. Varken Eva Green eller Josh Hartnett är med, men skådisarna i uppföljaren är inte heller ankskit. Vad sägs om Kerry Bishé från 2010-talets bästa dramaserie Halt and Catch Fire och Natalie Dormer från Game of Thrones?

Penny Dreadful – City of Angels har premiär senare i år.

8. Y

yY är baserad på Vertigo-seriealbumet Y: The Last Man och utspelar sig i en postapokalyptisk framtid efter ett globalt könsmassmord där enda manliga överlevanden är Yorrik (Barry Keoghan). Serien har varit i utvecklingsstadiet så länge att många undrar om den verkligen kommer få premiär under 2020, men förhoppningsvis är allt under kontroll efter att Eliza Clark (Animal Kingdom-producent och en av manusförfattarna till 2010-talets bästa spionserie, Rubicon) klivit in som showrunner. Jag har hört att Y: The Last Man är riktigt bra men har ännu inte läst förlagan. Att Y utspelar sig i en postapokalyptisk värld och att hans följeslagare är en apa gör mig pepp, och att serien enligt förhandssurret kommer handla mer om kvinnorna runt om, än seriealbumet gör, känns också lovande.

Y har premiär senare i år.

9. The Undoing

hugh-grant-nicole-kidman

Nicole Kidman spelar en framgångsrik terapeut i New York. Samma dag som hennes första bok ska publiceras öppnas en avgrund i hennes liv. Hugh Grant spelar den andra huvudrollen. Serien är skapad av David E. Kelley och Susanne Bier regisserar.

The Undoing kommer till HBO Nordic senare i år

10. Marvel-serierna WandaVision och The Falcon and the Winter Soldier

WandaVision

Det finns inte mycket skrivet om vad tv-serierna om Falcon och The Winter Soldier respektive Vision och Wanda kommer handla om men jag kommer absolut ge båda serierna en chans.

WandaVision och The Falcon and the Winter Soldier kommer på Disney Plus senare i år.

Er tur. Vilka serier ser ni mest fram emot under 2020?

Bäst i tv-världen just nu är tillbaka nästa söndag.

Just nu på TVdags

Streamingtips

Dagens karantäntips – mysiga hämndmelodramen Itaewon Class

4 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Hemmabiospecial med Intresseklubben Antecknar

3 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Studio Ghiblis filmskatt på Netflix

2 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Kärlekens olidliga skörhet i »På Chesil Beach«

1 april, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Bara goda nyheter med John Krasinski

31 mars, 2020
Podcast

Nytt avsnitt av Salong 3: Road House (1948)

30 mars, 2020
Streamingtips

Dagens karantäntips – Netflix helt bananas doku-serie Tiger King

30 mars, 2020
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Det tunga vemodsregnet i Better Things

29 mars, 2020
Liveteater

Moment:teater live-streamar sin episka »Inspektionen 2020« på Youtube i kväll!

28 mars, 2020
Klipp

Lär dig korrekt handtvättning med Washmen

28 mars, 2020
Nyhet

SVT:s nya satsning Sällskap med SVT1 triggar nostalginerven

27 mars, 2020
Klipp

Uppfriskande klipp i väntan på bättre tider – Karantän-tv (tis 24 mar)

24 mars, 2020

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel