Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Stort tittarsug efter SVT:s turkiska dramaserie

1. 20 minuter (SVT2 kl 19:30)
Efter bland annat vårt försvar för Barnkanalens morbida docklekar i Philofix, som fick över 10 000 delningar på Facebook, är en av våra mest lästa och Facebook-länkade TVdags-texter hittills en liten nyhetsnotis om denna, för mig helt okända, serie. Många svenskar har turkiska rötter och är svältfödda på drama-tv-identifikation utanför den kvävande snäva skandinaviska alternativt anglosaxiska kultursfären.

Här skapas ett slags nytt ekosystem av tänjda genreränser: thriller som lutar mot drama, drama som lutar mot såpa, såpa som lutar mot thriller.

Så jag förstår att SVT fortsätter att bygga upp en stadig relation med en just nu mycket stark turkisk drama-tv-produktion, med ett relationsmättat berättartempo i långkörarformat – förra årets Lögnen gick i 49 avsnitt, nya 20 minuter i hela 60 avsnitt – som också skapar ett slags nytt ekosystem av tänjda genreränser: thriller som lutar mot drama, drama som lutar mot såpa, såpa som lutar mot thriller.
Den klassiska breakout-handlingen är svåremotståndlig: Melek (Tuba Buyukustun) känner sig tillfreds med livet – hon driver en egen framgångsrik rörelse, är lyckligt gift och mamma till två barn, och har just köpt hus ihop med sin man, universitetsläraren Ali (Iker Aksum). Men så helt utan förvarning plockas hon in av polisen och blir åtalad för mord på en ung man. Hennes fingeravtryck finns på mordvapnet, hon fälls och döms till livstid. Den timide och lite tafatte Ali försöker sätta sig in i fallet men har inte en chans att räta ut några frågetecken – och börjar i stället i förtvivlan planera att frita Melek ur fängelset.

2. Brooklyn Nine-Nine (TV6 kl 22)
Ungefär som 1980-talets Polisskolan-serie drev med sin tids snutfilmer gör denna sitcom av Michael Schur och Daniel J Goor (som jobbat ihop med Parks and Recreation och kommer från SNL respektive Daily Show) detsamma med dagens tv-polisdrama. Andy Samberg sätter den karakteristiskt superbarnsliga tonen, och kompletteras av både klockrena och kontrasterande skådespelarval som Andre Braugher, Stephanie Beatriz och Joe Lo Truglio.

3. Sherlock (SVT1 kl 22:30)
Säsong 3, som vi just nu närbevakar på TVdags, börjar på SVT den 1 februari. Som uppvärmning fram till dess får vi de första två Sherlock-säsongerna repriserade i rask takt. Riktigt intressant att jämföra seriens inledning, med betydligt mer fokus på mysterierna och den begynnande, stora Moriarty-storybågen, med den nya, mer fragmenterade utvecklingen mot ett slags skruvad relationsdramedy.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel