Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Stephen Frys korståg mot världens största anti-gay-idioter

1. Stephen Fry kommer ut (SVT2 kl 20)
Vad ni än gör – missa inte denna rörande och upprörande miniseriedokumentär i två delar där Stephen Fry reser runt i världen för att kartlägga en växande homofobi. Han konstaterar att homosexuellas rättigheter å ena sidan aldrig varit större på många håll i världen, men att de heller aldrig varit mer polariserade eftersom utvecklingen på andra håll accelererar mot dödligt hat och förföljelse.
Stephen Fry är underbart orädd och ärligt konfrontativ, men samtidigt med ett konstant leende lugn, när han traskar in hos skadligt korkade politiker och präster i Ryssland och Uganda och sticker förödmjukande hål på deras okunskap och ondska. I samma veva träffar han också modiga, livsviktiga aktivister i samma länder.
Han hälsar även på hemma hos Elton John och David Furnish, popkändisparet som inspirerade Stephen själv att komma ut som homosexuell, och besöker en kristen humbugklinik i USA som påstår sig kunna bota homosexualitet – därefter pratar han med en av de (inte så värst) botade.
Mest gripande är hans besök i Brasilien, där tårarna kommer både under mötet med en mor vars homosexuelle son dödsmisshandlats, och bland en miljon andra besökare på Sao Paulos Pridefestival.

2. Äkta människor (SVT1 kl 21)
Mitt incitament att se Äkta människor är att den är skapad och skriven av Lars Lundström, min absoluta favorit bland 2000-talets svenska tv-drama-proffs – jag älskade hans Tusenbröder, men bäst är den bisarrt kritikerutskällda, men i själva verket lyckat HBO-inspirerade, TV4-serien Labyrint. Skulle vilja påstå att den är den mest intrikata, smarta och unika dramaserien som gjorts i Sverige. Har ni inte sett den – hela serien – tror ni att jag överdriver; i så fall, börja med att läsa vad jag skrev på Weird Science och skaffa sedan dvd-boxen. Den är nödvändig i varje tv-nörds filmhylla.
Äkta människor kom inte i gång förrän en bit in i förstasäsongen, och gör rätt som adderar flera nya element och parallella storytrådar – min förhoppning är att manusbygget rentav kan närma sig Labyrint i fråga om mångbottnad komplexitet.
Ida Kjellin recenserar premiären i kväll, direkt efter sändningens slut kl 22, då vi som vanligt efter storpremiärer kör ett allmänt eftersnack i kommentartråden. Varmt välkomna dit!

3. Julkalendern: Barna Hedenhös uppfinner julen (SVT1 kl 18:45)
Jag har ofta gillat överestetiserandet i SVT:s julkalendrar, som Hans Rosenfeldts mysvarmt glittrande En riktig jul 2007 eller Anders och Måns Joe Colombo-minimalistvita Skägget i brevlådan året efter. Så jag blir egentligen skräckslagen inför detta. Barna Hedenhös är i sig ett frontalangrepp på allt vad stil och smak heter – och så spelar Fredde Granberg papparollen ovanpå det… Men ramidén med parallella tidsuniversa är bra och det ska, som vanligt, bli kul att sätta sig in i och börja diskutera denna traditionsenliga decemberföljetong med barnen.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel