Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Sängkantsdramatik, F&F och konstiga Karlskrona

1. Homeland (SVT1 kl 21:45)
Första säsongen var perfekt men på något sätt gillar jag den tredje mer. Ungefär som jag alltid föredragit Sandinista framför London Calling.
Först var det flera avsnitt i rad som »bara« tycktes vara ett starkt, vuxet relationsdrama – jag är gripen av hur serien parallellt skildrat en tonårig (Dana) respektive åldrad (Saul) livskris, och älskade den där »sängkantsdubbeln« – när vi först fick se Dana sitta på sängkanten i flickrummet och falla i förtvivlad gråt, och sedan en stum och sluten Saul på sin sängkant, efter att ha kommit hem och överraskat hustrun med fransosen; mitt i den kritiska situationen med Carrie…
Men så, helt plötsligt, kom thrillermomentet tillbaka rakt in i serien igen från ett håll vi inte kunde ana. Och så detta med Brody i Caracas – tidigt planterad där i handlingen men sedan borta i en halv säsong… Antar att det är tid nu för ett och annat att pusslas ihop.

2. Hockeyallsvenskan: Malmö–Karlskrona (Viasat Hockey kl 18:45)
Jag gillar att kolla andraserien, har sett rätt mycket Djurgården hittills och inte bara för att jag råkar tycka att varenda poäng de tappar är en njutning – nej, faktum är att just DIF-matcherna ofta är kul att analysera. Tempot är högt och spelidén statisk, DIF nöter och nöter, börjar om och börjar om, försöker och försöker i båge efter båge… Och man ser då ovanligt tydligt hur ishockeyns standardsystem är uppbyggda. Plus att jag gillar Mattias Guter!
Men jag har, skam till sägandes, ännu inte sett Janne Karlssons sensationsupplaga av Karlskrona. Vad fasen är grejen med dem? Omöjligt att begripa i referatform. Passar gärna på att bilda mig en uppfattning när de möter Malmö. Som ju har Björn Karlsson, en mustaschlirare man kan erkänna att man gillar nu när han lämnat Lökers.

3. Nugammalt – 10 sidor av svensken (Kanal 5 kl 21:55)
Vi har ingen talkshowtradition här, men vi har historisk förkärlek för dubbelpar. Björn Borg & Owe Bengtsson, Magnus & Brasse, Hjalle & Heavy, Angne & Svullo, Ronny & Ragge… Och så har vi en tradition av störtmysiga talking heads i nöjes-tv. Fredrik & Filip förenar båda traditionerna och landar ändå i något nyskapande eget. Så för åtminstone en generation – eller snarare, vid det här laget, två generationer – svenskar har Fredrik & Filip blivit en självklar återkommande companion i tv-vardagen, ungefär som de amerikanernas Letterman, Conan och Colbert vi inte har. Nugammalt, nu på väg mot slutet av säsong 2, är ett på pappret krystat och småkrångligt programformat som i vanligt F&F-ordning kommer ut som både skarp och avslappnat vänlig prat-tv. I kväll diskuteras svenskens relation till helg tillsammans med Shima Niavarani och Peter Settman.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel