Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: mystomten Plura & minnet av hur jag mimade till Ann-Louise Hanson

1. Pluras jul – hos Måns (TV3 kl 20)
Svensk jul-tv, det brukar vara rödbrusig kändisvärd i myspyntad SVT-studio samt mysspeedad mat-och-pyssel-Ernst i TV4. Men i år kom TV3 och fullständigt revolutionerade julmysformen.
Förvisso med en tomte som pysslar med julkrubb i tradmysigt kök. Men när den här tomten ropar »ho-ho-ho« så gör han det kärvt och avigt och helt utan seriös inlevelse. Ty i Pluras skepnad tar tomten rökpauser vid köksfläkten, meta-ironiserar över den krystade inspelningssituationen samt inleder programmen med obetalbara repliker som: »Gud vad skönt att slippa dricka så här tidigt på morgonen. Jag tycker det ska bli skitkul att vara nykter här i dag, jag är trött på att bara ragla runt i din lägenhet.«
Ingen av oss skulle kunna slappna av om vi blev inslängda mellan syltningar och saftningar i Ernst livsstilskök, eller om vi visades in till Petra Mede i Statens tv-studio på julafton. Men hemma hos Måns Herngren, i kaoset av pladdriga gäster, musikbrus, tv-personal som vandrar in och ut ur bild, med glögg och nescafé och puttrande grytor, infinner sig ett verkligt mys.
Så inför kvällens avslutande direktsändning finns alla förutsättningar för att vi ska få uppleva svensk tv-historias första sant uthärdliga uppesittarkväll.

2. Hitlåtens historia (SVT2 kl 21:45)
Mitt allra tidigaste minne av att mima till en poplåt är av hur jag gick omkring på mina föräldrars nylagda vardagsrumsgolv, ett blänkande reliefgolv i brun plast; vi var alldeles nyinflyttade i villasamhället, stereon var nyinkopplad och jag hade sänkt ner skivnålen i Ann-Louise Hansons Sången han sjöng var min egen, med Bo Rehnbergs fina översättning av Roberta Flacks bitterljuvt sofistikerade Killing Me Softly With His Song. Jag minns att jag gick sakta, sakta plastgolvet fram och tittade upp mot taket medan jag mimade.
Den inlevelsen kommer aldrig att försvinna. Det var med Killing Me Softly With His Song min särskilda kärlek för lidelsefull vuxenpop föddes. När jag var nio år.
Men även Roberta Flacks version var en cover. Frågan är vilken version Hitlåtens historia kommer att dra i kväll om låtens uppkomst. Enligt Lori Lieberman, som spelade in den på skiva första gången som 20-åring 1972, bygger den på hennes känslor och tankar efter att ha lyssnat på Don McLeans Empty Chairs, vilket hon berättade för textförfattaren Norman Gimbel om, och vilket Gimbel sedan nedtecknade och Charles Fox tonsatte.
Men enligt Charlie Fox skrevs låten innan Lori ens kom in i bilden – och när hon gjorde det så sa hon att låten påminde henne om en upplevelse hon haft under en Don McLean-konsert.

3. En hungrig fransman firar jul (SVT2 kl 18)
Fransk matporr i engelsk julmiljö – det bästa ur två världar. Den engelsk-naturaliserade franske kocken Raymond Blanc har två Michelinstjärnor och driver ett flertal berömda restauranger. Här skapar han sin egen nostalgifranska drömjul full av skaldjur, vin, kastanjer och barndomsminnen från familjejularna i uppväxtstaden Besançon.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel