Häglunds Topp 3

Bäst i kväll: Ja, inte blir det Camp Sweden… Men kanske Amy Poehler och fyra romer?

1. VM-playoff: Sverige–Portugal (TV4 kl 20)
Hade Sverige lyckats hålla 0–0 i Lissabon hade nog nervositeten varit mer kompakt i kväll, kanske rentav i form av tillknäppt stämning på ett redan i utgångsläget halvdött Friends Arena. Nu »vet« vi redan på förhand att det med stor sannolikhet är kört. Det förvisso hårt jobbande svenska försvaret hade påfallande mycket råflax i förra matchen och är ju ännu som allra sämst på att hinna tillbaka i spelvändningar (Sverige måste trots allt anfalla mer i kväll) – och när vi fått ett i baken måste vi göra tre framåt… Men just därför kanske vi kan gå in för matchen mer avslappnat och ohämmat.
Det är väl ingen högoddsare att hela Camp Sweden kommer att gorma halvrasistiskt åt Ronaldo för att han »skallade« Lustig senast (det vill säga lutade fram huvudet lite så att det lätt, lätt snuddade vid Lustigs blommiga kind), men jag hade hellre sett en hämnd för blåsorkesterplågan i form av att – som Aftonbladets kriminalreporter Eric Tagesson twittrade under matchen – »Vi ska fan spela E-Type i 90 minuter«.

Det är väl ingen högoddsare att hela Camp Sweden kommer att gorma halvrasistiskt åt Ronaldo för att han »skallade« Lustig senast.

2. Parks and Recreation (C More Series kl 20)
C More ligger bara några få veckor efter USA med säsong 6, som börjat lika självsäkert och väloljat kreativt som vanligt. Själv har jag egentligen ett lite ansträngt förhållande till serien. Jag älskar tonen, atmosfären och de geniala rollgestalterna (mina favoriter, utöver Amy Poehlers, är Rob Lowes och Aziz Ansaris, inom ramen för ett ändå helt lysande ensemblespel), och även storymässigt görs det mesta rätt – men det är något utmattande med hur den alltför ofta blir rapsodisk, i alla dessa »evenemangsavsnitt« där de är ute på teambuilding eller liknande, och alla rollgestalter liksom (nästan) bara bumpar in i varandra kors och tvärs i 20 minuter.

3. Mitt liv som rom (SVT2 kl 20:30)
Romerna har det svårare än på länge över stora delar av Europa, och även i Sverige är fördomar alltjämt märkligt legio. I denna tid av olagliga polisregister över tusen romska barn kommer denna dokumentärserie, med ett avväpnande direkt realityanslag, som på minoritetspolitisk beställning. Det lilla Malmö-produktionsbolaget Agnesfilm har följt fyra svenska romer med vitt skilda, men lika obändiga livsdrömmar: Marius, som växt upp på barnhem i Rumänien och drömmer om familj; Dusan, vars morbror mördats på grund av sin etnicitet och som nu pluggar till advokat för att kunna viga sitt liv åt mänskliga rättigheter; Jadranka, som vill bli som sin mormor och få 55 barnbarn; och Claudia, som drömmer om att bli flygvärdinna men är rädd att hennes tidigare liv ska hindra henne.

Just nu på TVdags

Nyhet

Ursäkta röran, TVdags bygger om!

19 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Line of Duty-sträckkollen på SVT Play

16 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Kevin Bacon & 1990-talskänslan i City on a Hill

9 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: The Handmaid's Tale reser sig igen

2 maj, 2021
Intresseklubben Antecknar #79

Nytt avsnitt av TVdags filmpodd: Terminator-sviten

1 maj, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Svärfar svävar fritt i Tumba-dokun

25 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Tortyrporr & rasism i kontroversiella Them

18 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolistor

Bäst i tv-världen just nu: Avancerade soc-thrillern Snöänglar

11 april, 2021
Söndagskrönikan med veckolista

Bäst i tv-världen just nu: Brittisk deppattack med Line of Duty & Unforgotten

4 april, 2021
Recension

Bert ligger kanske inte rätt i tiden – men han är fortfarande kul

1 april, 2021
Sverigepremiärer

Paramount+: Two Weeks to Live är bra – Everyone Is Doing Great är bättre

29 mars, 2021
Nyhet

Dags för Paramount+ att dra igång – men Apple får förtur

24 mars, 2021

Sagt om oss

Gör som tusentals andra!

Följ oss på Twitter och gilla oss på Facebook!

Nästa artikel